Česko-slovenská Fa konference výměny kultivačních zkušeností 2022: Od ľudských predstáv k spravodlivým myšlienkam učeníka Dafa

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktikujícího Falun Dafa ze Slovenska

Ctený Majster, milí praktizujúci!

Som praktizujúci Falun Dafa zo Slovenska, žijem ale v Rakúsku, takže sa stretávam najmä s rakúskymi praktizujúcimi. Ďakujem vám za túto konferenciu Fa a za možnosť podeliť sa s vami o niekoľko skúseností a pochopení.

Zážitok zo svadby

V septembri som išiel do Prešova na svadbu kamarátovi z detstva. Stretol som sa tam so starými známymi, ktorých som poriadne nevidel už mnoho rokov. Zaujímavé bolo, že všetci sa ku mne správali veľmi nezvyčajným pozitívnym spôsobom, akoby sa prebudila ich vedomá stránka a ovládala ich.

Manželka môjho spolužiaka zo základnej školy, s ktorou som sa v podstate stretol len druhýkrát v živote, mi opakovala, že je na mne niečo iné, že cíti, že som dobrý a podobne. Tiež mi veľmi úprimne hovorila o tom, ako zle sa niekedy sama správa, ako ju to mrzí a že by sa rada zmenila.

Jej manžel, môj spolužiak, jej o mne tiež rozprával mnohé dobré veci a hovoril o zážitkoch z detstva a ako si ma vždy vážil. Tento spolužiak sa ma aj inokedy zvykne pýtať na radu, keďže mi dôveruje.

Ďalší kamarát, ktorého som nevidel asi vyše desať rokov, sa mi tiež veľmi otvorene zdôveril o veciach, ktoré ho trápia, akoby cítil, že mu môžem pomôcť a že poznám nejakú zázračnú „odpoveď“. Okrem toho mi hovoril, ako veľmi ma má rád, ako na mňa často spomínajú a tak ďalej. Na začiatku som si pritom ani nebol istý, či si ešte spomenie, kto som.

Podobne to bolo aj s ostatnými. Hoci to na povrchu niekedy vyzeralo, akoby chválili mňa, bolo to úplne iné ako nejaké svetské chválenie a cítil som, že to pochádza skutočne z ich sŕdc a že v skutočnosti prejavovali úctu a vďaku Dafa.

Moje pochopenie je takéto: Svetskí ľudia majú vedomé stránky, ktoré vedia, že sme učeníci Dafa a môžeme im pomôcť ku spáse a veľmi si nás cenia. Väčšinou (aspoň v mojom prípade) sa to však neprejavuje na povrchu. Uvedomil som si, že voči tejto skupine bytostí nemám niektoré pripútanosti, ktoré prechovávam k iným ľuďom. Napríklad, keďže sa už spolu takmer vôbec nestretávame, nemám túžbu s nimi súťažiť ani sa predvádzať, nemám s nimi žiadne rozpory a podobne. Žiadne z týchto vecí teda neblokujú súcit učeníka Dafa, ktorý oni cítia a ktorý môže rozložiť všetko zlo.

Majster povedal:

„Často hovorievam, že ak jediné, čo človek chce, je blaho ostatných, a keď je to bez najmenšej osobnej motivácie alebo osobného pochopenia, slová, ktoré povie, pohnú druhých k slzám.“ (Základy pre ďalší pokrok, Jasná myseľ, 13. 6. 1997, v Hongkongu)

Považujem tento zážitok za povzbudenie od Majstra. Zároveň, je tiež možné, že väčšina karmických vzťahov s týmito bytosťami je už urovnaná, takže ani ilúzia nie je taká silná ako pri iných ľuďoch.

Objavili sa však aj nejaké skúšky charakteru. Bol tam jeden muž, ktorého som videl prvýkrát v živote. Bol tiež veľmi milý a cítil som, že aj on svojím spôsobom vyjadruje pozitívny postoj. Má však dosť problém s alkoholom a jeho rodina tým trpí. Keď ho na konci odnášali domov, zrazu sa mu zatemnil rozum, nahneval sa a chcel ma napadnúť. Môj bývalý spolužiak ho ihneď zastavil a povedal mi, aby som išiel dovnútra.

Kedysi by sa moje ego cítilo dotknuté – jednak tým, že jeden ma chcel napadnúť a krivo ma z niečoho obviňoval a tiež tým, že druhý ma poslal preč. Bol by som zaskočený a určite by som cítil potrebu obraňovať sa a vysvetliť, že som nespravil nič zlé. Teraz som to však rýchlo pochopil, nepovedal som ani slovo, otočil som sa a hneď išiel dovnútra.

