Slovensko: Deň ľudských práv v Bratislave

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

V pondelok 10. decembra nasledovníci Falun Gongu v Bratislave pri príležitosti medzinárodného dňa ľudských práv upozorňovali na pokračujúce prenasledovanie Falun Gongu v Číne.

Akciu navštívil aj televízny štáb TV Markíza, ktorý z nej spravil krátku reportáž do večerných správ. V rozhovore pre TV povedala jedna z účastníčok akcie, pani Jing, že v súčasnosti sa nemôže vrátiť do Číny, len preto, že sa venuje Falun Gongu a tiež spomenula, že sú jej známe osudy jej blízkych, ktorí sú v Číne väznení kvôli tomu, že cvičia Falun Gong. Ďalší praktizujúci v rozhovore pre TV povedal, že podľa tajnej direktívy čínskej vlády Falun Gong spadá do jednej zo 43 kategórii ľudí, ktorí sa nebudú môcť zúčastniť budúcoročných olympijských hier v Pekingu, čo svedčí o neutešenej situácii ľudských práv v Číne.

Veľa ľudí sa pristavovalo a pýtalo sa na príčiny prenasledovania. Po našom vysvetlení, že je to akási žiarlivosť režimu, či strach o moc, ktorý spustil toto prenasledovanie, prikyvovali, niektorí z nich tiež spomenuli svoje skúsenosti z čias komunistického režimu u nás a želali nám všetko dobré. Časť okoloidúcich nás už poznala z predchádzajúcich akcií a niektorí nám už predtým podpísali petíciu a teraz sa živo zaujímali, či sa niečo zlepšilo.

Aj cudzinci sa zaujímali o prenasledovanie. Jeden pán z Poľska bol prekvapený, keď dostal letáčik v poľštine, a sľúbil, že si pozrie internetovú stránku, aby sa naučil cvičenia.

Hoci bol zamračený deň, mnohí ľudia sa usmievali, keď si brali letáčik a so záujmom si ho čítali.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.