4. Česko-slovenská Fa konference: Pevná viera v Učiteľa a vo Fa je cestou na prekonanie všetkých prekážok

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúceho Falun Dafa zo Slovenska

Vážený Učiteľ, milí praktizujúci,

rád by som tu povedal o svojich skúsenostiach z organizovania vystúpenia súboru „Šen Jun“ na Slovensku.

Rozhodnutie zorganizovať vystúpenie „Šen Jun“ prišlo pomaly, a zo začiatku v ňom vlastne nebolo zapojených veľa praktizujúcich. Bol to projekt niekoľkých nadšencov. Veľa vecí bolo pre nás úplne nových - ako hľadanie divadla, oslovovanie sponzorov, reklama, predaj lístkov, atď. Avšak boli sme rozhodnutí všetko sa naučiť, a spraviť to čo najlepšie.

Na začiatku nám nebola jasná jedna otázka: „Ako budeme prezentovať gala na verejnosti? Mali by sme ho propagovať ako umelecké vystúpenie, alebo by to mala byť akcia Falun Gongu?“ Vedeli sme, že Asociácia Falun Gongu by mala byť hlavným organizátorom, avšak ako sme sa pozerali na iné krajiny, často tam bola za organizátora zvolená umelecká alebo iná organizácia.

Náš Majster videl naše váhanie, takže nám poslal náznak. Keď sme navštívili konzultanta pre vzťahy s verejnosťou (PR) a vysvetlili mu, že by sme radi zorganizovali gala, spýtal sa len: „Prečo?“ Vysvetľovali sme mu to z rôznych uhlov - že chceme ukázať tradičnú čínsku kultúru, krásu, atď. - zdalo sa, že celkom nerozumie. Povedal nám priamo, že jeho dojem je, že „chceme v skutočnosti propagovať niečo iné, avšak predstierame, že propagujeme čínsku kultúru“. Povedal nám, že taký prístup nám môže priniesť problémy pri propagovaní gala. Navrhol nám použiť jednoduchší prístup, povedať ľuďom kto sme a čo chceme.

Pochopil som, že poukázal na našu pripútanosť. Obávali sme sa spomenúť Falun Gong (alebo Asociáciu Falun Gongu) ako organizátora gala, pretože sme sa obávali, že to niektorým ľuďom bude brániť v navštívení gala. Boli sme zvyknutí z predchádzajúcich rokov, že je lepšie nespomínať Falun Gong priamo, ale hovoriť o ňom z „nezávislého“ uhla pohľadu. Avšak z reakcie konzultanta sme sa naučili jednu vec - postup nápravy Fa je rýchly a nemali by sme sa už obávať spomínať Falun Gong. Dafa má svoju česť a vážnosť - keď sa obávame spomenúť Dafa, udržujeme stále jeho vážnosť? Nehľadáme potom výhovorky pre naše pripútanosti, napríklad strach?

Začali sme vysvetľovať konzultantovi, že vystúpenie má silu očistiť špinu z myslí ľudí pomocou čistej krásy, prichádzajúcej z tanečníkov, pretože praktizujú Falun Dafa. Zrazu proti nám nevedel nájsť žiaden argument, pretože sme hovorili pravdu, z hĺbky našich sŕdc. Takto sme pochopili, že toto je správny prístup, ktorý by sme mali použiť. Po rozhodnutí sa mnohé veci stali veľmi ľahko vysvetliteľnými, a dostalo sa nám aj oveľa širšej podpory od ostatných praktizujúcich, ktorí to začali vnímať ako akciu Falun Dafa. Mohli sme vysvetľovať pravdu o zasahovaní Čínskej komunistickej strany, a ľudia nás podporovali. Jedno rádio nám dokonca dalo zdarma reklamnú kampaň, keď sa dozvedeli pravdu o Falun Gongu a videli krásu predstavenia.

Ďalšia ťažkosť, ktorej sme museli čeliť bol nedostatok zdrojov. Na začiatku pracovalo na projekte vlastne len zopár ľudí. Veľmi sme potrebovali ľudí na kontaktovanie sponzorov, avšak nikto neprichádzal. Čo robiť? To bola otázka, ktorá mi rezonovala v mysli. Vedel som, že v našej skupine bolo niečo nesprávne, avšak nebolo mi jasné, čo to je.

