Správa vyšetrovateľov potvrdzujúca tvrdenia o vyberaní orgánov v Číne

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od Cindy Čchan, Veľká Epocha Ottawa

Bývalý kanadský štátny tajomník David Kilgour (naľavo) a právnik z oblasti ľudských práv David Matas povedú nezávislé vyšetrovanie ohľadom tvrdení, že čínsky komunistický režim kvôli zisku za živa vyberá orgány väzňom svedomia. (Corban Chu/NTDTV)

Ottawa – 45 stranová správa na základe nezávislého vyšetrovania bývalého štátneho tajomníka kanadského ministerstva zahraničia (pre Áziu a Tichomorie) Davida Kilgoura a medzinárodného právnika ľudských práv Davida Matasa ohľadom tvrdení vyberania orgánov zo živých väzňov Falun Gongu v Číne potvrdzuje, že tieto tvrdenia o vyberaní orgánov sú vierohodné.

Výsledok nie je prekvapením. Minulý mesiac Kilgour hovoril o existencii „presvedčivých materiálov“ podporujúcich tvrdenia o vyberaní orgánov. Začiatkom tohto týždňa Kilgour povedal kanadskej CTV News, že je teraz presvedčený, že tie tvrdenia sú pravdivé. „Vezmú vám obe obličky, potom srdce, kožu a rohovku a pečeň a vaše telo potom hodia do spaľovne,“ povedal.

Formálna správa je výsledkom „týždňov výskumu, overovania dôkazov a rozhovorov so svedkami v Kanade a v USA,“ povedal Kilgour. V utorkovom rozhovore pre Veľkú Epochu Matas dodal, že ich vyšetrovanie zahŕňalo telefonovanie do Číny.

Veľká Epocha po prvýkrát prišla na verejnosť so správou o vyberaní orgánov zo živých nasledovníkov Falun Gongu 9. marca, zverejnením rozhovoru s novinárom, ktorý pracoval v oblasti Šen-jang, v severovýchodnej Číne a vyhlasoval, že má presvedčivé informácie o tejto hroznej praxi. Táto reportáž viedla k intenzívnemu vyšetrovaniu Veľkou Epochou a Svetovou organizáciou na vyšetrenie prenasledovanie Falun Gongu. (WOIPFG)

Prepisy spomínaných telefónnych vyšetrovaní zverejnených na stránkach WOIPFG poskytujú znepokojivý pohľad na vyberanie orgánov.

V jednom rozhovore s lekárom v šanghajskej nemocnici, lekár na otázku, či orgány pochádzajú z nasledovníkov Falun Gongu, odpovedal: „Všetky, čo tu máme, sú také.“

Vyšetrovateľom napomáhajú aj priebežne publikované správy na internetových stránkach Falun Gongu, Clearwisdom.net, zo zdrojov vo vnútri Číny. Jeden článok hovorí o praktizujúcich Falun Gongu v nútenom pracovnom tábore Š'-ťia-čuang, ktorým robili počas prvých šiestich mesiacov roku 2005 krvné texty v rámci tzv. „lekárskej kontroly.“ Takéto krvné testy sa často robia práve pri hľadaní vhodných darcov orgánov.

Ďalší článok hovorí o nedávnom inzeráte nemocnice všeobecného oddelenia Ozbrojenej polície v provincii Che-pej, ktorá vo svojom transplantačnom centre orgánov ponúka „hojný zdroj darovaných orgánov“.

Jedna správa na Clearwisdome uvádza, že v „priebehu týždňa medzi 8. a 15. júnom 2006 chirurgovia v nemocnici An-čen v Pekingu vykonali tri transplantácie srdca.“ „Podľa svedka dodala srdcia skupina ľudí, ktorí mali oblečené maskáče,“ uvádza sa v správe. „Zamestnancom nemocnice bolo povedané, aby neprijímala telefonáty od praktizujúcich Falun Gongu a aby neprezradili žiadne informácie týkajúce sa orgánov,“ uvádza sa v správe ďalej.

Kilgour sa 23. júna stretol s členom čínskej ambasády p. Sunom, aby pohovorili o možnosti cesty do Číny na vyšetrenie faktov. Matas a Kilgour však zistili, že „Pán Sun má záujem o vyvrátenie tvrdení.“ V následnom rozhovore s CTV News čínsky diplomat Čang Wej-tung prehlásil, že „Tieto tvrdenie sú založené na lžiach.“

Matas hovorí, že on a Kilgour „sú pripravení ísť po stopách svojej dôvodovej správy a spraviť ďalšie vyšetrovanie.“ Dodal, že stále majú záujem o cestu do Číny, „ak bude čínska vláda chcieť reagovať na našu žiadosť.“

Čínska vláda zvyčajne odmieta kritiku výhrad k porušovaniu ľudských práv ako zasahovanie do jej vnútorných záležitostí.

Matas má opačný názor. „Je to záležitosťou medzinárodného záujmu a nie vnútorná záležitosť,“ povedal Veľkej Epoche, „pretože máme spoločné väzby a záujmy a sme solidárni so všetkými ľudskými bytosťami, nech sú kdekoľvek.“

„Keď sa porušujú ľudské práva, porušujú sa práva celého ľudstva, nielen práva jednotlivca, ktorého práva sa porušujú,“ povedal Matas.

Poznamenal, že ich správa obsahuje odporúčania pre kanadskú vládu a verejnosť, ako aj pre iné vlády v medzinárodnom spoločenstve.

Zdroj: http://www.theepochtimes.com/news/6-7-7/43601.html

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.