Česko-slovensko-vietnamská konference výměny kultivačních zkušeností 2023: Ako som prestal piť čaj

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Vážený Majster, vážený praktizujúci!

Som praktizujúci Falun Dafa zo Slovenska a pre médiá NTD a Epoch Times pracujem na plný úväzok päť rokov.

Na predstaveniach Shen Yun som si všimol, ako sa dá umením vypovedať zložitý príbeh v skratke. V niekoľkých scénach ukážu to najdôležitejšie a za päť minút vyrozprávajú obsah dvojhodinového filmu. Budem sa aj ja snažiť vypichnúť iba najdôležitejšie body a svoju skúsenosť podať čo najstručnejšie.

Čuan Falun som prvýkrát čítal, keď som skončil vysokú školu. Mal som asi 26 rokov. Jedna z prvých vecí, ktorú som si hneď uvedomil bola, že keď chcem začať praktizovať, musím prestať piť alkohol.

Majster povedal:

„Videli ste niekedy Budhu, ako nesie krčah s vínom? Nie.“ (Čuan Falun, Siedma lekcia, Otázka jedenia mäsa)

To bolo vtedy pre mňa totálne nepredstaviteľné. Avšak povedal som si, že skúsim začať praktizovať a uvidíme.

Ako som študoval a praktizoval, moje myšlienky sa postupne a celkom rýchlo začali čistiť. Doslova som cítil, akoby som po každom cvičení alebo dlhšom študovaní vyšiel z práčky. Moje telo a myseľ boli jasnejšie a jasnejšie. Strácal som chuť zažívať stav, keď som opitý a niečo iné kontroluje moje hlavné vedomie.

V tom čase si moji kamaráti založili čajovňu. Trávil som tam veľa času a namiesto alkoholu som tam chodil piť silné čínske čaje rôznych odrôd od farmárov z celej Číny. Čaje typu sheng pu-erh, hei cha, hong cha, oolong a mnohé ďalšie.

Tieto čaje nie sú obyčajné sáčkové čaje, aké si človek kúpi v supermarkete. Dá sa z nich spraviť viac nálevov, majú veľa kofeínu a účinkujú na hlavné vedomie, ale v porovnaní s alkoholom omnoho jemnejšie. Privádzajú človeka do pokojnejšieho stavu, keď sa cíti dobre a dokáže sa lepšie sústrediť alebo úplne vypnúť a relaxovať. Po neľahkom boji a úsilí som prestal úplne piť a fajčiť, čo považujem za jeden z najväčších zázrakov, aké sa mi vďaka kultivácii stali. Avšak zvykol som si piť čaj, ktorým som v podstate nahradil alkohol. A keďže čaj bol pre mňa akceptovateľný, pil som ho ráno, keď som sa zobudil, poobede a niekedy aj večer. Každý deň som vypil dva až tri litre.

Prestať piť alkohol a fajčiť pre mňa tiež znamenalo stratiť veľa kamarátov, čo bolo ale v podstate dobré, lebo človek sa tak stane samostatnou osobnosťou. Drvivá väčšina mojich známych stále pije, a keď ich stretnem dnes a poviem im, že ja nepijem už niekoľko rokov, vidím, že ma za to trochu obdivujú.

Práca pre médiá

Keď som začal robiť pre médiá, bolo pre mňa náročné pracovať šesť dní a osem hodín denne z domu. Pre niekoho môže byť naša práca veľmi stereotypná a človeku sa môže zdať, že pozerá celý deň do steny. Tiež pracovať dlhodobo sám z domu je pomerne ťažké. My máme šťastie, že sme s manželkou dvaja, čo pracujeme z domu, ale ostatní v našom tíme pracujú úplne sami. Niektorí praktizujúci si radšej zvolili ísť do iného tímu alebo úplne prestali pre médiá pracovať.

