Česko-slovensko-vietnamská konference výměny kultivačních zkušeností 2023: Práca pre NTD TV

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Vážený Majster, vážení praktizujúci.

Som praktizujúci Falun Dafa zo Slovenska. Moja kultivačná skúsenosť bude o tom, ako som začal pracovať pre NTD TV.

V prvej polovici roka 2018 napísala jedna praktizujúca na e-mail správu, že prijímajú nových ľudí do svojho tímu. Bola to ponuka pracovať pre NTD TV na plný úväzok. Nevenoval som tomu veľmi pozornosť, pretože som v tom čase mal prácu, ale po nejakom čase som sa o to začal zaujímať. Predsa len pracovať pre NTD TV je veľká česť a obrovská príležitosť pracovať priamo v médiách. A tak som sa tam prihlásil.

Moja prvá skúška ohľadom novej práce sa začala. Keďže som sa chcel zachovať spravodlivo voči predchádzajúcemu zamestnávateľovi, potreboval som sa do konca mesiaca rozhodnúť, či podám trojmesačnú výpoveď. Hoci nebolo isté, či ma v NTD TV prijmu a mal som mať pohovor až o niekoľko dní v ďalšom mesiaci, premýšľal som, ako ďalej. Nakoniec som sa jasne rozhodol. Myšlienky sa mi vyjasnili. Keďže sa takáto príležitosť naskytla, stačí mi vedieť iba to, že tam chcem pracovať a ostatné sa ukáže. Dal som výpoveď.

Prešli dva mesiace a prijímací pohovor sa stále neuskutočnil. Blížila sa moja výpovedná lehota v terajšej práci a ja som stále nevedel, či ma na nové miesto prijmu. Znova som zvažoval, ako ďalej, ale dospel som k jedinému: Ak ma majú čakať na tejto ceste všakovaké ťažkosti, ostanem odhodlaný a pevný vo svojom rozhodnutí.

Druhá skúška prišla v polovici mesiaca. Mal som s tou istou praktizujúcou telefonát, v ktorom mi medzi iným vysvetľovala, že možno ma nové vedenie prijme, lebo majú prijať nových ľudí, ale je možné, že prvé tri mesiace nedostanem žiadny plat. Najprv som to začal znova prehodnocovať a nevedel som si predstaviť, ako by som žil tri mesiace bez pláce. Avšak už počas telefonátu sa mi opäť myseľ vyjasnila a vystúpila jedna pevná a rozhodná myšlienka. „Nevadí, nech budú akékoľvek podmienky a prijmete ma, súhlasím. Je to možnosť prispieť ešte vo väčšej miere ku záchrane vnímajúcich bytostí a práve preto sme sem všetci prišli,“ povedal som do telefónu.

Skončila sa mi výpovedná lehota a stále sa nič nedialo. Rozhodol som sa teda, že sa pôjdem zapísať na úrad práce a začnem si hľadať inú, nejakú dočasnú prácu. Na úrade ma zapísali a dohodli sme sa na ďalšom stretnutí o pár dní. Tieto stretnutia sú povinné a keď tam človek nepríde, môžu ho vyradiť z evidencie. To sa mi aj stalo. Práve v deň stretnutia som si našiel prácu u nového zamestnávateľa a zaúčal som sa. Pani z úradu som napísal, že sa zaúčam a nemôžem prísť, ale jej odpoveď na druhý deň bola správa o vyradení z evidencie. To znamenalo ďalšie výdavky, pretože som musel zaplatiť sociálne a zdravotné poistenia v čase, keď som nepracoval, z vlastného vrecka. Najprv som si pomyslel, že je to nespravodlivé a že mám takto zbytočné výdaje. Hoci som bol usilovný v hľadaní si novej práce, a dokonca som si novú prácu našiel vo veľmi krátkom čase, odmenou mi boli tieto ďalšie výdavky. Spomenul som si na Majstrove slová o strate a zisku:

„V tomto vesmíre je princíp, ktorý hovorí: ‚žiadna strata, žiaden zisk‘. Aby človek získal, musí stratiť.“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Premena karmy)

Nie je toto moja ďalšia skúška? Mám iba získať bez straty? Mám čerpať prostriedky štátu vo svoj prospech? Pochopil som, že nemám použiť prostriedky štátu ani na jediný deň a nemám ostať štátu nič dlžný. A tak som to celé pokojne prijal a poistenia som zaplatil.

