7. Česko-slovenská Fa konference: Pozeranie sa dovnútra

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúcej Falun Dafa zo Slovenska

Praktizujem už niekoľko rokov, a v procese praktizovania som mala pocit, že rozumiem tomu, čo znamená pojem „pozerania sa dovnútra“. Avšak len nedávno, pri zapojení sa do projektu Shen Yun, som mala príležitosť si uvedomiť, aké bolo moje pochopenie tejto veci plytké.

Keďže som si pri zapojení sa do projektu uvedomovala dôležitosť kultivácie charakteru a dopad kvality môjho zlepšovania sa na priebeh tohto projektu, na posilnenie či oslabenie tela praktizujúcich v mojej oblasti, začala som sa otázkou pozerania sa dovnútra zaoberať naozaj vážne a svedomito. V tomto procese objavovania som zistila, že vo väčšine prípadov, keď som riešila nejaký problém, alebo situáciu hľadaním vo vnútri, bol prvotný zámer a hlavný cieľ hľadania vo vnútri zbavenie sa problému ako takého, alebo zbavenie sa nepríjemných emócií s tým spojených. Pochopila som, že dôležitý je prvotný zámer a myšlienka, s ktorou človek robí veci, lebo taký je potom dopad a výsledok, ktorý sa dostaví.

Keďže moja prvotná myšlienka nebola správna a nebola podľa Fa, v kultivácii som neustále pokrivkávala a moje zlepšovanie sa bolo pomalé. Keď sa u mňa vyskytol prejav chorobovej karmy, vtedy som začala byť usilovnejšia s cieľom čo najrýchlejšie sa týchto prejavov zbaviť, aby mi neprekážali v bežnom živote a v robení vecí. Keď sa mi stav zlepšil, v kultivácii a praktizovaní som opäť poľavila. To isté sa dialo v domácom prostredí. Keď všetko išlo dobre a neboli žiadne konflikty, nebola som dosť pilná. Dokonca som prehliadala „menšie“ konflikty a napätia a považovala som ich za nepodstatné, kým neprerástli do veľkých (čo malo zlý vplyv na členov mojej rodiny a ich vnímanie Dafa), a vtedy ma to prinútilo opäť pridať v praktizovaní, dobrom študovaní a hľadaní problému vo svojom vnútri. No vždy bol prvotný zámer mojej usilovnosti v tom, aby sa konflikty urovnali, odstránilo sa napätie vo vzťahoch a ja aby som sa zbavila tých nepríjemných emócií, v ktorých som sa zmietala.

Práca na tohtoročnom projekte Shen Yun mi pomohla stať sa usilovnejšou, moje pochopenie vážnosti kultivácie a zlepšovania seba samej sa prehĺbilo, a ja som bola schopná tento nedostatok v sebe nájsť a pochopiť, že pozeranie sa dovnútra je mocný nástroj na prácu s našimi nesprávnymi myšlienkami, ktorý nám náš Majster dal, aby sme kráčali po svojej ceste usilovne vpred, vzdávajúc sa týchto nesprávnych myšlienok a názorov. Dozrelo vo mne uvedomenie, že som sem prišla preto, aby som sa mohla vrátiť domov, a pozdvihla so sebou bytosti, ktoré mám za úlohu pomôcť Majstrovi zachrániť. Naša zodpovednosť zachrániť vnímajúce bytosti je obrovská, a preto naša kultivácia musí byť pevná a zlepšovanie charakteru musí napredovať. Preto nesmieme prehliadať naše nesprávne myšlienky a postoje.

„Napríklad, svetskí ľudia majú všetky druhy nedobrých myšlienok. Kvôli osobnému záujmu sa dopúšťajú rôznych nedobrých skutkov a nadobudnú túto čiernu látku, karmu. Toto priamo súvisí s našimi pripútanosťami. Aby sa odstránila táto negatívna vec, musíte najskôr zmeniť svoju myseľ.“ (Zhuan Falun, 4. lekcia, Strata a zisk)

A tak sa pre mňa hľadanie vo vnútri stalo mocným nástrojom na pozdvihnutie mysle, očistenie sa od ľudských myšlienok a názorov, a na zlepšenie charakteru. Už nehľadám únik od tých bolestivých situácií a pocitov, už sa nesnažím zaoberať sa konkrétnymi vecami a situáciami, a nehľadám spôsoby, ako by som ich mala riešiť. Hľadám cestu, ako vymiesť zo svojej mysle myšlienky, ktoré ma nútia čokoľvek si o týchto situáciách myslieť, alebo sa nimi nejakým spôsobom zaoberať.

„Ak sa chcete zlepšiť, musíte hľadať vo vnútri a usilovne pracovať na svojej mysli...“ (Zhuan Falun, 9. lekcia, Pokojná myseľ)

Odpadol aj problém riešenia vzťahov, keďže tie sa prirodzene vyvíjajú správnym smerom, keď sa zbavujem myšlienok o partnerovi, ktoré sú sebecké, a keď ich vedome nahrádzam myšlienkami pochopenia a láskavosti. Každá bytosť túži byť lepšou a prejaviť svoju božskú stránku, a viem, že svojim najbližším môžem pomôcť túto stránku prejaviť, keď budem usilovne pracovať na svojej mysli, a moje myšlienky o nich budú len láskavé a súcitné. Moje domáce prostredie sa mení spolu s mojou mysľou, a odzrkadľuje akúkoľvek odchýlku od spravodlivých myšlienok. Cítim obrovskú zodpovednosť za to, aké myšlienky si o Dafa vyvinú moji najbližší a ľudia, s ktorými sa denne stretávam, a preto je potrebné zachytiť akékoľvek odchýlenie sa od spravodlivých myšlienok vo svojej mysli. Keďže po myšlienkach nasledujú činy, a to je to, na čo sa bežní ľudia pozerajú. Podľa toho nás hodnotia a to im dáva predstavu o tom, aký je Dafa. A podľa môjho pochopenia, toto všetko dovedna určí ich budúcnosť...

Majster vo svojej prednáške povedal:

„...keď sa kultivujete dobre, málo bytostí v tom obrovskom vesmíre sa pokazí a málo ich bude vyplienených. A keď sa vrátite, budú vás skutočne považovať za svojho Pána, svojho Kráľa a budú vás mať v bezmedznej úcte, pretože ste ich zachránili, obetovali ste sa kvôli nim a dali ste im všetko čo majú. Ale ak sa nekultivujete dobre, mnoho bytostí bude vyplienených, pretože nemôžeme nevyplieniť bytosti, ktoré už viac nie sú zachrániteľné.“

„... a keď dosiahnete Dovŕšenie, keď sa navrátite na svoje miesto, zistíte, že veľmi veľký počet bytostí, ktoré kedysi vložili do vás bezmedznú dôveru bolo vyplienených. Potom v tejto kolosálnej vesmírnej klenbe je veľmi pravdepodobné, že vesmírne telá, ktoré reprezentujete, budú v porušenom a nekompletnom stave a množstvo vnímajúcich bytostí bude vyplienených.“ (Vyučovanie Fa na turné v Severnej Amerike)

Tak nech sú naše myšlienky správne a spravodlivé, súcitné a láskavé, také, ktoré smerujú najprv k tým druhým, aby ľudia vo svete mohli pocítiť krásu, dôstojnosť a silu veľkolepého Dafa.

Ďakujem ctenému Majstrovi za to, že otvoril svoje dvere tak doširoka.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.