Jedného večera som čítal Čuan Falun a zrazu som sa zastavil na slove „GuanXi“ (vzťahy) v prvej lekcii, kde nám Učiteľ hovorí, že bytosti klesli z vysokých úrovní, pretože si vytvorili „kolektívne formy sociálnych vzťahov“, v ktorých si niektoré vyvinuli sebeckosť. „To je ono!“ Hneď som vedel, že toto je problém našej skupiny. Ľudia v skupine si vyvinuli rôzne názory a myšlienky jeden voči druhému, začali vytvárať skupinky, dvojice, ohovárať sa navzájom, atď. V iných dimenziách to vytvorilo medzi nami veľké prekážky, takže sme nedokázali skoncentrovať našu silu na jeden cieľ.

Riešenie bolo pomerne jednoduché, aj keď bolestné. Počnúc mnou, odložil som strach z toho, čo si o mne iní pomyslia, obavu o povesť, atď., a v širšej skupine som rozprával o niektorých pripútanostiach, s ktorými som práve bojoval. Reakcia bola dobrá, tentokrát sa ľudia nezačali nado mnou pohoršovať, tak ako som sa ja v minulosti pohoršoval nad nimi, ale iba ticho počúvali. Potom ďalší človek hovoril o svojich problémoch a ďalší a ďalší. Začali sme uvažovať z perspektívy iného človeka a chceli sme si pomôcť.

Učiteľ nám o uvažovaní Bohov hovorí:

„Cesty sú odlišné - každého cesta je odlišná - a pravdy, ktoré bytosti potvrdia a ku ktorým sa osvietia vo Fa sú tiež odlišné, avšak je celkom možné, že výsledky budú rovnaké. Preto sa pozerajú na výsledky, a ak výsledok Božej myšlienky môže dosiahnuť cieľ, ak to naozaj môže dosiahnuť, potom to všetci budú nasledovať. Takto myslia Bohovia. Takisto, ak tomu niečo chýba, bezvýhradne a potichu to doplnia, aby tie veci boli úplnejšie a dokonalejšie. Takto oni riešia veci.“ (Vyučovanie Fa na Fa konferencii vo Filadelfii 2002, USA)

Situácia v celej skupine sa zmenila, atmosféra bola otvorenejšia a začali sme si dôverovať. Vo veľmi krátkom čase sa ľudia zmenili z ľahostajných na aktívne zúčastnených a keď sa objavila otázka predaja lístkov, praktizujúci uvažovali o najlepších spôsoboch, ako ju podporiť. Ďakoval som nášmu Učiteľovi z hĺbky srdca, že nám pomohol vytvoriť pevné telo.

Výsledkom bolo, že pomocou kolektívnej snahy všetkých praktizujúcich sme predali všetky naše lístky v priebehu troch týždňov a týždeň pred predstavením už nezostali žiadne lístky. Ľudia, od ktorých som predaj lístkov neočakával, ich predali v skutočnosti najviac. Toto bola pre mňa ďalšia veľká príučka - nikdy nepodceňovať iných praktizujúcich a vždy sa snažiť vytvoriť atmosféru dobrej spolupráce.

Predstavenie samotné bolo veľmi úspešné, obecenstvo ďakovalo účinkujúcim dlhým potleskom v stoji a nechcelo sa s nimi rozlúčiť. Asociácia Falun Gongu bola otvorene spomínaná pri propagácii podujatia, čím si získala dobré meno v očiach mnohých ľudí. Pochopil som, že toto je tiež jedna z vecí, ktorá sa dosiahne vystúpením - že mnoho ľudí ocení Dafa a bude zachránených.

Toto sú najdôležitejšie skúsenosti, ktoré som si odniesol z organizovania gala. Náš Majster nám stále dáva náznaky a vedie našu kultiváciu, avšak musíme mu veriť a nenechať sa rozptýliť našimi ľudskými myšlienkami obáv a potvrdzovania samého seba.

Čo som uviedol je len moje osobné porozumenie, ak ste si všimli nejaké nedostatky, upozornite ma na ne prosím.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.