9. Česko-slovenská Fa konference: Odstraňovanie pripútanosti k istote a svojim predstavám (2. část)

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúcej Falun Dafa zo Slovenska

1. část: http://cz.clearharmony.net/articles/a110741-9-Cesko-slovenska-Fa-konference-Odstranovanie-priputanosti-k-istote-a-svojim-predstavam-1-cast.html

Pripútanosť k ziskuchtivosti

Počas kultivácie som si uvedomila, ako je vo mne zakorenené zmýšľanie zamerané na zisk, ktoré sa z ľudského hľadiska volá aj tzv. „praktické“, a ako sa takéto zmýšľanie môže negatívne prejaviť pri snahách o záchranu bytostí.

Často som mávala pocit, že to, čo robím, nebolo dostatočné, akoby som sa merala meradlom zisku, ktorý som nikdy nevedela dosiahnuť. Nebola som napríklad spokojná, keď sa mi na nejakom Hong Fa zdalo, že nás praktizujúcich bolo priveľa a ľudí primálo. Cítila som sa tam zbytočná, dokonca som pocítila hnev, že som mohla radšej robiť niečo iné. Postupne som si však uvedomila, že za takýmto zmýšľaním môže byť tiež pripútanosť k ziskuchtivosti, hoci i pri takej nesebeckej veci, akou je záchrana ostatných. Uvedomila som si, že to, čo je z môjho ľudského pohľadu málo, môže znamenať v iných dimenziách veľa a naopak. Chápem to tak, že hoci sa máme pri záchrane ľudí zamerať na čo najväčší počet bytostí, nesmieme si nevážiť čo i len jeden život, keďže za každým z nich je množstvo ďalších životov.

Ziskuchtivé zmýšľanie môže podľa môjho pochopenia spôsobiť, že človek je zameraný viac na svoje osobné záujmy a materiálny zisk, pričom hodnoty Pravdivosti, Súcitu a Znášanlivosti sú preňho druhoradé. Ohľadom pochopenia takéhoto zmýšľania mi veľmi pomáha Majstrova báseň:

„Ten, čo veci kvôli sláve robí, nenávidí až do smrti,
ten, čo veci kvôli zisku robí, dištancuje sa od rodiny;
Ten, čo veci kvôli citom robí, roztrpčenie si prináša,
trpko bojuje a celý svoj život si karmu vytvára.

Ak netúži po sláve, jeho život je bezstarostný a plný,
ak nedáva váhu zisku, človek je dobrý a spravodlivý;
Ak nepohnutý je citom, má srdce čisté a málo túžob,
s dobrotou sa kultivuje a hromadí cnosť počas života.“

(Hong Yin, Byť človekom, 13. 7. 1986)

Z Majstrových prednášok chápem, že ako praktizujúca by som mala v tomto období klásť na prvé miesto záchranu bytostí a umiestniť ju pred osobné záujmy, a len vtedy môžem prelamovať usporiadania starých síl. Hoci to môže niekedy na povrchu vyzerať ako strata, verím, že v konečnom dôsledku nám nesebeckosť môže priniesť zisk aj na ľudskej úrovni a nenechať zlo využívať naše ľudské medzery. Pokúsim sa to popísať na mojej skúsenosti s prácou.

V mojej práci, kde som už pár rokov, bola otvorená nová pozícia, ktorá sa mi aj celkom páčila a zároveň bola aj trochu lepšie platená. Sedela by som však dosť odizolovaná od ostatných. Na mojej práci si vážim práve to, že každý deň môžem sedieť pri niekom inom a bližšie sa spoznávať s rôznymi kolegami a kolegyňami. Keď som sa rozhodovala, či sa o tú pozíciu chcem uchádzať, napadali ma myšlienky ako: „Mala by som sa už profesne hýbať dopredu... Malo by to pre mňa také a také výhody...“ No vnútri ma mrzelo, že by som už nemala toľko príležitostí byť s ostatnými.

V deň, keď som sa rozhodla, že na pohovor nepôjdem, sedel pri mne nový kolega. Hneď medzi prvými otázkami sa ma pýtal na moju súčasnú pozíciu a na to, prečo som na skrátenom úväzku. Tak som mu úprimne vravela, že si vážim čas, ktorý teraz popri tom mám na svoje aktivity. Keď počul, že medzi moje aktivity patrí čchi-kung, hneď na druhý deň sa prišiel naučiť cvičenia a začal čítať Falun Gong. Aj vďaka tomu som cítila, že na mojej vtedajšej úrovni to bolo dobré rozhodnutie. Zároveň, hoci som sa vzdala tejto pozície, krátko na to sa mi prirodzene naskytla ďalšia práca.

Práve v dňoch, kedy som o tom začala intenzívnejšie premýšľať, sa ma kolegyňa opýtala, či si náhodou nehľadám ešte nejakú ďalšiu prácu na pár hodín denne. Cítila som to ako dobre načasované usporiadanie.

Hneď v prvých dňoch, keď som sedela v novej kancelárii, prišla šéfova známa a začala sa so mnou veľmi prirodzene rozprávať. Bolo to príjemné stretnutie, pri ktorom prišla reč aj na Falun Gong. Hneď mi na seba dala kontakt s tým, že sa chce o ňom určite dozvedieť viac.

Vďaka tejto práci sa mi tak naskytajú ďalšie možnosti objasniť pravdu ľuďom, s ktorými by som sa inak asi nestretla. Opäť cítim, že som na správnom mieste, bez usilovania. Ak by som sa nekultivovala v Dafa, pravdepodobne by ma pri mojich rozhodnutiach riadili myšlienky karierizmu, okamžitého zisku a čo najrýchlejšieho profesného postupu. Vďaka Dafa sa učím viac si vážiť hodnoty Pravdivosti, Súcitu a Znášanlivosti a oceňujem možnosti na záchranu bytostí, ktoré mi moje pracovné prostredia v súčasnosti ponúkajú. Pripomína mi to citát z Čuan Falunu:

„Pokiaľ sa sústreďujete na kultivovanie svojho charakteru, budete robiť prielomy vo svojej úrovni a určite dostanete veci, ktoré by ste mali mať. Ak sa niečoho nemôžete vzdať, nie je to pripútanosť?“ (Čuan Falun, Druhá lekcia, Otázka úsilia)

Ďakujem nášmu Majstrovi za každodenné možnosti uvedomovať si svoje medzery a naprávať svoje nedostatky, zatiaľ čo mám stále možnosť zachraňovať vnímajúce bytosti.

Vyššie uvedené sú len moje pochopenia na mojej súčasnej úrovni, poukážte prosím na čokoľvek nesprávne.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.