Túžba po pohodlí - rakovina, ktorá môže zničiť vôľu praktizujúceho kultivovať sa

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúceho Dafa v Číne
(Clearwisdom.net) Na začiatku svojej kultivácie som si všimol istú časť Majstrovho Fa:

"Je veľmi ťažké spasiť ľudské bytosti. V každej triede je vždy okolo päť alebo desať percent ľudí, ktorí nedokážu držať krok s ostatnými. Je nemožné, aby každý dosiahol Tao. Dokonca aj keď môžete pokračovať vo svojej kultivačnej praxi, ostáva sledovať, či dokážete uspieť a či ste odhodlaný praktizovať kultiváciu. Nie je možné, aby sa každý stal Budhom. Opravdiví žiaci Dafa prejdú rovnakými skúsenosťami čítaním tejto knihy a rovnako budú schopní získať, čo si zaslúžia." (Druhá lekcia, Čuan Falun)

Musím pripustiť, že vtedy som celkom nechápal význam tohto odseku. Vedel som len, že človek musí v kultivácii robiť usilovný pokrok. Počas môjho neustáleho študovania Fa, spolu s mojím opravdivým zlepšovaním sa v období nápravy Fa, som si čoraz viac uvedomoval hlboké významy tohto odseku.

Majster nám povedal už dávno o rôznych stavoch, s ktorými sa stretneme na našej kultivačnej ceste. Človek, ktorý sa nedokáže odhodlane kultivovať a kultivuje sa len na povrchu, nebude schopný dokončiť kultiváciu vo Fa, zhodiť ľudskú škrupinu a dosiahnuť dovŕšenie.

Počas mojich stretnutí s inými praktizujúcimi počas posledných dvoch rokov som si všimol vážnu situáciu - to jest, niektorí praktizujúci sú čoraz viac pripútaní k pohodliu a k životnému štýlu bežných ľudí. Niekoľkí praktizujúci o tomto jave hovorili vo svojich skúsenostiach z kultivácie. Dá sa povedať, že v súčasnosti nie je snaha o pohodlie len izolovaným javom medzi praktizujúcimi Dafa; presne ako nádor, vyživujeme ho a šíri sa. Akonáhle sa zakorení, dosiahol svoj konečný cieľ zničenia odhodlania praktizujúceho kultivovať sa, strhnutie praktizujúceho nadol a zničenie ovocia celej jeho snahy o kultiváciu.

Možno sa niektorí praktizujúci budú čudovať, či nepreháňam. Nie, nepreháňam! Praktizujúci, ktorých som poznal, sa dokázali dobre správať podľa štandardov Dafa v rokoch 2002 a 2003, keď bolo zlo najdivšie. Vytrvali vo svojej kultivácii a považovali ponúkanie spásy vnímajúcim bytostiam za svoju zodpovednosť. Avšak keď sa počet zlých bytostí znížil a keď sa kultivačné prostredie čoraz viac uvoľnilo, hnaní túžbou po pohodlí, poľavili vo svojej kultivácii a začali sa pomaly sunúť nadol. Dovoľujú démonom, aby ich ťahali nadol, do ríše bežných ľudí.

Niektorí praktizujúci sa pripútali k svojmu obchodu a vo svojej mysli uvažujú len o zárobku. Niektorí často sprevádzajú svojich známych-nepraktizujúcich v reštauráciách a pijú, dokonca aj alkohol. Niektorí hrajú mah-jong (čínska hra) a počítačové hry, aby sa zabavili, lebo sú na tom finančne slabo a nemajú uspokojivý život. Niektoré praktizujúce ženy strávili svoj vzácny čas, ktorý mal byť použitý na kultiváciu, na to, aby nakupovali a kupovali si luxusné šaty. Niektoré staršie praktizujúce sa pripútali k zamestnaniu svojich detí, ku ich svadbe, atď.

Sú tiež nejakí praktizujúci, ktorí sa pripútajú k túžbam bežných ľudí a k žiadostivosti; stanú sa iracionálnymi a sú ovplyvnení citovou láskou medzi mužom a ženou. Kultivačné stavy týchto praktizujúcich, ktorí sú zaťažení týmito problémami, nie sú dobré. Neštudovali Fa dostatočne hlboko a dali najväčší dôraz na to, ako viesť život bežného človeka.

