Príbeh z histórie: Ako Pcheng Ťiao vrátil zlatý náramok

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

[PureInsight.org] V ôsmom roku Tchien-šun počas dynastie Ming (1464 n.l.) študent menom Pcheng Ťiao cestoval zo svojho rodného mesta Ťi Šuej do hlavného mesta, aby sa zúčastnil na cisárskej skúške do služby občanom. Jeho sluha a on zostali jednu noc v hoteli. Niekto z izby na poschodí vylial na zem misu vody. Spolu s vodou dopadol na zem zlatý náramok. Pcheng Ťiaov sluha ho zdvihol a dal si ho do vrecka bez toho, aby o tom niekomu povedal.

O desať dní neskôr Pcheng Ťiao minul všetky svoje peniaze. Sluha vytiahol náramok a povedal Pcheng Ťiaovi, odkiaľ pochádza. Pcheng Ťiao sa chcel okamžite vrátiť do hotela, aby vrátil náramok. Sluha povedal: „Ak pôjdeme späť, možno zmeškáme termín skúšky.“ Pcheng Ťiao povedal: „Toto musí patriť žene. Ak sa stratí, jej rodičia ju môžu podozrievať, že ho dala svojmu tajnému milencovi. Ona sa možno zabije, ak na ňu jej rodina bude robiť príliš veľký nátlak.“ Poponáhľali sa teda späť do hotela. Ako očakával, slúžka, ktorá stratila náramok, sa chystala spáchať samovraždu. Tým, že jej vrátil zlatý náramok, jej zachránil život.

Pcheng Ťiao sa potom rýchlo pustil na cestu do hlavného mesta. Nepodarilo sa mu dôjsť do hlavného mesta v pôvodnom termíne skúšky. Avšak počas skúšky na mieste skúšky vypukol požiar a mnoho ľudí zahynulo. Cisárska skúška bola teda preložená na iný deň v auguste toho istého roku. Pcheng Ťiao získal počas novej skúšky najvyššie skóre.

Čínská verze: http://www.zhengjian.org/zj/articles/2006/9/26/40172.html
Zdroj: http://www.pureinsight.org/pi/index.php?news=4226

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.