Čína: 25 smrtí prívržencov Falun Gongu vplyvom zlého policajného zaobchádzania a mučenia za posledné mesiace

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Jiang Zeminov režim pokračuje v systematickom prenasledovaní pokojných cvičení a meditačnej praxe.

NEW YORK, 20. december 2002 - 39 ročná doktorka medicíny, ktorej 170 cm postava bola zredukovaná na 40 kilogramov v priebehu deviatich mesiacov policajnej brutality a núteného kŕmenia umrela 4. decembra 2002.

61 ročná učiteľka na dôchodku, ktorá bola pripútaná k stromu po dobu dvoch týždňov, čo znefunkčnilo spodnú časť jej tela umrela 17. novembra 2002.

40 ročný muž uväznený kvôli držaniu materiálov Falun Gongu bol políciou bitý a mučený, aby prezradil ostatných, ktorí vyrábajú materiály. Muž odmietol čokoľvek prezradiť a umrel 29. novembra 2002.


Tieto príbehy sú len niekoľkými príbehmi z dvadsiatich piatich úmrtí praktizujúcich Falun Gongu potvrdených informačným centrom Falun Gongu za posledné mesiace. Kvôli systematickému úsiliu Jiang Zemin-a na zatajenie všetkých informácií o smrtiach praktizujúcich Falun Gongu zostáva mnoho podrobností neznámych. Tie podrobnosti, ktoré boli odkryté sú však prezentované nižšie.

Dva mesiace potom ako záhadne zmizla slečna Hongyue Hu (45), strážnici verejnej bezpečnosti mohli ukázať jej rodine len fotku jej tela. Hongyue bola jednou z 25 praktizujúcich Falun Gongu, ktorí boli hlásení mrtvi v dôsledku policajného mučenia a týrania v priebehu posledného mesiaca.


23. december 2002: Otec umučený na smrť v pracovnom tábore Daqing, provincia Heilongjiang
16. septembra 2002 bol Huajiang He odvedený zo svojho pracovného miesta policajtmi z policajnej stanice Qingxin obvodu Ranghulu v meste Daqing. Policajti tiež prehľadali jeho dom. Po viac ako troch mesiacoch zadržiavania bol Huajiang 23. decembra poslaný do pracovného tábora Daqing. Po príchode do pracovného tábora bol Huajing políciou týraný, aby ho prinútili zriecť sa Falun Gongu. Huajiang umrel v čase okolo polnoci. Polícia zavolala jeho 15 ročnému synovi o približne 1 hodine ráno a povedala mu, aby si vzal svojho otca, "pretože je chorý." Keď jeho syn prišiel do pracovného tábora, bol však Huajiang už mŕtvy. Huajiangov syn hovorí, že okolo jeho krku boli stopy po škrtení a iné znaky mučenia. Huajiangovo telo bolo prevezené na iné miesto kvôli kremácii.

Podľa zdrojov oboznámených s týmto prípadom je zástupca veliteľa pracovného tábora poverený prípadmi Falun Gongu pán Wang Yongxiang. Jeho telefónne čísla sú (86) 4680996 (práca), (86) 4631816 (domov), (86)13069642099 (mobil). Dozorca v pracovnom tábore je Ying Chengli (tel. (86) 4661192).




26. október 2002: Umučený na smrť v nútenom pracovnom tábore Ping'antai v provincii Gansu
16. októbra 2002 bol Ouyang Wei (muž, 32 rokov) z mesta Lanzhou zadržaný troma policajnými strážnikmi z mesta Lanzhou, komandom národnej bezpečnosti z obvodu Anling. Nasledujúci deň bol poslaný do prvého pracovného tábora provincie Gansu (Ping'antai), aby si odsedel jednoročný trest. 24. októbra o 6:30 poobede Qiying Wei, riaditeľ bezpečnostného oddelenia občianskej a stavebnej spoločnosti provincie Gansu priviezol chorľavého Ouyanga domov. Umrel o dva dni neskôr. Pred svojou smrťou, Ouyang povedal členom rodiny, že zločinci mu hrozne tĺkli po hlave. Navyše, podľa očitých svedkov, na oboch Ouyangových zápästiach boli stopy po ihle, kadiaľ bola vstreknutá neznáma droga.