Keď vidím, ako sa správajú, mám veľké obavy. Príležitosť kultivovať sa v Dafa si nechávajú uniknúť pomedzi prsty. Tento problém ma trápi. Často uvažujem: "S takýmto obrovským Dafa a s takým veľkým Majstrom, prečo si stále nevážime tieto príležitosti? Ako sa môžme tak pripútať k veciam v bežnej spoločnosti? Ako môžeme žiť len pre tie drobné záujmy, pre povesť a bohatstvo, alebo pre city bežných ľudí? Dokonca aj múdry bežný človek vidí, že všetko v ľudskej spoločnosti, bez ohľadu na to, aké dobré sa to javí, je len dočasné, a ľudia si ich nemôžu priniesť do života, keď sa narodia, alebo si ich vziať, keď umrú, čo potom už praktizujúci Dafa, ktorí pochopili princípy vesmíru. Ako sa môžme takto stratiť?"

Keď som sa upokojil a uvažoval som o týchto veciach, uvedomil som si, že to, čo spôsobilo, že sa nekultivujeme usilovne a že ochabujeme, je naša túžba po pohodlí, ktorej sme sa nezbavili a v priebehu času sa zosilnila. Zasahujúci démoni využili túto pripútanosť počas poslednej fázy našej kultivácie v náprave Fa. Túžba po pohodlí spôsobila, že váhame pri praktizovaní cvičení a pri študovaní Fa, a namiesto toho sme sa stali lenivými a pozeráme televíziu. Počas kritickej fázy prenasledovania táto pripútanosť spôsobila, že sme si vyvinuli pripútanosť k strachu a nechceme potvrdzovať Fa. Spôsobila, že zostávame doma a praktizujeme cvičenia, aby nás nevideli.

Táto pripútanosť spôsobila, že sa obávame trápení a bráni nám v opustení sebeckosti a to nám nedovoľuje úplne sa ponoriť do práce na objasňovanie pravdy a snahy ponúknuť spásu vnímajúcim bytostiam. Spôsobila, že dávame prioritu našim stratám a ziskom v bežnej spoločnosti. Chceme len získať a nechceme prinášať obete. Obávame sa stratiť veci v bežnej spoločnosti. Táto pripútanosť spôsobila, že nechceme spolupracovať s inými praktizujúcimi a spoločne sa zlepšovať. Spôsobila, že sa sústreďujeme na individuálne štúdium Fa a cvičenia ako aj na snahu po dovŕšení. Táto pripútanosť k pohodliu skutočne spôsobila praktizujúcim mnoho škody! Skryla sa v našich myšlienkach; v našom úsilí po pohodlí bežných ľudí, v našom uspokojení sa so získanými vecami v bežnej spoločnosti, ktoré sme získali z Dafa. Táto pripútanosť teda spôsobuje, že sme spokojní so súčasným stavom a nedokážeme si jasne spomenúť na úlohy učeníkov Dafa a bezpodmienečne potvrdzovať Fa.

Niektorí praktizujúci hovoria, že sa nedokážu usilovne kultivovať, pretože nemajú také dobré finančné podmienky. Keď majú na krku veľké rodinné náklady, ako by mohli mať pokojnú myseľ vo svojej kultivácii a mať srdce pre potvrdzovanie Fa? Inými slovami, chcú sa kultivovať len potom, ako sa ich podmienky zlepšia. Nie je to v skutočnosti spôsobené pripútanosťou - túžbou bežných ľudí po pohodlí?

Majster povedal:

"...Navyše, ako budete praktizovať kultiváciu, ak nebudete mať žiadne starosti alebo problémy? Ako sa môžete kultivovať pohodlne a odpočinkovo? Ako môže existovať takáto vec? Takto o tom rozmýšľate vy, z hľadiska svetských ľudí." (Štvrtá lekcia, Čuan Falun)

