9. Česko-slovenská Fa konference: Niekoľko mojich skúseností

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúceho Falun Dafa zo Slovenska

Vážený Majster, milí praktizujúci,

začínam svoj príspevok vám všetkým známym citátom z Čuan Falunu:

„…byť nahnevaný je cit, šťastie je cit, láska je cit, nenávisť je cit, robiť rád jednu vec je cit, nerobiť rád inú vec je cit, predstava, že niekto je sympatický a niekto nie je, koníčky a antipatie – všetko patrí k citom a svetskí ľudia žijú práve kvôli citom. Takže ako praktizujúci a človek, ktorý vystupuje nad a za, nemôžete používať túto logiku na posudzovanie vecí a človek sa od nich musí odpútať. Preto čo sa týka mnohých pripútaností, ktoré pochádzajú z citov, mali by sme ich brať zľahka a napokon ich opustiť.“ (Čuan Falun, Šiesta lekcia, Priťahovanie démonov čchi-kungom)

Prečo začínam tak zhurta? Vysvetlím, pretože to zahŕňa aj veci z môjho detstva.

Už ako malého chlapca ma politika zasiahla zatvorením môjho otca, pretože ako živnostník vlastnil obchod s textilom. Moje svetské rozhorčenie prebudila až „okupácia v roku 1968“ a primäla ma tri dni po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy tiež vstúpiť, ale do „Dubčekovej strany“. Vtedy sa vo mne objavila dosť silná nenávisť k predstaviteľom SSSR a našim vtedajším vládnym činiteľom za to, že sem vojská privolali. Avšak postupne prichádzala tzv. „normalizácia“, a tak komunisti, ktorí ma vtedy prijímali do strany, mi sami zo strachu pred sankciami na samých seba priniesli moju prihlášku. Tým sa moja politická kariéra našťastie skončila. Celým nasledujúcim vývojom v našej spoločnosti vás nebudem zdržiavať. Ale keď prišiel rok 1989 a s ním „nežná revolúcia“ môj záujem o veci verejné sa znova prebudil.

Postupne sa vo mne vytvárali sympatie, či antipatie k jednotlivým stranám a jednotlivým politikom. Mnohí z nich ma vedeli dosť vytočiť svojim správaním a konaním, až som postupne prestal politiku sledovať a po začatí praktizovania Falun Dafa mi na politike nezáleží.

Toto som si myslel až do minulej soboty, keď manželka pri obede zapla rozhlasovú reláciu „Sobotné dialógy“. Nebudem hovoriť o tom, či ma vytočil premiér, či redaktor, no jasne som nesplnil štandard praktizujúceho, pretože všetky tieto pripútanosti sa predrali na povrch a krok naspäť nechal na seba chvíľu čakať. Za ten čas, kým som našiel ten krok späť a začal vec brať zľahka, vyslal som na dotyčnú osobu nejednu nelichotivú poznámku, či myšlienku, takže mi určite pribudol balík novej karmy, ktorú budem musieť pretrpieť.

Veru aj takto ľahko a nečakane môže praktizujúci získať karmu, ak je nepozorný a neberie svetské veci zľahka.

Podelím sa s vami aj o to, ako som pocítil silu metódy nášho Majstra.

Niečo viac ako pred mesiacom som šiel na Bonsai festival do Prešova a hneď na druhý deň do Zlatých Moraviec na Hong Fa. Na tom by nebolo nič zvláštne, no o chvíľu zistíte, v čom presne sa tá sila prejavila.

Vo štvrtok som cestoval vlakom z Považskej Bystrice o 6 hodine ráno. Do Prešova som prišiel asi o 10.30. Do večera nasledovalo rozdávanie letáčikov, cvičenie a skladanie lotosov. (Tento úkon ja zatiaľ nezvládam.) Asi o 21.30 večer odchod vlakom do Moraviec s prestupom o 4 hodine v noci v Úľanoch nad Žitavou. Príchod do Moraviec v piatok ráno 6.30. Zraz na Hong Fa bol stanovený na 7.30 a potom celý deň cvičenia, letáčiky, objasňovanie pravdy.

