Žltá farba je vo Francúzsku ilegálna!

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Právnici špecializujúci sa na otázky ľudských práv odsudzujú zaobchádzanie s praktizujúcimi Falun Gongu v Paríži.

Štokholm (EICFG) - Počas osláv čínskeho nového roku tento víkend vo Francúzsku bolo 20 čínskych a západných praktizujúcich zatknutých, a to iba preto, že mali oblečené žlté šále alebo svetre so slovami "Falun Gong" alebo "Zhen Shan Ren" (Pravdivosť, Súcit, Tolerancia). Francúzska polícia im povedala, že boli zatknutí preto, že: "Žltá je vo Francúzsku ilegálna". Dokonca boli zatknutí aj ľudia, ktorí nemali na sebe žltú farbu, ale mali oblečené modré šále so slovami "Falun Dafa".

Už prv boli francúzskou políciou zamietnuté žiadosti Francúzskej asociácie Falun Dafa zúčastniť sa s levím tancom a bubeníkmi oficiálneho sprievodu na "Champs Elysee" pri príležitosti osláv čínskeho nového roku, rovnako ako boli zamietnuté aj iné aktivity, a to kvôli "postoju čínskej vlády k Falun Gongu". Podľa slov miestneho policajta bolo na stretnutí v sobotu ráno rozhodnuté, že všetky farby, ktoré by sa mohli vzťahovať na Falun Gong - či už jednoduché žlté kabáty, alebo šál s nápisom "Pravdivosť, Súcit, Znášanlivosť", ako aj hnutia podporujúce Tibet, budú viesť k okamžitému zatknutiu, pokiaľ ich bude mať niekto na sebe v blízkosti oficiálnych aktivít. Jeden Falun Gong praktizujúci, ktorý bol zatknutý policajtom v civile kvôli modrému šálu, sa stretol vo väzbe s niekoľkými ľuďmi, ktorí mali na kabátoch čínske znaky "Pekingská cyklistická asociácia". Keďže policajti čínsky nerozumeli, zatkli ich tiež.

Takáto nehanebná forma diskriminácie a porušenia slobody prejavu počas festivalu, ktorý by mal chváliť a oslavovať veľkoleposť čínskej kultúry, je jasným výsledkom tlaku diktátorského režimu, ktorý utláča čínskych ľudí. Je šokujúce, že sa takéto niečo udialo vo Francúzsku, demokratickej krajine, ktorá tradične presadzuje spravodlivosť a ľudské práva.

Nasledujúci otvorený list podpísali mnohí významní právnici špecializujúci sa na oblasť ľudských práv:

Otvorený list francúzskej vláde

My, právnici v oblasti ľudských práv z USA, Nemecka, Taiwanu, Fínska, Dánska, Švédska a Španielska sme hlboko znepokojení, potom čo sme si vypočuli prípady praktizujúcich duchovného hnutia Falun Gong, ktorí boli včera zatknutí políciou v Paríži. Vyzerá to tak, že tieto osoby boli vzaté do väzby iba preto, že mali oblečené žlté šály alebo žlté tričká, čím prejavovali, že sú praktizujúcimi Falun Gongu, starobylého duchovného meditačného cvičenia, ktoré je teraz v Číne zakázané. Títo zatknutí ľudia boli pokojní a nikomu neublížili ani nikoho neohrozovali. Tento incident sa udial počas oficiálnej štátnej návštevy Hu Jintao, generálneho tajomníka Komunistickej strany a prezidenta Čínskej ľudovej republiky. Je nám ľúto, že francúzska vláda zlyhala v demonštrovaní svojej podpory ľudským právam v Číne a v naliehaní na čínsku vládu, aby rešpektovala slobodu presvedčenia, prejavu a združovania sa. Francúzska vláda týmito represívnymi činmi nielenže poslala zlý odkaz čínskej vláde, ale sa tiež bohužiaľ zdá, že porušila základné princípy občianskych a ľudských práv. Akcia francúzskej vlády vyvoláva znepokojujúce otázky, či je Francúzsko ochotné obmedzovať ťažko vybojované slobody len preto, aby uspokojilo čínsky komunistický štát.

Zatiaľ čo sme tu na Medzinárodnej konferencii o genocíde vo švédskom Štokholme, v spojení so Štokholmským medzinárodným fórom, vyzývame vládu Francúzska, aby okamžite iniciovala vyšetrovanie tohto incidentu a zaručila, že základné ľudské práva združovania sa a slobody vyznania budú plne rešpektované. Francúzsko bolo doteraz známe ako demokratická krajina s dlhou históriou voľnosti a slobody. To čo sa stalo včera vyvoláva pochybnosti slobodného sveta, či Francúzsko hodlá túto históriu rešpektovať.

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.