Chvíľu som sa cítil trocha nepríjemne, ale rýchlo som to prekonal spravodlivými myšlienkami. Hneď som mu odpustil a uvažoval som: „Tento človek stretol učeníka Dafa a takto sa k nemu zachoval.“ Veril som však, že napriek jeho správaniu na povrchu je to v jadre dobrák a mal som myšlienku: „Jeho vedomú stránku to určite veľmi mrzí.“

Keď som na druhý deň sedel vo vlaku cestou späť domov, zavolal mi ženích a poďakoval mi, že som prišiel. Povedal, že je práve na návšteve u toho chlapíka a že sa mi za to ospravedlňuje. Povedal som, že všetko je v poriadku, a aby sa tým netrápil.

Neskôr som si však uvedomil aj jednu vec, ktorú som nezvládol dobre. Moja manželka tam nebola a tak som počas večera na pomalšie piesne tancoval s jedným dievčaťom. Súdiac dnešnými svetskými štandardmi to bolo úplne nevinné. Počas najbližších dní som však s veľkým údivom zistil, že na ňu stále myslím – niečo také sa mi nestalo už dlhé roky. Pripadalo mi to úplne zvláštne. Neskôr mi došlo, že sa to stalo zrejme kvôli tomu, aby som poriadne popremýšľal o tejto otázke.

V mladosti som žil spôsobom, ktorý je dosť nevhodný aj pre svetských ľudí. Keď som začal praktizovať Falun Dafa, jedna z najvýraznejších zmien, ktorými som prešiel, bola práve v oblasti žiadostivosti. Keďže ten pokrok bol veľmi veľký, tešil som sa z toho a vytvoril som si aj nesprávne pochopenie, že som na tom so žiadostivosťou celkom dobre. V skutočnosti som sa len dostal zo strašného stavu do priemerného.

Neskôr som na webstránke Ming-chuej čítal článok o žiadostivosti z hľadiska tradičnej kultúry. Až vtedy mi došlo, aké odchýlené a zvrátené je súčasné prostredie a tiež, ako veľmi zaostáva aj môj vlastný stav.

Pri písaní tejto skúsenosti som si ešte uvedomil, že počas svadby som mal všetkým tým bytostiam lepšie objasniť pravdu a že som sa v tejto veci nečinil dobre. Na jednej strane som síce rozumel, že ich pozitívne správanie je v skutočnosti nasmerované na Dafa a nie na mňa a nenechal som sa tým zmiasť. Na druhej strane som im však nepovedal otvorene o Falun Dafa s tým, že niektorým som o Dafa už hovoril a vedia, že praktizujem, pričom u iných som mal asi pocit, že bude prirodzenejšie, keď sa to dozvedia postupne. Pri pohľade späť si myslím, že to bolo spôsobené mojou pripútanosťou k pohodliu a strachu.

Očkovanie

Ako učeníci Dafa vieme, čo je zdrojom chorôb aj to, ako k tomu pristupovať. Okrem toho, v článku „Zostaňte racionálni“ nám náš Majster priamo vysvetlil viaceré veci ohľadom vírusu Čínskej komunistickej strany a pandémie. V žiadnom prípade som teda nemal v úmysle dať sa zaočkovať.

Okrem týchto mojich základných pochopení ako učeníka Dafa som tiež trochu sledoval dianie vo svete ohľadom diskusií o bezpečnosti vakcín, očkovacích kampaní a podobne. Na základe týchto myšlienok som si vyvinul dosť silný postoj proti očkovaniu, a to aj zo svetského hľadiska.

Samozrejme, táto téma je veľmi citlivá a na všetkých ľudí má veľký vplyv. Ak niekto o týchto veciach príliš uvažuje, je pre neho ťažké ostať pokojný.

Potom som sa zrazu dozvedel informáciu, že celý súbor Shen Yun je zaočkovaný, aby mohli vystupovať. Dokázal som to racionálne pochopiť, ale predsa to bol pre mňa trochu šok, keďže nahromadené ľudské myšlienky boli príliš silné. Postupne sa moje myslenie začínalo meniť a očisťovať. Onedlho prišli informácie, že je potrebné mať dosť zaočkovaných ľudí, ktorí budú počas vystúpení Shen Yun v Salzburgu pomáhať v divadle.

Moje uvažovanie bolo: „Ak je to potrebné pre Shen Yun a spásu vnímajúcich bytostí, nechám sa zaočkovať.“

Dovoľte mi spomenúť niekoľko princípov Fa a tradičnej kultúry, ktoré s tým podľa mňa súvisia.