29. november 2002: Žena umiera umučením v pracovnom tábore Ping'antai v provincii Gansu
29. novembra 2002 bola slečna Hou (žena, 40) umučená na smrť v pracovnom tábore Ping'antai v provincii Gansu. Očití svedkovia hovoria, že jej rebrá a panva boli vážne polámané a trpela vážnym krvácaním. Krátko po jej smrti poslala polícia jej telo na kremáciu. Keďže polícia blokuje všetky informácie, mnoho detailov o jej smrti je stále neznámych. Zdroje hovoria, že kvôli tomu, aby informácie neprenikli von, pracovný tábor premiestnil niekoľko policajtov zodpovedných za smrť slečny Hou do rôznych pracovných útvarov.




17. novembra 2002: Bývalá učiteľka umučená na smrť na policajnej stanici Songlindian v meste Zhouzhou, provincia Hebei
Xiuqin Xing (žena, 61 rokov) bola obyvateľka dediny Beima, okres Songlingdian, mesto Zhuozhou, provincia Hebei. Bola učiteľkou viac ako 30 rokov. Pretože Xiuqin vytrvalo praktizovala Falun Dafa, počas posledných troch rokov bola neustále sledovaná a nemala žiadnu slobodu. Jej penzia bola zastavená a bola veľakrát nezákonne pokutovaná a zadržaná.




15. septembra 2002 okolo 8:00 popoludní bola Xiuqin násilne odvezená zo svojho domu a poslaná do policajnej stanice Songlindian na "preškolenie". Pretože sa odmietla vzdať svojej viery vo Falun Gong, bola pripútaná putami k stromu po 3 dni a noci. Potom bola pol mesiaca zavesená, čo znefunkčnilo spodnú časť jej tela. O približne 4:00 popoludní, 16. novembra 2002 polícia požiadala jej rodinných príslušníkov, aby si ju vyzdvihli a vzali domov. Keď prišli, bola už na celom tele studená. Umrela nasledujúce ráno, 17. novembra o 4:00 ráno. Keď jej rodinní príslušníci prišli k mestskej vláde, aby zistili príčinu jej smrti, vládni úradníci sa s nimi odmietli stretnúť.




2. novembra 2002: Žena z mesta Harbin umučená / nútene vyživovaná k smrti
Yunping Bi (žena, presný vek neznámy) bola už predtým zadržaná miestnymi policajtami v roku 1999 kvôli výzvam na obranu Falun Gongu. 22. januára 2002 bola počas cesty pre materiály Falun Gongu unesená policajtmi z policajnej stanice pri elektrárni v Harbin. Bola zadržaná v záchytnom centre č. 2 v Harbine. 13. októbra bola Yunping nezákonne odsúdená na tri roky väzenia a prevezená do ženského väzenia mesta Harbin. Na protest proti nezákonnému uväzneniu, Yunping začala protestnú hladovku. Následne bola mučená a násilím vyživovaná a umrela 2. novembra 2002 vo vnútri ženského väzenia mesta Harbin.




27. november 2002: Robotník na dôchodku z mesta Yushu umiera po bití a mučení
Baochen Huang (muž, 65 rokov) bol robotník na dôchodku z mesta Yushu, provincia Jilin. V júli 2002 ho 4 policajti z mestského ľudového oddelenia bezpečnosti zobudili uprostred noci, aby ho doma vypočúvali. Potom ako zistili, že Baochen stále praktizuje Falun Gong ho policajti zadržali. Čoskoro nato bol Baochen prevezený do pracovného tábora Weizigou v meste Changchun. V pracovnom tábore policajti nariadili jeho spolubývajúcim, aby ho bili a odmietli mu na čas dať potravu a vodu. Baochen nedržal hladovku. 7. novembra pracovný tábor poslal dvoch policajtov a lekára, aby ho vzali domov. Baochen musel byť domov prenesený a nemohol nikoho spoznať. Celé jeho telo bolo napuchnuté. Potom ako videli jeho stav ho jeho rodina okamžite poslala do nemocnice, ale zomrel o 20 dní neskôr, stále v nemocnici. Jeho rodina nemala peniaze a museli si požičať 6000 Yuan, aby zaplatili lekárske výdavky.




