Česko-slovensko-vietnamská konference výměny kultivačních zkušeností 2023: Spolupráca a spravodlivá myseľ

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Ctený Majster, milí praktizujúci.

Som praktizujúca Falun Dafa zo Slovenska a kultivácii sa venujem dva roky. Počas týchto dvoch rokov som sa spolu s manželom aktívne zúčastňovala na pravdu objasňujúcich akciách. Pri príležitosti tejto slávnostnej konferencie by som chcela s vami zdieľať pár mojich skúseností.

Zdieľanie zo Shen Yun 2023 v Prahe

Som vďačná, že som mohla byť po druhýkrát v tíme Shen Yun Shop. Spolupráca s praktizujúcimi mi priniesla príležitosť na zlepšenie a povzbudenie k usilovnosti v kultivácii. Približne tri mesiace sme spoločne študovali Čuan Falun a jingweny. Pravidelnosť štúdií sa odzrkadlila v spolupráci, pretože každý sa snažil dobre si robiť svoju prácu a pomáhali sme si navzájom. Keď niekto z praktizujúcich potreboval pomôcť s predajom alebo otázkami od zákazníkov, najbližšie stojaci praktizujúci vždy pohotovo reagovali. Tým, že sa každý staral najskôr o druhého, sme vytvorili fungujúci tím. Bolo povzbudzujúce sledovať, ako sa kultivačné prostredie vylepšilo našim usilovným študovaním Fa.

Majster povedal:

„Kultivácia je vašou vlastnou záležitosťou a prísť na to, ako sa dobre činiť a ako dobre spolupracovať s ostatnými je súčasťou vašej cesty.“ (Vyučovanie Fa na Fa konferencii v New Yorku, 14. 5. 2015)

„Každý učeník Dafa musí za všetkých okolností vytrvať v dobrom študovaní Fa. Iba ak to budete robiť, budete schopní naplniť svoju historickú misiu ako učeníka Dafa a pomáhať Majstrovi pri zachraňovaní životov.“ (Česko-slovenskej Fa konferencii, 5. 3. 2022)

Pred predstavením som si všímala prichádzajúcich hostí. Ich výrazy tváre boli rôzne. Keď však začala prestávka medzi predstavením, tváre ľudí sa zmenili. Ožiarení nekonečne obrovskou nádherou, ktorú im Shen Yun dal, prichádzali a s úsmevom si prezerali tovar v obchode. Na mnohých ľuďoch som videla ich rozžiarené srdcia.

Počas jedného predstavenia som stála pri vitríne s Dafa knihami. V húfe ľudí som zazrela muža, ktorý sa predieral cez dav ľudí. Spozoroval, že sa na neho pozerám. Keď prišiel k vitríne, usmial sa; bez slov a veľmi jemne, s úctou, ukázal na knihu Čuan Falun. Iba som vzala potichu knihu a prešli sme k pokladni. Zaplatil s vďačnosťou v očiach, poklonil sa a odišiel. Výnimočný moment predurčenosti vnímajúcej bytosti.

Majster povedal:

„Budhovská škola verí na predurčený vzťah. Každý sem prichádza kvôli predurčenému vzťahu. Ak ho získate, možno ste ho mali získať.“ (Čuan Falun, Druhá lekcia, Otázka úsilia)

Upriamený pohľad diváčky na knihy Dafa ma primäl spýtať sa jej, ako môžem pomôcť. Zdôverila sa mi, že na predstavenie prišla namiesto svojej mamy, ktorá ochorela a nemohla prísť. Chcela jej priniesť niečo na pamiatku. Na to som jej jemne načrtla, o čom sú knihy, na ktoré sa pozerá. Ona ma prerušila slovami: „Myslím si, že práve to bude ten správny darček.“ V jej pohľade bolo vidieť, že jej hlavné vedomie precitlo. Bez váhania si knihu kúpila.

Majster povedal:

„Budhova milosť obrovská, pre bytosti všetky spása

S Dafa prišiel, aby nebesá a zem opätovne vytvoril

S veľkým želaním: nebies klenbu, nebo a zem upevniť

Mikroskopické, makroskopické, Tri Sféry napravil

By ľudia sveta mohli precitnúť, pravé myšlienky vyjsť

Večnú do nebies bránu tak od tejto chvíle otvoril.“

(Hong Yin II, Nebeská brána je už otvorená, 28. 2. 2004)

Mnohí z divákov sa pýtali na knihy Dafa a na kultiváciu. Odchádzali povznesení a rozžiarení. Priamo sme mohli vidieť veľkoleposť Majstrovho milosrdenstva.