Po mnohých peripetiách pri návrate domov, ako čakanie autobusu do Nitry na zlom nástupišti, potom nestíhanie prípoja ďalším spojom v Nitre do Leopoldova, som sa dostal domov až v sobotu o 3 hodine ráno. To zvláštne na tom bolo to, že som nespal celý čas a vôbec som po celý ten čas nebol ani ospalý, ani unavený. I keď mi praktizujúci v Košiciach ponúkali nocľah, do Moraviec by som bol prišiel dosť neskoro, tak som tú cestu absolvoval bez akýchkoľvek obáv, so spravodlivými myšlienkami a vierou v silu Dafa. Sám som milo prekvapený, že aj v mojom veku sa dokáže Majstrova metóda takto prejaviť.

Prečo ma to ťahá na miesta kde prebieha Hong Fa? V mojej oblasti sa snažím zviditeľniť Falun Dafa rozdávaním letákov, objasňovaním pravdy a cvičením v parku. No určite na mňa čakajú bytosti aj na iných miestach, ktoré mám pomôcť zachrániť. Toto je ten dôvod.

Ešte sa pristavím pri najzákladnejších normách kultivácie.

Majster v Čuan Falunu píše:

„Náš Falun Dafa je založený na najvyššej norme vesmíru, byť pravdivý, súcitný a vydržať, ktoré kultivujeme súčasne. To, čo kultivujeme, je veľmi obrovské.“ (Čuan Falun, Prvá lekcia, Jediná norma určuje, či je niekto dobrý alebo nedobrý: Či je schopný byť pravdivý, súcitný a vydržať)

Pri uvedomení si týchto noriem som sa ani nemusel pozerať hlboko do seba, aby som pochopil, prečo sa moje peripetie s cestou domov takto skomplikovali. Manželka totiž nevedela, že pôjdem aj do Moraviec, ale že budem len v Prešove obidva dni. Myslím, že by s takou cestou nebola súhlasila, a tak jednu z najzákladnejších noriem vesmíru – byť pravdivý – som porušil, čo mi Majster dal pocítiť tak, že namiesto o 8 večer som sa dostal domov až o 3 v noci.

Na inom mieste v Čuan Falunu Majster píše:

„Navyše, zobrazí sa to v bežnej ľudskej spoločnosti a prinesie vám to problémy bežných ľudí.“ (Čuan Falun, Prvá lekcia, Charakteristiky Falun Dafa)

Určite však neostalo iba pritom, ale mi to pridalo aj kus novej karmy. Takže za tieto dva dni som pocítil silu Dafa ako z jednej, tak aj z druhej strany.

Začal som citátom, dovoľte aby som tentoraz Majstrovým citátom skončil:

„Keďže my kultivujeme spravodlivý Fa, nech robíme čokoľvek, mali by sme k tomu pristupovať s Dobrotou (Shan). Takže, s našimi dobrými myšlienkami, všetko čo sme spravili aby sme potvrdili Fa a odhalili zlo ukázalo veľkoleposť a súciť našich učeníkov. Medzitým, musíme odstrániť zlé veci, a bodka, pretože škodia vesmíru a škodia všetkým bytostiam. Toto taktiež znamená, že bez tých zlých vecí by nebola potrebná náprava Fa. Toto sa neprihodilo v žiadnom období histórie – nemá to obdoby, nie je žiaden príklad na nasledovanie. Vaša schopnosť robiť dobre toto všetko naozaj odráža vašu veľkoleposť ako učeníkov Dafa.“ (Riadenie plavby, Vyučovanie Fa na Fa konferencii v Kanade, Ottawa, 19. 5. 2001)

Vďaka Majster za tieto lekcie, viem že i keď sa snažím, veľakrát sa potknem, no musím sa zlepšiť v objavovaní a odstraňovaní ďalších pripútaností.

Vďaka za hlbšie uvedomenie si, že schopnosti Falun Dafa sú naozaj nedozierne. Len nepoľavovať a robiť dobre tri veci.

Vyššie uvedené sú len moje osobné pochopenia.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.