okolo 15. novembra 2002: Žena z oblasti Xindu, provincia Sichuan umrela v policajnej väzbe
Hongyue Hu (žena, 45 rokov) bola obyvateľkou mesta Xindu, oblasť Xindu, provincia Sichuan a zamestnankyňou v továrni na olejové čerpadlá v oblasti Xindu. 28. septembra 2002 pani Hongyue a ďalšia praktizujúca Falun Gongu záhadne zmizli neďaleko rieky Funanhe v meste Chengdu. V novembri 2002 jej pracovný útvar obdržal oznámenie od verejnej bezpečnosti, ktoré hovorilo, že umrela. Policajti ukázali jej rodine len fotku tela pani Hongyue a povedali rodine, že "umrela hladom." 19. novembra 2002 polícia spopolnila jej telo bez súhlasu jej rodiny. V skutočnosti ani členom rodiny ani jej spolupracovníkom nebolo dovolené vidieť jej telo pred kremáciou. Podrobnosti jej smrti sú stále vyšetrované.




okolo 28. novembra 2002: Muž z provincie Shandong ubitý na smrť
Hongjie Shi (muž, 40) obyvateľ mesta Wubei, samospráva Laixi, provincia Shandong. Policajti prehľadali dom pána Shi a našli nejaké materiály Falun Gong. Začali ho biť, aby zistili zdroj týchto materiálov, ale Hongjie odmietol odhaliť hocijakú informáciu. Umrel čoskoro potom a (do 11. decembra) jeho telo nebolo spopolnené.




4. októbra 2002: staršia poľnohospodárka z mesta Panzhihua v oblasti Miyi umrela v policajnej väzbe
2. apríla 2002 bola Xinzhi Gu (žena, 64 rokov) zadržaná, pretože roznášala letáčiky Falun Gongu po oblasti Miyi. Vzali ju do miestnej policajnej stanice na politické a bezpečnostné oddelenie a ťažko ju zbili. Potom ju poslali do záchytného centra v Miyi, kde začala hladovku na protest proti jej nelegálnemu zadržaniu. Počas jej hladovky bola podrobená mučeniu núteným kŕmením po dobu jedného mesiaca. 4. októbra bola Xinzhi poslaná do nemocnice a ešte tej noci umrela. Polícia spopolnila jej telo bez súhlasu jej rodiny. Ľudia zodpovední za jej smrť sú Xianjinfa (policajná stanica, politické a bezpečnostné oddelenie) a Liutaiming (riaditeľ policajnej stanice). Tel. 0812-8171988




4. decembra 2002: Žena umiera v dôsledku dlhodobého núteného kŕmenia
Yurong Zhou (žena, 39) bola ilegálne zadržaná policajnou stanicou v meste Tacheng 15. marca 2002. Okamžite zahájila hladovku na protest proti zadržaniu. Počas nasledujúcich ôsmych mesiacov polícia násilne kŕmila Yurong cez nos. Koncom novembra bola Yurong-ina váha iba 40 kg a bolo jasné, že umiera. Pán Wang, riaditeľ záchytného centra v meste Tacheng upovedomil jej manžela, aby ju prišiel pozrieť "poslednýkrát." Yurong-in manžel a 14 ročný syn sa ponáhľali do ľudovej nemocnice v Tacheng. Ráno 4. decembra 2002 bola Yurong prepustená, ale umrela v ten deň o jednej hodine popoludní.


13. novembra 2002: Žena umiera v ženskej väznici v provincii Jilin
Guiqin Yang (žena, 40) bola 13. novembra 2002 zabitá policajtmi 4. brigády, 2. oddielu v ženskej väznice provincie Jinlin. Všetky ďalšie podrobnosti ohľadom Guiqin-inej smrti sú zadržiavané.