Strach z pádu

Ako dieťa som bývala veľmi opatrná. Bála som sa loziť po stromoch, preliezať vysoké prekážky, či chodiť vo výškach. Mala som strach, že spadnem. Strach z pádu ma prenasledoval až do dospelosti. Jedného dňa, keď som začala praktizovať, som sa pošmykla a spadla v kúpeľni, chrbtom rovno na roh sprchového kúta. Moment pádu mi pripadal veľmi pomalý. Ako prvý mi prišiel na myseľ Majstrov Fa:

„Keď som vyučoval Zákon a praktizovanie v Tchaj-jüene, bola tam praktizujúca, ktorá mala nad päťdesiat rokov. Ona a jej manžel prišli navštíviť moje prednášky. Keď sa dostali do stredu cesty, prefrčalo okolo auto a jeho spätné zrkadlo zachytilo šaty staršej pani. So zachytenými šatami ju auto ťahalo na vzdialenosť viac ako desať metrov a ‚Tresk!‘ – zhodilo ju na zem. Auto nezastavilo nasledujúcich viac ako dvadsať metrov. Vodič vyskočil z auta a bol veľmi rozrušený: ‚Hej, nepozerala si sa, kadiaľ ideš.‘ Dnes sa ľudia správajú takto a v prvom rade sa budú vyhýbať zodpovednosti, potom čo sa stretnú s problémom, bez ohľadu na to, či sú vinní. Spolucestujúci v aute povedal: ‚Zisti, ako ťažko bola pani zranená. Vezmime ju do nemocnice.‘ Vodič prišiel k svojim zmyslom a povedal: ‚Ako ste na tom, madam? Ste zranená? Poďme do nemocnice a pozrieme sa na to.‘ Táto praktizujúca pomaly vstala zo zeme a povedala: ‚Som v poriadku. Môžete odísť.‘ Otriasla si prach zo svojich šiat a odišla s manželom.“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Zlepšovanie charakteru)

S myšlienkou na Majstrove slová som pomaly vstala zo zeme, vediac, že sa mi nič nestalo. Mohla som ochrnúť, ale okrem jaziev na chrbte sa mi nič nestalo. Hneď som pochopila, že som pod ochranou nášho Majstra.

Majster povedal:

„Človek jednoducho nemôže uspieť v opravdivej kultivácii bez ochrany môjho tela Zákona. Hneď ako vykročíte z dverí, váš život môže byť v nebezpečenstve. Hlavná duša človeka nezanikne. To znamená, že vo vašich spoločenských aktivitách v minulých životoch ste možno niekedy niečo dlhovali druhým, tyranizovali druhých, alebo ste sa dopustili iných zlých skutkov. Tí veritelia vás budú hľadať. Je povedané v budhizme, že človek žije kvôli karmickej odplate. Ak niekomu niečo dlhujete, nájde si vás kvôli splateniu. Ak si od vás vezme príliš veľa, bude vám to musieť vrátiť niekedy nabudúce. Ak syn nie je dobrý k svojim rodičom, vymenia si úlohy v nasledujúcom živote. Takto prebieha odplata stále dookola. Ale my sme skutočne videli, že démoni zasahujú a bránia vám v praktizovaní čchi-kungu. Všetky tieto veci majú karmické vzťahy a nie sú bez príčiny. Nebude to tak dovolené byť bez príčiny.“ (Čuan Falun, Šiesta lekcia, Priťahovanie démonov čchi-kungom)

„Hovoríme, že dobro alebo zlo pochádza z jedinej myšlienky a rôzne myšlienky v tom okamihu môžu priniesť rôzne následky.“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Zlepšovanie charakteru)

Pred nedávnom sa otázka pádu objavila opäť, avšak v inej podobe. Pri kráčaní po chodníku, za ktorého okrajom bola hlbina so skalami, sa mi v mysli objavila živá predstava, ako padám dolu a moje telo naráža na skaly. Okamžite som tú predstavu zasahovania starých síl odmietla a vysielaním spravodlivých myšlienok poslala preč. Neskôr som prišla k jednému pochopeniu. Možno to bola skúška, či vo mne ešte pretrváva strach z pádu, zranenia. Skúšali, či som pozdvihla svoju myseľ.

Majster povedal:

„Kultivujte svoju myseľ, pevne zvyšujte svoj kung, neustále sa zlepšujte a prispôsobte sa povahe vesmíru – iba potom pôjdete nahor.“ (Čuan Falun, Tretia lekcia, Čo dal Učiteľ praktizujúcim?)

Objasňovanie pravdy žiakom

Vo svojom pracovnom prostredí mám príležitosť objasňovať pravdu mnohým ľuďom. Pracujem ako učiteľka na základnej umeleckej škole. Odkedy praktizujem Falun Dafa, snažím sa mojich študentov učiť o tradičnom umení a jeho prejavoch a pozdvihovať jeho krásu. Pred dverami môjho ateliéru mi na stene visí poskladaný lotosový kvietok. Jedna skupina mladších, asi deväťročných žiakov, sa pýtala na tento lotosový kvietok: „Je veľmi krásny, ako je vyrobený? A čo znamenajú tie znaky?“ Povedala som im, že lotosový kvietok je symbol čistoty, lebo rastie z bahna, a čistý a krásny rozkvitá na hladine vody. Povedala som im, že Falun Dafa je kultivačná prax, ktorej sa venujem. Keď budú chcieť, môžeme sa naučiť skladať lotosové kvietky. Boli nadšení a radostne súhlasili.

