Švajčiarsko: Ženeva - Sprievod proti prenasledovaniu Falun Gongu

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

3. apríla 2006 sa niekoľko sto praktizujúcich z približne 30 európskych krajín vrátane Čiech a Slovenska zúčastnili na živom sprievode ulicami Ženevy (Švajčiarsko), aby vyjadrili svoj protest proti praktikám komunistického režimu, ktorý vytvoril v Číne koncentračné tábory na vyberanie orgánov nasledovníkom Falun Gongu. Ich orgány predajú a ich telá spália, aby odstránili dôkazy. Praktizujúci žiadajú OSN, aby začala nezávislé vyšetrovanie tohto incidentu a požiadali medzinárodné spoločenstvo, aby venovalo pozornosť eskalácii prenasledovania Falun Gongu čínskym komunistickým režimom.

Sprievod trval asi dva a pol hodiny, začínajúc ráno o 9:30 z Place de Neuve, idúc pozdĺž ženevského jazera, okolo Paláca národov a nakoniec zastal na mieste pred komisiou OSN pre ľudské práva, kde sa konala tlačová konferencia.

Sprievod prešiel najfrekventovanejšou štvrťou mesta a známymi turistickými atrakciami, ako Kvetné hodiny a vodotrysk. Ľudia boli šokovaní zločinmi čínskeho režimu. Niektorí dobrosrdeční Švajčiari zo súcitu a sympatie dokonca vyronili niekoľko sĺz, keď sa dozvedeli o osude praktizujúcich Falun Gongu prenasledovaných v Číne.

Sprievod viedla skupina bubeníkov, medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia z Čiech a Slovenska. Nasledovali ľudia nesúci plagáty s nadpismi „Falun Dafa je dobrý“, „Pravdivosť, Súcit, Znášanlivosť“ „Falun Gong“, „Falun Gong umožnil stomiliónom ľuďom stať sa zdravými“, atď. Nasledovala skupina ľudí, ktorí objasňovali fakty o prenasledovaní Falun Gongu čínskym komunistickým režimom. Po ceste šírili fakty o prenasledovaní a odhaľovali v angličtine a vo francúzštine zločiny v koncentračnom tábore Su-ťia-tchun a ostatných koncentračných táboroch po celej Číne. Medzi nimi bolo niekoľko desiatok praktizujúcich-dievčat v bielych šatách, ktoré niesli fotky praktizujúcich, ktorí boli umučení na smrť čínskym komunistickým režimom. Nasledovalo niekoľko desiatok plagátov so slovami „Žiadame OSN, aby okamžite začala vyšetrovanie zločinov čínskeho režimu pri odstraňovaní dôkazov o zabíjaní a vyberaní orgánov na predaj v koncentračnom tábore Su-ťia-tchun a v ďalších táboroch,“ „Protestujeme proti vyberaniu orgánov nasledovníkom Falun Gongu v Číne“, atď. Súcitné činy praktizujúcich Falun Gongu založené na univerzálnych princípoch „Pravdivosť, Súcit, Tolerancia“ boli v ostrom kontraste s neľudskými zločinmi čínskeho komunistického režimu.

Sprievod mal dĺžku asi 1 kilometer. Na podporu sprievodu mnoho miestnych ľudí z času na čas tlieskalo, okoloidúci vodiči trúbili na vyjadrenie podpory alebo si cez okienka brali letáčiky. Starší Švajčiar povedal: „Incident v Su-ťia-tchune je skutočne veľmi krutý. Je veľmi dôležité, aby ste odhalili tieto zločiny ľuďom vonku vo svete, aby ľudia mohli o Číne nanovo uvažovať.“ Ďalší pán povedal: „To je dobrý nápad, odhaliť tento incident ľuďom na západe.“

Keď sprievod išiel popri strednej škole, mnoho študentov otvorilo okná, aby ho videli. Keď videli slová na plagátoch, mnoho študentov ukazovalo praktizujúcim prsty v tvare V na znak víťazstva. Staršia pani z Švajčiarska so slabším zrakom požiadala praktizujúceho, aby jej prečítal letáčik. Keď si ho vypočula, vzdychla si a povedala mu: „Želám vám, aby ste boli úspešní!“

Na tlačovej konferencii na poslednej zástavke sprievodu, pri Paláci Will, kde sa nachádzala komisia OSN pre ľudské práva, mali prejavy Európska Asociácia Falun Gongu, Medzinárodná organizácia pre vieru a iné medzinárodné nevládne organizácie. Tlačovú konferenciu usporiadali aj v Paláci Will. Európska asociácia Falun Gong vyzvala OSN a všetkých ľudí vo svete, aby venovala pozornosť incidentu v Su-ťia-tchune a zastavila prenasledovanie nevinných nasledovníkov Falun Gongu. Vyjadrila aj svoje poďakovanie vládam, nevládnym organizáciám a ľuďom za ich podporu Falun Gongu. Ocenila najmä funkcionárov OSN, ktorí pomáhajú praktizujúcim Falun Gongu bez ohľadu na tlak z Čínskej strany.

Dr. Charles Graves, tajomník Medzinárodnej organizácie pre vieru, na tlačovej konferencii

Podľa správy agentúry Reuters z 30. marca, vyšetrovateľ OSN pre mučenie pán Manfred Nowak povedal, že prešetruje tvrdenia, že tisícky praktizujúcich Falun Gongu sú zadržiavaní v čínskom „koncentračnom tábore“ a niektorí z nich boli zabití.

Pán Nowak povedal: „Sú tu tvrdenia, že praktizujúci Falun Gongu sa používajú na predaj orgánov a ľudských tkanív.“ „Podľa tvrdení nikto doteraz neopustil koncentračný tábor.“ „V súčasnosti podľa svojich možností vyšetrujem tieto tvrdenia ,“ povedal na tlačovej konferencii. „Ak prídem k záveru, že sú to vážne a podložené tvrdenia, oficiálne ich predložím čínskej vláde.“

Zdroj: http://www.clearharmony.net/articles/200604/32368.html

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.