15. novembra 2002: Muž z mesta Fushun umiera po mesiacoch mučenia a týrania.
Zaixin Wei (muž, 63 rokov) bol vedúcim inžinierom vo Výskumnej spoločnosti moderných technológii v meste Fushun. 7. februára 2002 bol Zaixin unesený policajtmi z oddelenia verejnej bezpečnosti, sekcia 1 mesta Fushun a policajnej stanice Liangshizhan. Zaixin-a mučili takmer celú noc a potom ho poslali na "kontrolné hodiny" v pracovnom tábore Wujiabao. Pretože Zaixin trval na praktizovaní Falun Gongu, pracovný tábor zakázal príslušníkom jeho rodiny navštíviť ho alebo mu poslať šaty. V júni 2002 Zaixin-a poslali do záchytného centra policajnej stanice č. 2 Jiangjun v meste Fushun, aby tam očakával svoj rozsudok. Kým bol zadržiavaný v záchytnom centre, policajti navádzali ostatných väzňov, aby ho mučili. V júli si polícia myslela, že Zaixin umrie, preto ho poslali do miestnej nemocnice. Hoci ho neskôr pustili k rodine, Zaixin sa nikdy celkom nespamätal a umrel 15. novembra 2002.




november, 2002: Žena ubitá a umučená na smrť
Fengwei Wang (žena, 40 rokov) bola zamestnankyňou spoločnosti na výrobu pitnej vody v oblasti Shen, mesto Liao, provincia Shangdong. Prepustili ju, pretože praktizovala Falun Gong. Potom, ako začalo 20. júla 1999 prenasledovanie Falun Gongu, Fengwei išla do Pekingu, aby apelovala za Falun Gong a bola zadržaná pri ôsmych rôznych príležitostiach. 14. januára, keď vešala transparenty s nápisom "Falun Dafa je dobrý" bola unesená políciou z oblasti Yanggu, provincie Shandong. Ťažko Fengwei zbili a poslali ju do záchytného centra oblasti Shen. V záchytnom centre polícia použila všetky dostupné prostriedky na to, aby ju prinútili vzdať sa praktizovania Falun Gongu. Fengwei sa odmietla vzdať Falun Gongu a umrela na následky opakovaného bitia a mučenia v novembri 2002 v záchytnom centre oblasti Shen.




3. októbra 2002: Umučená na smrť na policajnej stanici Dongsanmalu mesta Zhengzhou, provincia Henan
Gaidi Zhu (žena, presný vek neznámy) pochádzala z okresu Chengguan, mesto Zhengzhou, provincia Henan. V lete roku 2002 prišli policajti z policajnej stanice Donsanmalu do jej domu, násilne ju vzali preč a poslali ju do záchytného centra. Kým bola zadržiavaná, trestanci ju bili a mučili. Odmietla sa vzdať svojho praktizovania Falun Gongu a po mesiaci mučenia bola v kritickom stave. Polícia sa ju pokúsila poslať do pracovného tábora Shibalihe v meste Zhengzhou. Lekári v nútenom pracovnom tábore ju však odmietli prijať kvôli jej zdravotnému stavu, takže ju prepustili na "podmienku z lekárskych dôvodov." Jej stav sa zhoršoval a umrela 3. októbra 2002.


21. septembra 2002: Muž umučený na smrť vo väzení v Huazi, mesto Liaoyang, provincia Liaoning.
Jingyi Wang (muž, 56 rokov) bol z dediny Dong-xi-zhen-li v obci Zhao, mesto Wafangdian, provincia Liaoning. Vo februári 2000 ho polícia zadržala kvôli výrobe materiálov Falun Gongu a vzala ho do záchytného centra v meste Wafangdian. V septembri 2002 bol Jingyi nezákonne odsúdený na päť rokov. Po prvých 18 dňoch ho premiestnili do väzenia Huazi v meste Liaoyang v provincii Liaoning, kde ho umučili na smrť 21. septembra. Podrobnosti o smrti pána Wanga sa stále skúmajú.