Už na nasledujúcej hodine sme spoločne skladali lotosové kvietky. Najskôr som im opäť porozprávala o kultivácii vo Falun Dafa a taktiež som im objasnila pravdu o prenasledovaní. V skupine boli aj žiaci, ktorí mali iba sedem rokov. Počas skladania sa všetci sústredili. Keď niekomu odišla pozornosť, povedala som mu, že je dôležité mať sústredenú myseľ. S akými myšlienkami veci robíme, taký výsledok môžeme očakávať.

Keď sme kvietky doskladali, oči sa im rozžiarili radosťou zo zrodeného pokladu a opatrne si ho schovali. Nasledujúcu hodinu sme pokračovali s témou a prečítala som im „Príbeh o lotosovom kvete“, ktorý napísali a ilustrovali praktizujúci. Pozorne počúvali o troch pokladoch Zhen, Shan, Ren, ktoré si pamätali už zo skladania lotosového kvietku. Keď sme dočítali, spýtala som sa ich, ako sa im páčil príbeh a čo hovoria na skúšky, ktoré prekonávalo malé semienko. Ich mysle precitli k čistote a povznesení príbehom potvrdili, že keby sa každý viac riadil týmito vznešenými princípmi, svet by bol lepší.

Vo vyučovaní Fa Majster odpovedá na otázku:

Študentka: „Som učiteľkou v škôlke, ktorá pracuje s menšinami. Moja práca je navštevovať rôzne škôlky, aby som vyučovala čínsku kultúru a tradície. Naozaj by som chcela deti učiť päť Učiteľových cvičení. Môžem to urobiť?“

Učiteľ: „To je veľmi dobré. V istých oblastiach praktizuje v skutočnosti každý – od vedúcej škôlky až po učiteľky – a tamojšie deti tiež. Deti nemajú pripútanosti. Keď tam sedia, páni! Je to veľmi dobré – naozaj sú čisté a nádherné. Je to určite dobrá vec, keď človek deti vzdeláva pomocou Fa princípov Dafa, prinesie im to do celého ich života nekonečný prospech.“ (Vyučovanie Fa na Fa konferencii v Austrálii, Sydney, 2.–3. 5. 1999)

Žiaci boli pozdvihnutí príbehom a nakreslili aj vlastné ilustrácie príbehu o lotose. Sami od seba chceli namaľovať aj znaky Zhen, Shan, Ren. Dala som im zlatý pigment a snažili sa znaky s čo najväčšou presnosťou a opatrnosťou namaľovať. Vznikli naozaj pekné práce. Mohla som vidieť vplyv Dafa, ktorý na nich pôsobil. Neskôr sme z prác spravili malú výstavu v škole a so súhlasom autorov príbehu som pripojila aj sprievodný text a odkaz na príbeh. Počas nasledujúcich pár týždňov som mohla sledovať, ako si rodičia aj žiaci školy prezerajú výstavu s úsmevom na tvári.

Objasňovanie pravdy medzi žiakmi vyústilo do pekného momentu počas jedného Hong Fa v Nitre. Po pešej zóne ku mne prichádzala moja žiačka, s ktorou sme v škole skladali lotosové kvietky. Jej kvietok bol pre jej mamu, ktorá bola v tom čase v nemocnici. Pozdravila som sa s nimi, prišla aj jej mama a podala som jej pravdu objasňujúci letáčik. Moja žiačka hneď s veľkým odhodlaním, presvedčená o pravde, chcela podpísať petíciu. Jej mama si vypočula pár mojich viet a hneď s otvoreným srdcom petíciu tiež podpísala. Bez akýchkoľvek obáv nechala svoju malú dcéru podpísať petíciu.

Nasledujúci krásny príbeh sa udial s mojou ďalšou malou študentkou. S jej rodičmi sa poznám dlhšie. Vedia, že s manželom pravidelne cvičíme v mestskom parku. Raz za mnou prišla s otázkou, či by som ju nemohla naučiť cvičenia Falun Dafa. S radosťou som súhlasila. Niekoľkokrát sme sa stretli a učila som ju cvičenia. Na hodine mi povedala, že si ich skúšala aj doma. Pri jednej výtvarnej hre, pri ktorej hádam komu patrí obrázok, nakreslila lotosový kvet s nápisom „Falun Dafa“. Povedala som: „Tak tento je určite tvoj...“ S úsmevom v očiach sa naše pohľady stretli. Videla som, ako ju dotyk s kultiváciou pozitívne ovplyvnil.

Ďakujem ctenému Majstrovi. Ďakujem praktizujúcim.

Prosím, poukážte na nedostatky a čokoľvek nevhodné.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.