Česko-slovenská Fa konference výměny kultivačních zkušeností 2019: Nová práca

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktikujícího Falun Dafa ze Slovenska

Vážený Majster, drahí praktizujúci,

tento príspevok zdieľania skúseností je o tom, ako moje správne a nesprávne myšlienky zmenili správanie sa ľudí v mojom okolí a tiež o odstránení mojej pripútanosti k zisku a k strate.

V minulom roku som sa rozhodol, že si okrem svojho podnikania v chove akváriových rýb, s ktorým som podnikal dvadsaťtri rokov, nájdem ešte jednu prácu. Rozhodnutie som spravil preto, že môj príjem z podnikania nestačil na nevyhnutné opravy domu, okolia domu a auta. A tiež preto, že manželka bola dlhodobo nezamestnaná. Vybral som si prácu v susednej dedine v ekofarme pri výrobe syrov a bryndze. Po krátkom telefonickom pohovore vedúci oddelenia rozhodol, že pre dobrých ľudí je stále miesto a tak som nastúpil.

V prvý deň ako som prišiel na farmu ma prekvapilo, že ľudia ma pozdravili aj keď ma nepoznali. Pomyslel som si, že tu budú dobrí ľudia a že bude ľahké hovoriť o Falun Dafa a objasňovať pravdu. O niekoľko dní sa ma jeden spolupracovník spýtal, prečo som pri práci taký pokojný. Povedal som mu, že praktizujem Falun Dafa a vysvetlil som mu princípy. Zaujalo ho to a chcel si požičať našu knihu. Na druhý deň počas obedňajšej prestávky som mu dal knihu a objasnil mu pravdu. Podpísal aj petíciu. Do miestnosti vtedy prišla vedúca a vypočula si náš rozhovor o Falun Dafa a o prenasledovaní. Tiež ochotne podpísala petíciu a lotosový kvietok zavesila na nástenku. Počas pracovnej prestávky do miestnosti prichádzali spolupracovníčky a podpisovali petíciu. Niektorým som hovoril o Falun Dafa a prenasledovaní už skôr, niektorým pri podpisovaní petície. A tak podpisy na petícii rýchlo pribúdali a lotosové kvietky z krabičky ubúdali. Ženy si ich zavesili na skrinky, takže miestnosť ostala pekne vyzdobená lotosmi.

Hovoriť o Falun Dafa a objasňovať pravdu bolo ľahké, ale potvrdiť Dafa už tak ľahké nebolo. Musel som vydržať pracovať veľa hodín nadčasov a to dosť namáhavo. Často som pracoval aj šestnásť hodín denne, ak k tomu prirátam svoje podnikanie. Výplata však nezodpovedala tomu, na čom sme sa dohodli s vedúcim oddelenia. Tak som mu o tom povedal s tým, že na druhý deň sme sa mali stretnúť a vyriešiť to u riaditeľky.

Majster povedal:

„Za normálnych okolností nemusíte mať dôvod osloviť ľudí a objasniť im pravdu, a keď to robíte len tak bezdôvodne, možno sa s vami nebudú chcieť stretnúť. Nedáva vám to zasahovanie možnosť komunikovať s ľuďmi? Nemali by ste využiť príležitosť a objasniť im pravdu?“ (Vyučovanie Fa v Toronte, Kanada, 28. 5. 2006)

A tak som toto stretnutie využil nielen na kladné vybavenie mojej výplaty, ale aj na objasnenie pravdy. Nedoplatok bol dokonca vyplatený dvakrát. V ďalších dňoch v mojej novej práci boli skúšky zamerané na zlepšovanie charakteru. Veľakrát som bol využívaný, inokedy to bola urážka, ale aj výsmech. Často som bol obvinený za chyby iných. V tomto zložitom prostredí plnom skúšok som si zoceľoval myseľ a snažil sa byť pokojný. Dívaním sa do seba som zistil, že moje správne či nesprávne myšlienky majú priamy vplyv na správanie sa iných a hlavne vedúcej.

Napríklad raz som spravil pri spracovaní syrov veľkú chybu a spôsobil tak škodu. Vedúcej som hovoril, aby sa na mňa nehnevala, že už budem pri práci dôslednejší a že sa to už nestane. Výsledkom bolo, že vedúca sa nehnevala. Inokedy som mal nespravodlivé myšlienky, ako: „Kritizuje ma za maličkosti, prečo to musím robiť takto, moja metóda je oveľa lepšia ako tá jej.“ Takéto myšlienky ju rozhnevali ešte viac. Zmenil som teda svoje myšlienky, pretože ako Majster povedal:

„Hovoríme, že dobro alebo zlo pochádza z jedinej myšlienky a rôzne myšlienky v tom okamihu môžu priniesť rôzne následky.“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Zlepšovanie charakteru)

A tak som začal premýšľal podľa Dafa: „Vedúca môže spraviť chybu a veci, ktoré vyzerajú byť nesprávne, môžu byť správne. Ako praktizujúci mám byť usilovný a splniť každú úlohu, ktorú mi dá šéf.“ Po tejto zmene mojich myšlienok sa z vedúcej zase stala milá a dobrá žena. Takto sa to opakovalo viackrát a stále sa mi darilo upevniť si správne myšlienky a vyriešiť problém. S odstupom času sa vedúca v niektorých veciach správala ako praktizujúca. Bola šťastná, keď som niečo vydržal a dokázal spravil to, čo bolo ťažké spraviť. Povzbudila ma a upokojila, keď som dostal strach z ťažkostí. Raz mi dokonca pomohla odhaliť moje nedostatky.