16. septembra 2002: Žena umučená na smrť políciou mesta Mudanjiang v provincii Heilongjiang.
Hongmin Li (žena, 50 rokov) bola z mesta Mudanjiang, provincia Heilongjiang. Ráno 16. septembra 2002 bola unesená oddelením mestskej polície. Popoludní toho istého dňa bola ubitá na smrť. Podľa zdrojov oboznámených s prípadom polícia, aby sa vyhla zodpovednosti, zhodila jej telo z budovy a potom vyhlásila, že spáchala samovraždu. Jej telo bolo spopolnené 19. septembra. Policajné oddelenie sa vyhrážalo členom jej rodiny, aby nepodávali informácie a požiadala ich, aby hovorili okoliu, že išla navštíviť príbuzných a nie je mŕtva. Telefónne číslo bezpečnostného oddelenia mesta Mudanjiang: 86-453-6282628, riaditeľ oddelenia: Li Fu




4. december 2002: Po mučení vo väzbe žena umiera na pád z budovy.
Zhixiang Luo (žena, presný vek neznámy) bola inžinierkou v poľnohospodárskom stavebnom družstve v provincii Guangdong. Kvôli neustálemu prenasledovaniu lokálnou políciou bola v roku 2000 prinútená opustiť domov. 29. novembra roku 2002 boli Zhixiang a jej muž Guohua Huang, obidvaja praktizujúci Falun Gongu, unesení z prenajatého bytu v okrese Haizhu mesta Guangzhou políciou oddelenia 610. Manželský pár bol držaný vo väzbe v záchytnom centre okresu Haizhu, kde boli obaja ťažko mučení. Zhixiang pretestovala proti mučeniu tým, že začala hladovku. Polícia pokračovala v trápení Zhixiang, ako sa jej zdravie zhoršovalo. 4. decembra alebo skôr ju poslali do nemocnice a polícia tam pokračovala v tlaku, aby sa vzdala Falun Gongu. Zdroje z Číny hovoria, že Zhixiang umrela 4. decembra 2002 pádom z budovy. Detaily prípadu Zhixiang sú však stále vo vyšetrovaní. Jej manžel zostal vo väzbe.


8. septembra 2002: Umučený na smrť v záchytnom centre Jiujiechun mesta Shenzhen provincie Guangdong
Deming Shen (muž, presný vek neznámy) pochádzal z mesta Xiantao, provincia Hubei. Deming bol zadržaný pri tom, ako roznášal Falun Dafa materiály v meste Shenzhen, kde dočasne pracoval. Zadržiavali ho potom 6 mesiacov v nápravnom zariadení v Jiujiechun. Vplyvom ťažkého mučenia sa psychicky zrútil a jeho zdravie sa zhoršilo. 8. septembra Deming umrel.




8. septembra 2002: Žena v meste Huangshi, provincia Hubei umiera po ťažkom dlhodobom prenasledovaní
Xiang Chen (žena, 50) z mesta Huangshi, provincia Hubei bola uväznená 18. apríla 2000 za držanie transparentu s nápisom "Falun Dafa je dobrý" na námestí Tiananmen v Pekingu. Pekingská polícia ju poslala späť do jej rodného mesta, aby ju zadržali v pracovnom tábore č. 1 mesta Huangshi. Polícia v tábore spútala Chen-ine členky a prinútila ju zostať sedieť na posteli, aby nemohla sedieť v lotosovej pozícii na zemi a praktizovať cvičenia Falun Gongu. Putá sa jej zarezali do tela, následne veľmi ochorela, občas prestala dýchať a akoby umierala, takže jej spolubývajúce volali o pomoc. Putá jej nedali dole až kým nebola o 15 dní neskôr prepustená na kauciu 2000 yuan, ktorú zaplatila jej rodina.

Po úvodnom seminári vymývania mozgu v meste Huangshi v roku 2002 bola Xiang opakovane unesená políciou na každý termín semináru, väčšinou trvajúci 15 dní. Kvôli dlhodobému, neustálemu fyzickému a psychickému mučeniu ktorým Xiang trpela, umrela 8. septembra 2002.




20. novembra 2002: Žena umiera z bitia elektrickým obuškom.
Rongzhen Jiang (žena, 42 rokov) bola zamestnankyňou obchodného domu s kuchárskym tovarom, mesto Jixi. Bola umučená na smrť 20. novembra 2002 v Ha'erbin nápravnom centre pre drogovo závislých. Nápravné centrum vyhlásilo, že umrela na infarkt. Podľa očitých svedkov však bolo Rongzhen-ino telo plné rán a stôp za elektrickými šokmi. Mala tiež diery na čele a chrbte.