Väčšinou som počas práce pil čaj. Keď som už počas dňa nevládal, dodávalo mi to silu pokračovať a viac sa sústrediť. Používal som to ako povolený doping. Dokázal som potom skontaktovať viac majiteľov videí alebo spraviť viac iných vecí. Avšak začal som si uvedomovať, že tá energia nie je moja vlastná. Je to niečo zvonku, čo používam, keď už ja sám ďalej nevládzem alebo som lenivý prekonávať sa. V mysli som sa vracal k tejto časti v Čuan Falune:

„Sú tiež takzvané odkazy – niektorí ľudia zamiešajú čaj a nechajú vás vypiť ho, pretože to vraj tiež má byť kung. Bežný človek chce len dočasne zmierniť bolesti tým, že odloží a potlačí svoju chorobu. Napokon, bežný človek je bežný človek. Nestaráme sa o to, ako si pokazí svoje telo. My sme praktizujúci, preto vám tieto veci hovorím. Odteraz by ste nemali robiť tieto veci. Nikdy nežiadajte o také veci, ako sú takzvané ‚odkazy‘, takéto alebo onaké.“ (Čuan Falun, Tretia lekcia, Čo dal Učiteľ praktizujúcim?)

V tom období som si ešte stále v mysli obhajoval, že čaj predsa len nie je alkohol a nie je nič zlé na tom ho piť. Avšak stala sa ďalšia drobná príhoda. V našej lokálnej skupine študujeme v miestnosti nad čajovňou, ktorú vlastní praktizujúca. Raz jej manžel počas štúdia vošiel do miestnosti a priniesol nám čaj. Nalial nám do pohárov a pokračovali sme v štúdiu. Nebolo to zvykom, že by prišiel takto počas štúdia. Nepamätám si, že by sa to niekedy predtým alebo potom stalo. Pokračovali sme v štúdiu a nasledoval tento odsek:

„Niektorí ľudia milujú alkohol tak veľmi, ako svoj vlastný život. Niektorí ľudia túžia po alkohole. Niektorí ľudia už majú otravu alkoholom, avšak nedokážu ani zdvihnúť svoje misky ryže bez pitia – nezaobídu sa bez pitia. Ako praktizujúci by sme nemali byť takíto.“ (Čuan Falun, Siedma lekcia, Otázka jedenia mäsa)

To už bol pre mňa jasný Majstrov náznak. Aj návyk na čaj môže byť koniec koncov rovnaký, ako návyk na alkohol. Uvedomil som si, že rovnaká vec môže byť na nižšej úrovni ako jedenie mäsa, ktoré môžeme jesť, ale nemali by sme k nej byť pripútaní, avšak keď sa dostaneme na vyššiu úroveň, tá istá vec môže byť ako pitie alkoholu, ktoré by sme už nemali opakovať.

Čaj som skúšal prestať piť mnohokrát a skúšal som rôzne metódy. Všetky boli neúspešné. Vydržal som niekoľko dní, počas ktorých som prekonával ťažké stavy ospalosti, ale nakoniec som už nevedel odolať príjemnému pocitu, ktorý mi čaj prinášal, a tak som si ho zase dal. Nemal som racionálne pochopenie, prečo chcem prestať. Veľakrát som sa nútil prestať, ale nikdy sa mi to nepodarilo.

Postupne, ako som robil tri veci, začal som si uvedomovať nepríjemné pocity, ktoré mi pitie čaju prinášalo. Prvých desať minút bolo zvyčajne príjemných, ale ďalšiu hodinu až dve som sa cítil oveľa horšie, ako keď som bol „triezvy“: zmätená myseľ, pocity nevoľnosti a slabosti v celom tele. Oslabovalo to moje hlavné vedomie a spozoroval som, že som potom viac podráždený pri konfliktoch, náchylnejší k lenivosti, k zlyhaniu v skúške žiadostivosti atď. Postupne som začal cítiť, že účinky čaju ma obťažujú už bezprostredne po jeho vypití. Okamžite som si uvedomoval, že zasahuje do môjho hlavného vedomia.

Majster povedal:

„Pretože naša prax je taká, v ktorej Fa zušľachťuje praktizujúcich, znamená to, že určité situácie vystúpia z kungu a z Fa. V priebehu praxe sa na odlišných úrovniach objavia odlišné stavy. Takže jedného dňa alebo po mojej dnešnej prednáške môžu niektorí ľudia vstúpiť do tohto stavu: Nemôžu jesť mäso a mäso im bude odporne smrdieť. Ak ho zjedia, budú chcieť vracať. Nikto vás nenúti, ani vy sami sa nenútite nejesť ho. Tento jav je spôsobený vašou vlastnou mysľou. Keď dosiahnete túto úroveň, kung bude odrážať stav, v ktorom nebudete schopní jesť mäso.“ (Čuan Falun, Siedma lekcia, Otázka jedenia mäsa)

Aj keď som si to uvedomoval, čaj som aj tak pil. A následne som to hneď oľutoval, keďže mi priniesol zmätok do mysle alebo iné nepríjemné pocity.