Stalo sa to takto: Počas niekoľkých dní sa správala ku mne nevhodne a ja som tentokrát nemohol hľadaním v sebe nič nájsť. V jedno ráno, keď som prišiel do práce, znova ma so zvýšeným hlasom začala kritizovať za chyby niekoho iného a za niečo, čo som ani nevedel, že treba spraviť. Tentoraz som to už nevydržal a aj ja som so zvýšeným hlasom poukázal na jej nedostatky a aby sa pozrela do seba. Okamžite sme sa však udobrili, vychádzali v ten deň spolu veľmi dobre a ešte mi aj pripísala odmenu.

Na konci smeny sme sa opäť stretli v srdečnom rozhovore. Hovorila, že sa skutočne pozrela do seba a že aj ja by som sa mal, pretože môj spolupracovník ma ťahá dole. Veľmi ma prekvapilo, ako odhalila moje nedostatky. Sľúbil som jej, že budem dávať pozor na bežných ľudí, aby ma nestiahli dole. Dohodli sme sa, že už nikto nikdy nezvýši hlas a vždy vyriešime všetko s dobrotou. Sľúb sme doteraz aj dodržali.

Keď som nad tým premýšľal, zistil som, že musím ozaj odmietať akékoľvek nesprávne svetské názory a neuznávať ich. S týchto skúseností som pochopil, že svojimi správnymi myšlienkami môžem zmeniť ľudí, veci a udalosti okolo nás.

V ďalšej časti by som rád zdieľal o tom, ako som odstránil pripútanosť k zisku a strate.

Prešiel rok odkedy som nastúpil do novej práce. Na petícii pribudli podpisy vedúceho oddelenia a nových spolupracovníkov. No ekonomická situácia sa doma napriek tvrdej práci vôbec nezlepšila. Bolo na čase pohľadať chybu v sebe aj v tomto prípade. Pomocou štúdia Zákona som zistil, že mám stále pripútanosť k zisku a strate. Stále kontrolujem manželkine výdavky, stav účtu a premýšľam, kde sa môže toľko peňazí stratiť. Táto moja pripútanosť spôsobovala iba ďalšie straty. Napríklad cestou na cvičebné miesto sa mi pokazilo auto a praktizujúca ma musela odtiahnuť domov. Oprava auta stála veľa peňazí, pretože museli vymeniť cely motor. Ďalej som urobil nevýhodnú kúpu palivového dreva.

Majster veľakrát vo svojom učení hovorí, aké je dôležité vzdať sa pripútanosti k zisku a strate. Najviac ma oslovila táto veta:

„Praktizujúci by mali brať veľmi zľahka všetok osobný zisk, a nestarať sa oň. Od toho bodu sa váš zámer stať sa osvieteným stane pevným. Bez silnej pripútanosti k usilovaniu sa o slávu a osobný zisk, a považovaním ich za niečo bezvýznamné, nebudete sklamaní alebo vyvedení z rovnováhy, a vždy ostanete psychicky vyrovnaní. Potom, ako budete schopní opustiť všetko, vaša myseľ sa prirodzene stane jasnou a čistou.“ (Falun Gong, Kapitola III, Kultivácia xinxingu, Jasná a čistá myseľ)

Vtedy som spravil definitívne rozhodnutie, že zmažem peniaze zo svojej mysle. Nestaral som sa o výdavky v domácnosti, v podnikaní a nestaral som sa ani o stav na účte. O niekoľko dní sa udiali zmeny. V jeden deň mi zavolal vedúci oddelenia a spýtal sa, či viem, že na účet mi prišlo viac peňazí ako malo. Keďže som sa o to nestaral, ani som o tom nevedel. Vraj riaditeľka sa pomýlila pri vyplácaní a poslala mi viac ako mala. Vraj mi to ponechajú ako odmenu a nemusím im to vracať. Poďakoval som sa a vystavil som novú faktúru na vyššiu sumu. Neviem či sa riaditeľka pomýlila, alebo mi chcela dať odmenu, jedno je však isté: Keď som sa zbavil pripútanosti k zisku a strate, začal som získavať viac, pretože v tom čase sa uskutočnila ďalšia významná vec v rodine. Manželka si po mnohých rokoch neúspešného hľadania konečne našla prácu. No a na moje prekvapenie aj na jej výplate bola suma vyššia ako sme očakávali.

S odstupom času, keď sa pozerám na svoju novú prácu, premýšľam, prečo bolo toľko ťažkostí. Bolo to preto, že v domácom prostredí by som nemal toľko príležitostí na zlepšenie charakteru ako v práci. V súčasnosti som spomedzi mužov ostal na pracovisku sám, všetci odišli, pretože to nevydržali. Ľudia z farmy hovorili, že by som mal naučiť cvičenie aj ostatných pracovníkov, aby neodchádzali. Pretože som vďaka cvičeniu pokojný a vydržal som to. Myslím, že sa mi podarilo Dafa aj potvrdiť.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.