17. novembra 2002: muž umiera po hladovke na policajnej stanici v Linxi, okres Guye, mesto Tangshan.
6. novembra 2002 policajt Zhenhai Wang z policajnej stanice Linxi, okres Guye, mesto Tangshan zadržal Laihe Wei-a (muž, presný vek neznámy). Na policajnej stanici bol Laihe obvinený z výroby materiálov Falun Gong. V dôsledku toho bol zadržaný na neurčito, jeho dom bol prehľadaný a jeho majetok skonfiškovaný. 10. novembra Lihe začal s hladovkou na protest proti nelegálnemu zadržaniu. 15. novembra ho pod tlakom Laihe-ovej rodiny prepustili, ale o dva dni neskôr umrel. Telefónne číslo policajnej stanice Linxi je 0315-3561550.




máj 2002: Učiteľ na dôchodku z mesta Suihua, provincia Heilongjiang umiera po dlhodobom prenasledovaní.
Po 20 júli 1999, bol Xiwen Liu (muž, 60 rokov) terčom dlhodobého prenasledovania výboru pre vzdelanie oblasti Beilin a základnej školy Zhenxing. Úradníci svoj postup zintenzívnili najmä po tom, ako apeloval v Pekingu v decembri 2000. Xiwen bol zadržaný a bitý v nápravnom centre pri mnohých príležitostiach. Umrel 20. mája 2002. Pred svojou smrťou žil Xiwen na ulici po dobu 14 mesiacov, aby sa vyhol prenasledovaniu políciou. Jeho penzia bola posledných 18 mesiacov tiež pozastavená.




máj 2001: Muž umučený na smrť v nútenom pracovnom tábore Daqing.
Huaiyi Niu (muž, presný vek neznámy) bol zamestnancom 6. komplexu ropného ťažobného závodu v meste Daqing. Pán Niu bol uväznený v nútenom pracovnom tábore v auguste 2000 bez právoplatného procesu. V pracovnom tábore bol pán Niu mučený a podrobený ťažkej nútenej práci. Zdravie pána Niu sa rýchlo zhoršilo. V apríli 2001 umieral. Z obavy zo zodpovednosti za jeho smrť ho nútený pracovný tábor v Daqing poslal domov. Pán Niu umrel v priebehu mesiaca potom, ako sa vrátil domov.


júl 2001: Zhao Zichu z mesta Wuxue, provincia Hubei umučený na smrť políciou.
Zhao Zichu, (muž, 51 rokov), bol obyvateľom obce Longping, mesto Wuxue. Kvôli študovaniu a praktizovaniu Falun Gongu bol unesený miestnou políciou a poslaný do nápravného zariadenia č. 1 v meste Wuxue, kde bol umučený na pokraj smrti. Neprepustili ho až kým ho v júli 2001 polícia nevidela vypľúvať krv. Pán Zhao sa nemohol zotaviť a umrel krátko potom.




24. január 2000: Žena sotená z okna na 5. poschodí v ústrety smrti.
Qunhua Shu (žena, 40 rokov) bola obyvateľkou 3. okolia dediny Banshan v meste Suining, provincia Sichuan. Po 20. júli 1999 bola Qunhua dvakrát zadržaná a väznená po celkovú dobu 2-3 mesiace. Počas jej zadržania bola ťažko mučená. Popoludní 24. januára 2000, veliteľ Yang miestnej policajnej stanice obkľúčil Qunhua-nin dom piatimi policajnými autami. Veliteľ Yang, Shixue Deng a niekoľko ďalších policajtov vniklo do Qunhan-inho bytu na 5. poschodí a pokúsilo sa ju prinútiť, aby odovzdala materiály Falun Gong-u, ktoré mala. Okamžite vyhodila letáčiky von z okna na ľudí na ulici, čo políciu tak rozzúrilo, že ju vyhodili von z okna. Qunhua bola na mieste mŕtva.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.