Ďalšie ťažkosti na seba nenechali dlho čakať. Do novej práce ma ľahko prijali a vedúca so mnou bola spokojná. Ale bola to práca na dvanásť hodín denne a človek musel neustále stáť na nohách. Bolo to pre mňa veľmi ťažké. Občas ma nohy tak boleli, že keď ma viezli kolegovia autom domov, nevedel som z auta vystúpiť. Nohy mi zdreveneli a musel som si ich rukami vyložiť z auta, a až tak som vystúpil. Niekedy ma nohy boleli až tak, že som v noci nevedel zaspať alebo som sa budil od bolesti. Ale myšlienky som mal v tom čase pevné a jasne som si uvedomoval, že toto je fyzické utrpenie, ktorým si mám prirodzene prejsť. Po celý tento čas som na seba často vysielal spravodlivé myšlienky. Pomohlo mi to tak pozerať sa na bolesť zhora a nedotýkala sa ma tak silno, aby ovplyvňovala moju prácu. Mnohokrát som si opakoval Majstrove slová:

„Začo sa počíta táto troška bolesti?“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Premena karmy)

„Povedal by som, že telesnú bolesť je najľahšie vydržať – zatnete zuby a je preč.“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Premena karmy)

Cítil som, že na ďalší a ďalší deň sa cítim čoraz lepšie a moje telo sa stáva odolnejšie a čistejšie. Po dvoch týždňoch sa to úplne zlepšilo a už som vedel pracovať normálne dvanásť hodín, tak ako ostatní.

O pár dní nato som mal telefonický pohovor s manažérom NTD TV a ten ma prijal do tímu. Videl som, že čas v mojej súčasnej práci sa chýli ku koncu. Našiel som si vhodný moment a zastavil som sa u vedúcej so slovami vďaky za to, že ma prijala a umožnila mi u nej pracovať. Vysvetlil som jej, že sa venujem Falun Dafa a objasnil som jej aj situáciu o prenasledovaní. Mal som pri sebe petíciu a ona ju veľmi rada podpísala. Povedala, že sa jej to veľmi silno dotklo a bola vďačná, že som jej objasnil pravdu. Pochopil som, že som sem neprišiel náhodou, keďže nič sa nedeje náhodne, a že táto epizóda môjho života mala obrovský význam nielen pre mňa, ale aj pre túto pani.

Keď som sa prišiel začiatkom nového mesiaca zaúčať na novú pozíciu pre NTD TV, cítil som obrovskú vďačnosť a bol som vďačný Majstrovi za takúto možnosť a za to, že mi pomohol udržať si spravodlivú myseľ počas všetkých týchto skúšok. Mal som pocit, že možnosť pracovať v médiách si musí človek naozaj zaslúžiť a musí dosiahnuť určitú úroveň, aby bol prijatý.

Vzdať sa pripútanosti k pohodliu vo forme stabilnej práce a pravidelného príjmu. Namiesto toho ísť do neistej situácie a možno bez pláce, avšak s jasným cieľom, plným odhodlania, bolo pre mňa možné jedine so spravodlivými myšlienkami. Prekonať trápenia v podobe psychického a fyzického nepohodlia, všetko to zoceľovalo moje srdce a pomohlo mi to posunúť sa na vyššiu úroveň a zanechať mnohé pripútanosti, o ktorých som predtým ani netušil. Až keď som sa s touto formou skúšok stretol zoči voči, uvidel som svoje nedostatky a podarilo sa mi ich opustiť.

Všetko sa nakoniec vyjasnilo a vyčistilo. Dostal som plat hneď od prvého dňa, ako som nastúpil do práce. Porozumel som, že všetky otázky a nejasnosti sa týkali môjho srdca a pripútaností a boli usporiadané tak, aby som bol skúšaný a zoceľovaný. A až keď sa mi to všetko podarilo prekonať v mysli, prekážky zmizli.

Odvtedy pracujem už vyše štyri roky v NTD TV a spoločne s celým tímom sme sa povzbudzovali a stmeľovali v prekonávaní ďalších a ďalších ťažkostí, a dosiahli sme mnohé úspechy a prínos pre celú televíziu. Za tie roky som prostredníctvom e-mailov objasnil pravdu ľuďom po celom svete.

Ak som napísal niečo nevhodné, prosím, poukážte na moje nedostatky.

Ďakujem veľactenému Majstrovi. Ďakujem vám, vážení praktizujúci.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.