Na Ming-chuej vyšla séria článkov o kultivácii Budhu Milarepu. Keď bol Milarepa na konci svojej kultivácie a chystal sa odísť zo sveta, istý muž sa ho zo závisti pokúsil otráviť. Poslal za Milarepom svoju milenku, aby mu darovala otrávený syr. Milarepa vedel, že syr je otrávený, no napokon ho prijal a zjedol. Vedel, že tento jed mu nemôže ublížiť. Okrem toho, Milarepa nakoniec dokázal pomôcť tomu mužovi obrátiť sa a zachrániť ho.

Majster povedal:

„Keď v roku 1999 ČKS začala prenasledovať Falun Gong, nepovedali, že som v minulosti vstúpil do komunistického zväzu mládeže?“

„V náprave Zákona Majster v skutočnosti zachraňuje všetky bytosti, nielen dobré; zlé sú samozrejme tiež zahrnuté. Často som povedal, že počas nápravy Zákona nedbám na minulé chyby žiadnej vnímajúcej bytosti a pozerám sa len na postoj vnímajúcej bytosti voči Dafa počas nápravy Zákona. Inými slovami, bez ohľadu na to, ktoré bytosti to sú alebo aké veľké chyby a hriechy spáchali v histórii, pokiaľ nehrajú negatívnu úlohu ohľadom nápravy Zákona, môžem im dať dobrotivé rozriešenie a odstrániť ich hriechy a karmu. To je najväčším milosrdenstvom a opravdivou spásou.“

„Inými slovami, ak by ČKS nekonala zlo proti Dafa, nezáležalo by na tom, či je človek členom strany alebo nie. Ak sa na to pozrieme z tohto pohľadu, nedával som jej svojím vstupom do zväzu, keď som bol mladý, príležitosť?“ (Základy pre ďalší pokrok, Diel III, Otáčanie kolesa smerom k ľudskému svetu, 15. 2. 2005)

Ako učeníci Dafa sme sa rozhodli vstúpiť do tohto nesmierne špinavého miesta. Dokonca aj svetskí ľudia sa tak rozhodli. Nebolo to preto, že sme chceli zachrániť vnímajúce bytosti a že sme všetci mali pevnú vieru v Dafa?

Hoci som sa na základe svojho pochopenia rozhodol nechať zaočkovať, nebolo to úplne jednoduché. Neponáhľal som sa s tým a nemal som ešte ani rezervovaný termín, keď našu dvojročnú dcéru zrazu začalo veľmi bolieť ucho. Rozhodli sme sa s ňou pre istotu ísť do nemocnice. Prišli sme tam a manželka s dcérou išli na vyšetrenie, kým ja so synom sme čakali. Všimol som si, že tam ponúkali očkovanie aj bez termínu a bolo asi pätnásť minút pred zatváracou dobou. Rozhodol som sa, že tam so synom pôjdem a dám sa zatiaľ zaočkovať.

Keď sme vošli dovnútra, cítil som sa veľmi zvláštne – asi nikdy v živote som sa tak necítil. Točila sa mi hlava a takmer som spadol z nôh. Akoby sa celá moja ľudská stránka tomu vzpierala – bola to akási zmes strachu, pocitu podrobenia a krivdy. Naozaj som sa cítil, akoby som mal ísť vypiť nejaký jed a snažil som sa pozbierať spravodlivé myšlienky a vieru, aby som to dokázal spraviť – a našiel som ich akurát toľko, že som to zvládol, ale nie oveľa viac.

Dcéra bola úplne v poriadku, dokonca už keď sme prvýkrát sadli do auta, prestala plakať, takže tento malý výlet sme zrejme absolvovali kvôli mne. Ešte niekoľko dní potom som sa cítil trocha nesvoj, neustále sa mi vynárali ľudské myšlienky a pocity a musel som sa ich snažiť prelomiť spravodlivými myšlienkami. Nechať sa zaočkovať na povrchu vyzerá ako dosť jednoduchá vec, ale pre mňa to znamenalo vzdanie sa veľkej časti seba – mojich postojov, názorov a vedomostí. Mal som pocit, že to bola akási zmenšenina skúšky života a smrti.