Počas práce, keď som pracoval na niečom stereotypnom a nemusel som veľa premýšľať, mi čaj dodával silu pokračovať. Ale keď som musel riešiť zložitý problém a vysvetľovať niekomu komplikované veci, vtedy som musel viac prekonávať lenivosť a mal som pocit, že čaj moju lenivosť naopak posilňuje a oslabuje moje logické myslenie a racionalitu. Nechcelo sa mi daným problémom zaoberať a povedal som si, že to radšej presuniem na zajtra. Mnohokrát som to prekonal a problém vyriešil, ale videl som, že čaj riešenie problému zbytočne ešte viac sťažuje.

Majster povedal:

„Je dosť odporné, ak si osvojíte tento zvyk, keďže pitie alkoholu môže spôsobiť, že sa človek stane iracionálnym. Prečo niektoré kultivačné metódy Veľkého taoizmu vyžadovali pitie alkoholu? Je to preto, že nekultivujú hlavnú dušu a pitie môže spôsobiť, že hlavná duša stratí vedomie.“ (Čuan Falun, Siedma lekcia, Otázka jedenia mäsa)

Záverečná príhoda

V roku 2021 som niekoľko mesiacov nebol v čajovni mojich kamarátov. Bol som odhodlaný si čaj nekúpiť a takto svoju pripútanosť definitívne odstrániť. Jeden praktizujúci, pôvodom z môjho mesta, žijúci v zahraničí chodí každý rok koncom roka domov v čase medzi Vianocami a Novým rokom, a každý rok nás navštívi, aby sme spolu študovali Fa a zdieľali. Každý rok ide do čajovne mojich kamarátov, kde mi kúpi čaj, ktorý potom u nás po štúdiu Fa pijeme. Stalo sa to aj vtedy. Takže som mal zase dosť čaju, ktorý som mohol piť. Samozrejme, mohol som odmietnuť a čaj si nevziať, ale neurobil som to. V skutočnosti som sa tešil, že si po dlhom čase opäť dám čaj.

Situácia sa opakovala. Po čaji som mal opäť zmätenú myseľ alebo som sa cítil inak nepríjemne.

Začiatkom roka 2022 sme išli na päť týždňov pracovať do Epoch Times do New Yorku a čaj som si naschvál nevzal. Dobré kultivačné prostredie a zvýšenie môjho štandardu v cvičeniach a štúdiu mi posilnilo hlavné vedomie, pričom čaj som vôbec nepil.

Samozrejme, keď sme sa vrátili, doma ma čakal čaj od praktizujúceho a nedokázal som odolať.

Počas leta 2022 sme si so slovenskými praktizujúcimi pracujúcimi pre médiá spravili na dva mesiace spoločnú kanceláriu v Bratislave, kde sme sa snažili napodobniť harmonogram, aký majú v New Yorku. Opäť som bol usilovný v cvičeniach a v štúdiu Fa, posilnil svoje hlavné vedomie, dopil svoj posledný čaj a odvtedy som si už ďalší nekúpil.

Prišiel však opäť čas medzi Vianocami a Novým rokom 2023. Praktizujúci žijúci v zahraničí mi napísal správu, že by k nám prišiel na návštevu. Keď vchádzal do nášho bytu, povedal som mu zo srandy, že teraz mi určite zas doniesol čaj a ja mám zase problém. Praktizujúci však povedal, že mu môj kamarát v čajovni odmietol čaj pre mňa predať. Povedal, že ja už čaj nepijem a radšej nech mi kúpi niečo iné namiesto čaju. Vtipné na tom bolo, že ja som svojmu kamarátovi v čajovni nepovedal, že som prestal piť čaj. V čajovni som nebol niekoľko mesiacov, možno až rok. Neviem, ako sa to dozvedel. Praktizujúci mi gratuloval, že čaj už nemal silu sa ku mne dostať.

Teraz to vidím jasne, že som dokázal odrezať koreň, ktorý dlho zasahoval do môjho hlavného vedomia a bránil mi lepšie sa kultivovať.

Od konca minulého roka som sa stal usilovnejším pri vykonávaní cvičení a v štúdiu Fa. Cítim, že moje telo je opäť o niečo ľahšie.

To je všetko. Ďakujem Majstrovi, že mi dal šancu zlepšiť sa a posilniť hlavné vedomie a praktizujúcim za spoluprácu.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.