Česko-slovenská Fa konference výměny kultivačních zkušeností 2019: Kultivačné skúšky na mojej ceste ma spravili pevnejším v Dafa (2. část)

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktikujícího Falun Dafa ze Slovenska

1. část: http://cz.clearharmony.net/articles/a111165-Cesko-slovenska-Fa-konference-vymeny-kultivacnich-zkusenosti-2019-Kultivacne-skusky-na-mojej-ceste-ma-spravili-pevnejsim-v-Dafa-1-cast.html

Moja práca nie je moja

Nedávno som mal v práci takúto situáciu. Dokončil som nejakú úlohu a vytvoril som časť programu. Avšak počas stretnutia s mojimi kolegami sa ukázalo, že moja časť programu nebude použitá a dokonca ma požiadali, aby som ju prerobil, čo pre mňa znamenalo, že ju budem musieť od základu zmeniť. Môj kolega to komentoval slovami: „Je to agilný vývoj. Ideme krok za krokom a robíme zmeny, keď treba.“ Bolo pre mňa ťažké akceptovať, že práca, ktorú som spravil, nebude použitá. Keď som sa pozrel dovnútra, zistil som, že som sa stal do istej miery pripútaný k výsledkom tejto práce, akoby bola „moja“ alebo som ju „robil ja“. Bolo by pre mňa pravdepodobne oveľa ľahšie prijať, že práca niekoho iného nebude použitá.

Uvedomil som si, že mám pripútanosť. Keď robím prácu, vytváram si ku nej pripútanosť. Ako praktizujúci by som mal robiť svoju prácu najlepšie ako viem, ale nebyť ku nej pripútaný. Spomenul som si na príbeh Milarepu, ktorý som čítal na Minghui – musel opakovane búrať chrám, ktorý postavil. Videl som tam určitú podobnosť s tým príbehom. Zničenie časti mojej práce a robene jej od základu odznova nie je ľahká úloha, nie kvôli tej práci samotnej – teda aspoň pre mňa – ale kvôli pripútanostiam, ktoré som si ku nej vytvoril. Hoci žijeme v inom veku a nebudujeme chrámy, tiež sme „prinútení“ zbavovať sa našich pripútaností – v našej mysli. Avšak potom, ako som rozpoznal túto pripútanosť a použil som svoje spravodlivé myšlienky, aby som ich negoval a jasne ich odlíšil od môjho pravého ja, môj ďalší kolega iniciatívne povedal, že to prerobí on. V skutočnosti to pre neho nebolo ťažké a spravil to veľmi rýchlo.

Jahody

Nedávno som zažil jednu príhodu, ktorú by som rád zdieľal. Je o jahodách. Išiel som spolu so svojou manželkou do obchodu. Čoskoro potom, ako sme vstúpili, priniesla balíček čerstvých jahôd. Nebol som z toho nadšený. Vo svojej hlave som mal myšlienku, že tie jahody sú zo zahraničia, že sú umelé atď. Pokúšal som sa odhovoriť svoju manželku od toho, aby sme ich kúpili, ale bola veľmi odhodlaná a chcela ich. Takže sme ich kúpili, ale z nejakého dôvodu som sa na svoju manželku začal hnevať. Keď večer jedla jahody, bol som veľmi nespokojný. Poznamenal som, že asi nie sú také dobre, ako vyzerajú. Moja manželka nepovedala nič a šťastne si na nich ďalej pochutnávala.

Mal som pocit, že môj hnev na manželku nie je v poriadku. Odkiaľ prišiel? Neskôr v ten večer mi v ušiach zaznelo slovo „žiarlivosť“. Avšak nevedel som presne prečo, pretože som v ten večer naozaj nemal na jahody chuť.

Keď som o tom uvažoval hlbšie, zistil som, že to bola žiarlivosť, ktorá zosilnila myšlienky typu „jahody sú zo zahraničia“ atď., aby sa zamaskovala. Avšak, jednoducho povedané, závidel som svojej manželke príjemný pocit, keď jedla jahody. Mal som pocit, že to má „ľahšie“ a „komfortnejšie“ ako ja. Moja závisť zosilnila myšlienky na „nezrelosť jahôd“, ich „zahraničný pôvod“, aby vyzerali racionálne, aby som sa pokúsil vnútiť svoj pohľad svojej manželke a pokúsil sa prehovoriť ju, aby ich nekupovala.

Avšak na hlbšej úrovni som zistil, že je tam ešte hlbší problém. Keď som pod vplyvom závisti, je tam moja časť, ktorá si myslí, že vidí situáciu z vyššej perspektívy a zdá sa, že vie „lepšie“ ako iní, ako ju riešiť.

Náš Majster povedal:

„Šen Kung-pao si myslel, že je to nespravodlivé a nevedel sa s tým vyrovnať: ‚Prečo je on požiadaný, aby udelil tituly bohom? Pozrite na mňa, Šen Kung-paa, aký som mocný. Aj keď je moja hlava odseknutá, môžem si ju nasadiť späť na miesto. Prečo som nebol ja požiadaný udeliť tituly bohom?‘ Bol veľmi závistlivý a neustále Ťiang C’-jaovi spôsoboval ťažkosti.“ (Čuan Falun, Siedma lekcia, Závisť)

Nesprával som sa podobne ako Šen Kung-pao? Zdôrazňujúc drobný fakt a vytvárajúci problémy pre moju manželku?

V tom čase som tiež zabudol, že som praktizujúci a že situácia bola usporiadaná naším Majstrom, aby som ja – a možno aj ďalšia osoba – videli svoje pripútanosti.

V určitom ohľade závisť spôsobuje, že sa považujem za niekoho, kto je nad Majstrom – vytvára falošný dojem, že spôsob, akým ja vidím veci, je správny. Je tam opäť podobnosť s príbehom o Šen Kung-paovi, ktorý považoval svoj pohľad na veci za správny a nad ostatnými.

Realita však bola trochu odlišná. Keď som o tom neskôr diskutoval s manželkou, povedala, že len chcela ochutnať čerstvé jahody. Keby som bol praktizoval Zhen, Shan, Ren a chcel by som potvrdiť Fa, mal som svojej manželke dovoliť ich kúpiť a mať o nich len pozitívne myšlienky. Závisť môže byť schovaná za „nevinnými“ predstavami o tom, ako sa iní „majú“ správať a čo by „mali“ robiť. V skutočnosti my ako praktizujúci nemáme právo posudzovať to, čo by iní „mali“ robiť. Možno to, čo robia, bolo usporiadané naším Majstrom, s jeho neobmedzenou múdrosťou, pre nás, aby sme videli našu pripútanosť. Nemali by sme sa sťažovať na to, že iní majú nejakú pripútanosť, ale radšej sa ponáhľať s odstraňovaním tých našich! Možno potom, ako budú preč naše pripútanosti, tá situácia nebude mať dovolené existovať, alebo bude veľmi harmonická.

To, čo som zdieľal, je len moje obmedzené pochopenie, ak som povedal niečo nesprávne, prosím láskavo ma na to upozornite.

Ďakujem Majster, ďakujem praktizujúci.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.