Česko-slovenská Fa konference výměny kultivačních zkušeností 2019: Pevný ako žula

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktikujícího Falun Dafa ze Slovenska

Vážený Majster, drahí praktizujúci.

Bývam v samostatne stojacom dome so záhradou. Stromy, tráva, kamene, betón, práca, tvorba... O záhradu sa predtým staral dedo. Dom som staval ja. Od začiatku prešlo približne pätnásť rokov. Každý rok som niečo dostaval.

Jedno alebo dve letá dozadu som vymyslel tienenie z rákosia na okná. Zo strechy som spustil šesťmetrovú rolu, na atike zaťažil kamennými opracovanými kvádrami a dole priviazal. Pozoroval som, či to bude fungovať a ako to doladiť. Pokiaľ bolo bezvetrie a svietilo slnko, fungovalo to dobre. Keď fúkal vietor, mal som obavy, ako to vydrží. Mohlo to byť tak, že začínajúci vietor mi niečo na tom pohol a ja som to chcel opraviť. Vietor zosilnel a začal mávať s rolou dole. Skúšal som to znovu priviazať. Rozfúkal sa. Nemal som vtedy k nemu láskavé myšlienky a on mi ukázal drobnú časť svojej sily a strhol celú rolu dole aj s kameňmi. Po chodníku v tej chvíli išla paní, všimol som si, ako sa zdesene pozerá z bezpečnej vzdialenosti. Blízko vedľa mňa padali kamene na dlažbu. Mramor urobil otlačok do betónu a po páde sa rozbil na kusy. Kamene som si odkladal z môjho sochárskeho obdobia. Bol tam vápenec, tabula, ktorá sa tiež polámala, bola na to predurčená aj plochým tvarom. Bol tam aj žulový kváder, ktorý ma zaujal, lebo sa nerozbil, trocha sa mu otĺkli hrany, nič vážne, mám ho naďalej. Je to vyvrelina a tu trocha rozmýšľam. Teraz po čase som si opätovne pripomínal, ako píše náš Majster:

„Buďte pevný a tvrdý ako diamant alebo žula, a potom vás nič nedokáže ovplyvniť – zlo bude vyľakané, len čo vás zazrie.“ (Vyučovanie Zákona na medzinárodnej Fa konferencii v západnom USA, otázky a odpovede, 26. 2. 2005)

Žula ma o tom presvedčila, že naozaj je. Diamant je vzácny a cenený. Žuly je veľa. Keby som dokázal byť pevný ako žula a splniť štandard.

Majster povedal:

„Takže ako kultivujúci, opravdivo pozoruhodné je to vtedy, keď dokážete byť neochvejný a máte také pevné spravodlivé myšlienky, že vás nič nedokáže rozkolísať. Buďte pevný a tvrdý ako diamant alebo žula, a potom vás nič nedokáže ovplyvniť – zlo bude vyľakané, len čo vás zazrie. Ak pri stretnutí sa s ťažkosťami môže byť vaše myslenie naozaj spravodlivé, potom, keď budete čeliť prenasledovaniu zla a keď budete čeliť zasahovaniu, jediná vaša veta posilnená pevnými spravodlivými myšlienkami dokáže okamžite rozložiť zlo, a spôsobí, že tí, čo sú využívaní zlom, sa otočia a utečú, spôsobí, že zlo, ktoré vás prenasleduje, sa stratí, a spôsobí, že zlo, ktoré do vás zasahuje, zmizne bez stopy. Všetko, čo k tomu treba, je jediná myšlienka zrodená zo spravodlivej viery. Ten, kto dokáže pevne udržať tú spravodlivú myšlienku a ísť s ňou až do cieľa, sa stane veľkolepým Bohom ukovaným Dafa.“ (Vyučovanie Zákona na medzinárodnej Fa konferencii v západnom USA, otázky a odpovede, 26. 2. 2005)

Padnúť, pošmyknúť sa a vstať, čo to znamená, aká je to kultivačná skúsenosť... Minulú zimu som sa dostal na lyže na jeden deň, presnejšie kúpil som si lístok na jednu hodinu a neboli to lyže, ale snowboard. Na svah, ktorý dobre poznám. Na tomto svahu som sa v minulosti učil a zlepšoval a potom mohol použiť naučené na iných svahoch. Veľakrát som tu padal, chodieval som sem za týmto účelom učiť sa a zlepšovať sa a využiť čas a príležitosť blízkeho snehu a slnečného dňa. Zozbierané veci, schopnosti som si odniesol a ostali mi. Nemyslím navždy, bez tréningu sa budú oslabovať. Myslím, že dobrý základ ostane. Otec sa lyžoval rok, dva, predtým ako úplne zostarol pred smrťou. Pohyby boli opatrné, videl som tam dobrý základ. Natočil som ho pritom na mobil, chcel som mu to ukázať, no nahrávka sa stratila, nepodarila.

