Dobrovoľne kŕmiť komáre, ale utekať pred tigrom ako o život

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Tao Sin

[PureInsight.org] Toto je kultivačný príbeh mnícha v minulosti.

V dávnych dobách istý mních praktizoval kultiváciu v chráme hlboko v hore. Aby dosiahol pravé ovocie, meditoval, uctieval Budhu a recitoval sútry. Namáhavo sa kultivoval každý deň.

Počas horúcich letných dní hľadalo mnoho lačných komárov potravu a neustále v skupinách napádali mnícha. Aby ich odohnal, vyskúšal mních mnoho metód, vrátane pálenia vonnej tyčinky, avšak nič nefungovalo. Nakoniec mních zozbieral svoju odvahu a pomyslel si: “V minulosti sa Budha nechal zožrať tigrom. Tak ja sa teraz nechám zožrať komármi.” Jednoducho si vyzliekol šaty a nechal komárov, nech ho štípu koľko sa im len zachce. Trvalo to mnoho dní. Nakoniec jeho úprimnosť pohla Budhom a Bódhisattvou zodpovednou za spásu. Aby mu pomohli dosiahnuť spravodlivé ovocie, Bódhisattva ho išla spasiť. Ako záverečný test jeho úprimnosti Bódhisattva premenila predmet na veľkého tigra, ktorý vtrhol do chrámu hľadajúc potravu. Mních sedel v meditácii, keď náhle pocítil zvláštny vietor vejúci do chrámu a započul rev leva. Otvoril oči a uvidel obrovského tigra, ako k nemu bojovne kráča. Pretože jeho mentalita strachu nebola odstránená, okamžite prešiel z božského stavu do stavu ľudského. Vyľakal sa a zakričal: „Tento hosť je príliš veľký. Nemôžem si dovoliť nakŕmiť ho svojím vlastným telom. Radšej by som sa mal zachrániť útekom.“ Potom sa rozbehol preč tak rýchlo, ako vedel. Zachránil si život, ale zmeškal príležitosť na dosiahnutie spravodlivého ovocia.

Keď Bódhidarma po prvýkrát prišiel do Číny, často sedel v meditácii a vchádzal do hlbokého pokoja na dlhý čas. Aby mohol nasledovať Tao, mladý mních menom Chuej-kche sedel v snehu a čakal celé dni na Bódhidarmu. Keď Bódhidarma vystúpil z pokoja, spýtal sa Chuej-kche: „Čo u mňa hľadáš?” On odpovedal: „Chcem sa naučiť tvoju najvyššiu cestu Budhu.“ Bódhidarma odpovedal: “Teraz je zima. Zem je pokrytá snehom. Ak môžeš dokázať, aby na zemi rozkvitli červené kvety, budem ťa učiť.“ Chuej-kche nedokázal prinútiť červené kvety, aby rozkvitli, takže si odrezal jednu ruku a postriekal zem krvou. Potom povedal Bódhidarmovi: „Na zemi kvitnú červené kvety.“ Bódhidarmom pohla jeho úprimnosť pri hľadaní Tao. Použil nadprirodzené schopnosti, aby vrátil Chuej-kcheovu ruku na pôvodné miesto a prijal ho ako učeníka. Pomocou namáhavej kultivačnej praxe sa Chuej-kche stal druhým patriarchom Zen Budhizmu.

Teraz sa náprava Fa približuje k svojej poslednej fáze. Za Učiteľovej milosrdnej a mocnej spásy sa mnoho praktizujúcich, ktorí odbočili, vrátili späť ku praktizovaniu kultivácie. Napísal som tento článok, aby som pripomenul tým praktizujúcim, ktorí sa ešte nevrátili: „Prosím, uvažujte o tom, koľko vám Dafa dal, keď ste začali praktizovať kultiváciu. Koľkokrát vám Učiteľ dal náznak? Keď raz premeškáte tento vzácny Budhov Fa, nikdy nebudete mať druhú príležitosť a vaše namáhavé čakanie život po živote sa skončí daromne.“ Je mnoho usilovných praktizujúcich Dafa, ktorých sa zlo neodvažuje dotknúť. Náš Učiteľ trpel množstvom trápenia, aby nám pomohol vrátiť sa. Dúfam, že praktizujúci, ktorí stále majú pochybnosti a obavy, sa rýchlo vrátia a znova nastúpia na loď Fa, vrátia sa na božskú cestu, budú dobre robiť tri veci a naplnia svoje prehistorické sľuby.

Zdroj: http://www.pureinsight.org/pi/index.php?news=4247

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.