Majster nám už povedal princíp Fa - že všetko v bežnej spoločnosti je dané karmickými vzťahmi a že šťastie a ťažkosti bežných ľudí všetky pochádzajú z karmických dôvodov a všetky si ich spôsobili ľudia sami. Keďže sme učeníci Dafa, mali by sme tomuto princípu jasne rozumieť, upokojiť našu myseľ, byť spokojný s tým, čo máme, odstrániť naše túžby a zvýšiť si charakter v našom vlastnom kultivačnom prostredí a premeniť veci, s ktorými sa stretávame, dobré či zlé, na príležitosti na zlepšenie charakteru a kultiváciu až do konca. V skutočnosti, keď naozaj dokážeme dosiahnuť tento stav, trápenia, s ktorými sa stretneme, nepotrvajú tak dlho, keďže princípy vesmíru riadia všetko. Keď sa neustále zlepšujeme, negatívne elementy nás budú môcť čoraz menej obmedzovať a naše kultivačné prostredie bude čoraz lepšie. Ak naopak nemáme v kultivácii takú pevnú myseľ, dokonca aj keď je kultivačné prostredie lepšie, stále môžme byť pripútaní k všetkým veciam v bežnej spoločnosti a nedokážeme sa usilovne kultivovať.

Mnoho praktizujúcich v mojej blízkosti je vo veľmi dobrej finančnej situácii. Majú solídnu finančnú základňu; ich deti vedú dobrý život; majú mnoho času, a dokonca ani nemusia denne robiť domáce práce. Avšak stali sa pripútanými k ich pohodlnému životu v bežnej spoločnosti, užívajú si ho a nemôžu sa z toho stavu oslobodiť. Sú tiež praktizujúci, ktorých rodinná záťaž je dosť veľká a nemajú veľmi uspokojivý život, ale neustále si udržiavajú štandard praktizujúceho. Ich usilovnosť v kultivácii sa nezmenšila a ich vôľa na zachraňovanie ľudí je mimoriadne silná. Či sa praktizujúci dokáže kultivovať usilovne alebo nie, závisí teda úplne na jeho vnútorných myšlienkach počas kultivácie, pričom vonkajšie prostredie nie je dôležité. Človek, ktorý sa pripútal k pohodliu, bez ohľadu na to, či sú jeho životné podmienky dobré alebo nie, sa nemôže usilovne kultivovať.

Moje osobné pochopenie mi hovorí, že pre praktizujúceho je dosť nebezpečné, keď neopustí svoju túžbu po pohodlí. Pod vplyvom tejto pripútanosti ochabne naša vôľa kultivovať sa a bude nahradená túžbami bežných ľudí. Môžme sa vyhovárať na "prispôsobenie sa stavu bežných ľudí", pričom sa budeme snažiť o slávu a peniaze a poddávať sa citom. Nakoniec, keď poriadne narazíme, prebudíme sa; iba potom budeme uvažovať o tom, či sme išli po zlej ceste. Ale v tom čase, keď sa aj budeme chcieť vrátiť ku kultivácii, môžme zistiť, že sme stratili vzácnu príležitosť na kultiváciu a bude neskoro ľutovať.

Kultivácia je vážna záležitosť. Naozaj by sme sa nemali pripútať k takzvanému šťastnému životu bežných ľudí. Sú to veci, ktoré chceme? Hoci sme tie veci získali, sú len prechodné; po smrti stále budeme musieť prechádzať cyklom prevteľovania a nikdy sa z neho nedostaneme von. Ako to môže byť cieľom existencie životov?

Dnes máme to šťastie, že sme sa stali učeníkmi Dafa obdobia nápravy Fa. Všetko naše získané šťastie sa neodráža v našom užívaní si toho kúska pohodlia bežných ľudí. Očakávajú nás ešte väčšie cnosti. Pomáhaním Majstrovi v náprave Fa a ponúkaním spásy vnímajúcim bytostiam môžeme skutočne dosiahnuť Dovŕšenie a vstúpiť do neporovnateľne nádherného nového vesmíru. Toto je pre život najväčšia sláva a mimoriadna česť, ktorú mnohé životy vo vesmíre chcú mať, ale nemôžu.

Praktizujúci: Majster nám opakovane povedal, že učeníci Dafa sú významní, takže by sme sa mali rýchlo zbaviť našej pripútanosti k pohodliu. Nemali by sme len pokračovať v našej kultivácii, ale mali by sme sa opravdivo kultivovať vo Fa a dosiahnuť dovŕšenie; iba toto je skutočným účelom našich životov.


Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2006/12/16/80903.html


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.