Slnečný deň a jedna hodina niekoľkých jázd na prázdnom svahu, okrem naozajstného pocitu radosti a uspokojenia mi priniesla aj niečo na dlhší čas, k čomu sa môžem obrátiť. Tentokrát som ani raz nepadol, nie preto, že som nechcel a bol opatrný. Nebol. Jazdil som tak ako predtým, akurát to bolo vyvážené k dokonalosti pre moje aktuálne možnosti. Okrem potešenia som to prijal ako kultivačnú skúsenosť, byť bez pádu a priestor pre predstavu ako to môže bez pádov byť, ako veľa vecí musí do seba presne zapadnúť. Aj ako rovnováhu k bolestivým veciam, ktoré predchádzali. Tú hodinu som bral ako dielčí božský stav a neskôr možnosť si ho pripomenúť. Zvýšenie pochopenia, ako spraviť veci dobrými a ešte lepšími, ako sa dopracovať k stavu, kedy zlo nebude potrebné. A úvahu k tomu, že vesmír teraz potrebuje dobré a dokonalé veci.

Náramkové hodinky, ktoré používam denne, nosím ich veľa rokov, možno tridsať, vždy trocha meškali. Sú automatické, nabíjajú sa na pohyb ruky, musím ich teda nosiť, aby išli, a raz za tri dni som ich posunul. Zaujala ma zmena. Zmenilo sa, čo pretrvávalo dlhý čas. Nedávno začali ísť presne. Keď som nad tým premýšľal, nešli presne, no keď som to pustil z hlavy, idú spoľahlivo. Teda mám byť aj ja presnejší, presný. Je to kvôli vysielaniu spravodlivých myšlienok, aby som sa na hodinky mohol spoľahnúť? Prijať veci dobre usporiadané Majstrom a uznávať iba tie.

Veci sú usporiadané, ale neboli predtým dobre. Usporiadanie spravilo zlo, tie sily, o ktorých čítame. Zažil som to veľmi silno a nevedel som v tom nájsť pochopenie pre zlepšenie seba, ako upozornenie nesprávneho konania, alebo odplatu z dávnej minulosti, o ktorej som nevedel. To je ich rukopis, starých síl a smeruje k zničeniu človeka. Keď je odplata prisilná, nad charakterové schopnosti to zvládnuť, bežný človek to neznesie a chce vracať zlo späť. Aj keď ma niečo brzdilo a ja som to nevracal, bolo to nadmieru bolestivé. Mohlo sa to aj stupňovať a aj sa stupňovalo, až vyvrcholilo. Detaily nebudem popisovať, nestoja mi za pripomienku.

Majster povedal:

„Veci sa určite obrátia po dosiahnutí extrému!“ (Čuan Falun, Tretia lekcia, Posadnutie duchom)

Ak by do toho Majster nevstúpil a nepomohol nielen mne, usporiadanie zla smerovalo k zničeniu. Je to len jedno z mojich dielčích pochopení na mojej úrovni.

Niektoré, konkrétne dve silné pripútanosti, myslím sa už u mňa počas kultivácie silno oslabili, ak by som mohol radostne povedať, sú preč. Celkovo vnímam zlepšenie a priblíženie sa k povahe vesmíru. Teraz si napríklad uvedomujem, že by som sa mal vysporiadať so sťažovaním si. Robievam to v mysli, keď sa mi veci zdajú ťažké, keď zlo do mňa príliš zasahuje a ja si dovoľujem uvažovať, či to tak musí byť. Čo z toho som si vybral a čudujem sa, ako mu môžem dovoliť prechádzať mojou mysľou.

O Dafa som sa dozvedel pred štyrmi rokmi, v prvom kontakte ako s cvičením. Neváhal som prísť. To obdobie bolo pre mňa vypäté a hľadal som pochopenia toku vecí. Majster mal so mnou súcit a ponúkol mi vyslobodenie. Ide to na pohľad ťažko, ale myslím, že po čase to tak nebudem vidieť. Sú vo mne ešte ľudské veci, ktoré sťažujú vyššiemu pochopeniu. Uvedomujem si, že by som sa mal činiť čo najlepšie a využiť zostávajúci čas a sústrediť sa nie len na svoje veci, ale pomôcť k záchrane druhých.

Ďakujem Majster.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.