Česko-slovenská Fa konference výměny kultivačních zkušeností 2022: Milostivé usporiadanie

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktikujícího Falun Dafa ze Slovenska

Veľavážený Majster, milí praktizujúci!

Rád by som sa podelil o zaujímavú skúsenosť, ktorú som nazval „Milostivé usporiadanie“.

V roku 2019 sme spolu s riaditeľom miestnej základnej umeleckej školy umiestnili banner „Falun Gong – cvičenie a učenie zdarma“ na plot hudobnej školy. Visel tam niekoľko mesiacov, no cez prázdniny, práve pred konaním Fa konferencie výmeny kultivačných skúseností, ho odtiaľ niekto zobral. Ostali po ňom iba zvyšky povrazov na zemi.

Nevediac či sa to nezopakuje, radšej som na umiestnenie banneru hľadal bezpečnejšie miesto. O tom, že takýto počin je v súlade s Dafa ma utvrdilo aj študovanie Majstrovo článku:

„Samozrejme, niekedy študenti, v rámci súkromných činov, dajú do novín oznam, aby o tom informoval druhých ľudí. To môže tiež mnohým ľuďom umožniť získať Fa. Ten prístup neodmietam, pretože môže pomôcť tým predurčeným, aby sa o ňom dozvedeli. Ja len hovorím, že najlepšie formy, ktoré som vám pre šírenie Fa zanechal, sú skupinové cvičenia a konferencie Fa.“ (Vyučovanie Fa na Fa konferencii vo Švajčiarsku, Ženeva, 4.–5. 9. 1998)

Naskytla sa mi možnosť umiestniť veľký banner dva metre nad zemou, toto miesto už ale bolo spoplatnené. V tom čase sa už aj u nás rozmáhal „wuchanský vírus“, čo sa odrazilo pri oslovovaní sponzorov na finančné pokrytie.

Začal som v septembri 2020. Pri zháňaní sponzorov som uspel u dvoch podnikateľov a u majiteľa, u ktorého bol banner umiestnený. Ten prisľúbil jeden mesiac zdarma. Nakoniec ešte pomohli svojim príspevkom traja praktizujúci, za čo som im všetkým veľmi povďačný.

Moje pôvodné prianie bolo, aby banner vydržal aspoň do konca leta 2021. Po zdieľaní s ďalším praktizujúcim som si ale uvedomil, že touto myšlienkou obmedzujem životnosť banneru.

Veci sa však dejú a banner doteraz stále žiari na svojom mieste. Ako je to možné a čo sa vlastne stalo? Pritom poslednú platbu som uskutočnil v júni 2021, kedy som tiež oznámil majiteľovi, že už sa mi nepodarilo získať žiadneho sponzora.

Zablúdim trochu do minulosti. Asi pred desiatimi rokmi sme si dali zatepliť plafóny, keďže bývame na druhom poschodí, v lete prenikala do bytu horúčava, v zime bol zas problém s únikom tepla von. Zhruba okolo apríla 2021 sme si všimli, že je zateplenie na dvoch miestach zrejme uvoľnené. Poprosil som teda toho istého pána, ktorý umožnil umiestniť banner a ktorý má zároveň aj stavebnú skupinu, či by to prišiel obhliadnuť. Keď sa na to pozrel, sľúbil, že pošle robotníkov, aby s tým niečo spravili.

Prešli však už dva mesiace, no robotníci stále neprišli. Až v jeden deň pri raňajkách sme z kuchyne začuli zvuk, ktorý nás postavil aj s manželkou na nohy. Dobehli sme k obývačke, kde nás privítalo od pol stropu visiace zateplenie, ktoré sa na ľavej strane zachytilo na časti krbu, audio monitore a prevrátilo aj veľký video monitor, ktorý svojou hranou spadol na MacBook. Ten bol našťastie zatvorený. Na pravej strane strhol olejomaľbu s hrubým okrasným rámom a zbytok sa zastavil na notovom stojane, ktorý bol na krídle v pracovnej polohe, takže na samotnom nástroji veľa škody nenapáchal.

Až pri likvidovaní celého zateplenia sme zistili, aký bol ten materiál ťažký. Zavolal som majiteľovi, čo sa stalo a ten hneď prišiel a pomohol nám to celé rozkúskovať a pristavil prívesný vozík, na ktorom sme to odviezli na zberný dvor. No poznášať to všetko z druhého poschodia nám dalo poriadne zabrať.

Majster povedal:

„...keďže praktizujúci má nasledovať prirodzený priebeh. Ak je niečo vaše, nestratíte to. Ak niečo nie je vaše, nebudete to mať, ani keď o to bojujete.“ (Čuan Falun, Siedma lekcia, Závisť)

Keď som zbadal ten ťažký monitor akoby hranou zarytý do MacBooku, zobral som to naozaj zľahka. Až som sa čudoval. A skutočne, po spustení beží ako nový. Okrem dopraskaného rámu na obraze, odreninách na audio monitore a niekoľkých škrabancov na klavíri, napodiv všetko funguje.

Znova sa musím vrátiť do minulosti. Mám priateľa, ktorý bol školníkom na gymnáziu. Jeho manželka zomrela ešte pred dovŕšením päťdesiatich rokov a ostali mu dvaja nedospelí synovia. Jeden z nich chodil na stavebné učilište a keď skončil, navrhol som mu, aby zateplil našu obývačku. Priateľov plat nebol bohvie aký, tak som mu povedal, aby si zistil, koľko si murári účtujú za takúto prácu. Bral som to ako svoj spôsob pomoci, no v kútiku duše mi rezonovala pochybnosť, či to dokáže.

Majster povedal:

„Otázky osobných ziskov beriete vždy zľahka, a získali by ste radšej menej, aby ste mali v mysli mier. Možno utrpíte nejaké straty týkajúce sa materiálnych vecí, získate však de a gong. Takáto je pravda.“ (Falun Gong, Kapitola III, Kultivácia Xinxingu, Strata a zisk)

Moje pochopenie je také, že tým, že som mu ponúkol tú prácu a vlastne okrem pár škrabancov sa nič nepokazilo, možno som tým získal nejakú cnosť. Keby bol majiteľ poslal chlapov ako sľúbil, mohlo to dopadnúť inak. Zrejme si je vedomý svojho pochybenia a preto ako satisfakciu necháva banner tam, kde je a ani nevie, že si tým pre seba pripravil dobrú budúcnosť. Pokladám to za milostivé usporiadanie nášho Majstra.

Ďakujem Majster, ďakujem praktizujúci.

Moje pochopenie je obmedzené, prosím, poukážte láskavo na čokoľvek nevhodné.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.