Slovensko/Bratislava: Spomienková akcia na zhromaždenie v Zhonganhai

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

V rámci celosvetovej série zhromaždení pri príležitosti 9. výročia petičnej akcie v Zhongnanhai (Peking) sa v Bratislave na námestí SNP stretli nasledovníci Falun Gongu, aby si pripomenuli túto udalosť, ktorá svojím rozsahom „vyľakala“ komunistický režim v Číne.

25. apríla 1999 si Falun Gong po prvýkrát získal pozornosť celého sveta, keď sa jeho asi 10.000 nasledovníkov zhromaždilo pred úradom vlády (Zhongnanhai) v Pekingu. Zhromaždenie žiadalo vládu, aby prepustili 40 praktizujúcich, ktorých polícia zadržala v meste Tchien-ťin, a zároveň žiadalo o ochranu práva na praktizovanie svojej viery. Neskôr však práve toto zhromaždenie bolo použité bývalým čínskym prezidentom Jiang Zeminom ako zámienka na začiatok prenasledovania Falun Gongu.

V Bratislave akcia spomienková akcia začala už v predvečer 25. apríla, keď praktizujúci Falun Gongu stretli pred čínskou ambasádou, aby vyjadrili nesúhlas s pokračujúcou politikou prenasledovania.

Akcia pokračovala v sobotu 26. apríla na námestí SNP, kde si nasledovníci Falun Gongu rozložili informačné materiály a informovali okoloidúcich o situácii v Číne.

Dan Monanghan
Na akciu sa prišla pozrieť aj televízia TA3, ktorá si z nej spravila krátku reportáž.

Akciu sprevádzal aj malý kultúrny program – Dan Mohagan z USA prišiel vyjadriť podporu tejto akcii a zahral niekoľko svojich gitarových skladieb, ktorými si získal niekoľko obdivovateľov.

„Naozaj tam ľudí prenasledujú za to, že cvičia?,“ nechcela veriť pani v stredných rokoch, ktorá nám prišla podpísať petíciu. „Ďakujeme, že to robíte, dúfam, že to pomôže zmeniť situáciu,“ zaželal nám mladý muž idúci okolo. Na petícii tak v priebehu dňa pribudlo asi 180 podpisov a mnohí ľudia vyjadrili aj záujem o naučenie sa cvičení.

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.