Majster povedal:

„V Číne bol jeden študent, ktorý bol na doktorandskom štúdiu medicíny. Vykonával pitevné pokusy. Po dokončení pokusov mal dostať doktorát. Urobil teda všetky skúšky, ale stále ešte mal vykonať nejaké pokusy a rozpitvať tisíc alebo možno päťsto myší a potom by dostal doktorandský titul. Neskôr svojmu učiteľovi povedal, že to nemôže urobiť. Vyhlásil: ‚Praktikujem teraz Falun Dafa a viem, že zabíjanie vytvára karmu.‘ Svojmu študijnému poradcovi potom povedal: ‚Nemôžem vziať životy – radšej sa vzdám titulu.‘ Premýšľajme o tom. Ak človek nedokáže prejsť skúškou života a smrti, nemôže dosiahnuť dovŕšenie. Ale nie je to tak, že bezpodmienečne budete musieť prejsť presne niečím takým ako toto, aby sa to počítalo za odloženie života a smrti; to je len forma. Nepovažujem to za dôležité. To, na čo sa pozerám, je, či to vaša myseľ naozaj môže urobiť alebo nie. Všetci o tom premýšľajte: ľudské bytosti v tomto svete nežijú pre nič iné ako slávu a osobný záujem. Keby dostal titul PhD., mal by v budúcnosti dobré zamestnanie a dobré vyhliadky. Jeho plat by prirodzene bol veľký – to je úplne jasné. Bol by vyšší ako plat bežných ľudí alebo priemerného človeka. Nežijú ľudia práve pre tieto veci?“ (Vyučovanie Fa na Fa konferencii vo Švajčiarsku, 4. – 5. 9. 1998, Ženeva, otázky a odpovede)

O niekoľko dní po tomto prvom očkovaní vyšiel článok, v ktorom Majster povedal:

„Avšak počas pandémie sa nedokážete umiestniť na správnu pozíciu. Niektorí praktizujúci sa obávali, že sa nakazia, pričom iní sa neoblomne odmietali dať zaočkovať – ste potom v tomto bode ešte hodní titulu ‚učeníka Dafa‘? Samozrejme, niektoré učeníčky Dafa sú tehotné. Nehovorím vám, či sa ísť dať očkovať alebo nie, alebo aký účinok na vás môže mať epidémia. Nechoďte do druhého extrému [ohľadom očkovania]. Takéto konanie pochádza z ľudského uvažovania. Chcem povedať to, že sa meriate pomocou ľudského uvažovania, namiesto toho, aby ste sa pozreli na veci z pohľadu kultivujúceho, a to je medzera vo vašej kultivácii.“ (Prebuďte sa, 18. 11. 2021)

Tieto slová mi pomohli upokojiť sa a dali mi pocit, že som sa rozhodol správne. Dokonca som sa zo seba trochu tešil, že som si to dokázal uvedomiť ešte skôr, ako nám to Majster priamo vysvetlil. Keď som nad tým však ďalej premýšľal, uvedomil som si, že moje myslenie bolo predtým veľmi odchýlené a že ak by nebolo Shen Yun, bolo by pre mňa veľmi ťažké pochopiť to. Je dosť možné, že keby ma do očkovania tlačili napríklad na pracovisku, vzoprel by som sa a neustúpil by som.

Teraz tomu rozumiem tak, že by sme si kvôli tejto otázke nemali nechať narušiť naše kultivačné prostredie a nemali by sme si kvôli tomu vytvárať ťažkosti, ktoré môžu zasahovať do nášho objasňovania pravdy. Nemusí to byť až Shen Yun – mali by sme si veľmi ceniť aj svoje bežné kultivačné prostredie. Myslím si, že keď sa zameriame na to, čo máme robiť – objasňovanie pravdy a záchranu vnímajúcich bytostí – a umiestnime to na prvé miesto, bude pre nás ľahšie vzdať sa ľudského uvažovania a pripútaností a myseľ sa nám skutočne vyjasní.

Majster povedal:

„Objasňovanie faktov a záchrana vnímajúcich bytostí sú tým, čo musíte robiť. Okrem toho nie je nič iné, čo musíte robiť. V tomto svete nie je nič, čo by ste museli robiť.“ (Vyučovanie Fa na Fa konferencii v New Yorku, 14. 5. 2015)

Pri pohľade späť sa mi teda moje pochopenie a rozhodnutie dať sa zaočkovať kvôli pomáhaniu Shen Yun zdá v zásade správne, ale zároveň trochu plytké. Keď som sa neskôr o tejto téme rozprával s viacerými inými praktizujúcimi, zistil som, že boli o dosť pokojnejší a racionálnejší ako ja.

Keď som išiel na druhé očkovanie, vzal som si asi päť až desať letákov s informáciami o Falun Dafa a prenasledovaní. Bol som pokojný, sebaistý a necítil som krivdu ani hnev. Snažil som sa udržiavať si súcit voči ľuďom, ktorí pomáhali s očkovaním, v krátkosti som im objasnil pravdu a rozdal všetky letáky.

Milí praktizujúci, ďakujem vám za pozornosť a možnosť zdieľať s vami svoje pochopenia na mojej súčasnej úrovni. Láskavo, prosím, poukážte na čokoľvek nevhodné alebo odchýlené od Fa.

Ďakujem nášmu veľkolepému súcitnému Majstrovi!


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.