Slovensko/Bratislava: Slovenský detský Oskar

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Druhý ročník celoslovenskej súťaže Slovenský detský Oskar vyvrcholil slávnostným galaprogramom 14. 4. 2014 v priestoroch Slovenského národného divadla v Bratislave. Počas večera boli vyhlásení víťazi súťaže v audiovizuálnej a multimediálnej tvorbe detí a mládeže. Vyhlasovateľom súťaže je Ministerstvo školstva SR a hlavný organizátor je Základná umelecká škola Jána Albrechta v Bratislave.

Pozvanie na slávnostné vyhlásenie výsledkov, z ktorého si odniesli čestné uznanie za pedagogické vedenie viacerí vyučujúci, prijali aj zástupcovia veľvyslanectiev Nemecka, USA, Francúzska, Fínska, Maďarska, Bulharska a Česka, riaditelia televízií, zástupca Hotela Kempinski River Park, Film Europe a ďalší významní hostia z oblastí kultúry a školstva. Špeciálnu cenu ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR odovzdal osobne Dušan Čaplovič.

Na slávnostnom gala večere pred zaplnenou sálou činohry sa odovzdávali ceny v 10 kategóriách – spravodajský príspevok, publicistika, kamera, strih, réžia, dievčenský výkon pred kamerou, chlapčenský výkon pred kamerou, hudobný videoklip, hraný film a animovaný film. Sošky a zvláštne ceny poroty si odniesli pravdepodobne budúci televízni a filmoví profesionáli v dvoch vekových skupinách 10-14 rokov a 15-17 rokov. Táto súťaž je určená pre všetkých žiakov a študentov škôl, ktorých baví nakrúcanie vlastných videí, pre všetkých nadaných žiakov, ktorí si chcú svoje práce porovnať s rovesníkmi z celého Slovenska a chcú si vypočuť názor profesionálov. Zároveň chce Slovenský detský Oskar aj zvýšiť masmediálnu gramotnosť mladých ľudí a podporiť tvorivosť detí.

Celkovo 102 príspevkov v desiatich kategóriách a dvoch vekových skupinách hodnotila päťčlenná porota v zložení Patrik Pašš, garant Ateliéru strihovej skladby VŠMU, Anton Szomolányi, dekan Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, Zora Hudíková, vedúca Ústavu mediálnej tvorby Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy a moderátorka hlavnej spravodajskej relácie televízie Joj Adriana Kmotríková. Porote predsedala Petra Kolevská, herečka, moderátorka, scenáristka a televízna producentka, v súčasnosti predsedníčka Rady Audiovizuálneho fondu.

Najúspešnejším tvorcom tohto ročníka sa stal autor Marek Segíň, ktorého víťazný spravodajský príspevok s názvom: Výstava PRAVDIVOSŤ, SÚCIT, ZNÁŠANLIVOSŤ otváral večer detských Oskarov. Porota vyzdvihla jeho vysokú profesionalitu a harmonickú vyváženosť obrazu a slova.

Celý večer diváci ocenili ako krásny umelecký zážitok, ktorý im priniesli absolventi ZUŠ Jána Albrechta svojimi živými speváckymi, hudobnými a tanečnými vystúpeniami spolu s Tanečným konzervatóriom Evy Jaczovej. Skutočnosť, že vystupovali na doskách Národného divadla bola aj pre nich vyznamenaním a svojimi výkonmi nastavili vysoko latku pre budúci ročník Slovenského detského Oskara 2015, ktorého otvorenie vyhlásili v závere programu riaditeľka organizátora pani Lucia Celecová a predsedkyňa poroty pani Petra Kolevská. Najväčšiu radosť z gala večera prejavovali detskí diváci a nielen tí, ktorí boli víťazi. Večer bol motivujúci a inšpiratívny aj pre profesionálov, ktorí hľadali nových spolupracovníkov a niektorých mladých tvorcov hneď v ten deň aj oslovili pre ďalšiu spoluprácu. Hlavným motívom programu bola história svetovej kinematografie, ktorú spracoval Mark Couins v cykle Príbeh filmu ODYSEA a scenár večera bol inšpirovaný klasickou rozprávkou pod názvom Alica v krajine filmu.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.