Tradičná kultúra: Láskavý, veľkodušný a vždy mysliaci na iných

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Čching Jan

(Clearwisdom.net) Čang Č'-čchang žil počas Severnej dynastie Song (960-1127). Bol láskavý, odpúšťajúci a ušľachtilý. Vo všetkom, čo robil, bral ohľad na druhých.

Čang Č'-čchang študoval na cisárskej akadémii. Vo feudálnej Číne to bola škola pre vysokých úradníkov a považovala sa za najvyššiu, najuznávanejšiu inštitúciu v dávnom vzdelávacom systéme Číny. Keď tam bol, jeho rodina niekoho požiadala, aby mu odniesol desať liangov (asi 500g) zlata. Kým bol Čang Č'-čchang vonku, človek, ktorý s ním býval na izbe, otvoril škatuľku a vzal zlato.

Školskí úradníci si predvovali jeho spolubývajúceho, prehľadali izbu a našli zlato. Čang Č'-čchang si uvedomil, že ak by povedal, že zlato je jeho, jeho spolubývajúci by určite bol potrestaný. Navyše, v očiach ostatných, by jeho spolubývajúci bol veľmi zahanbený. Povedal teda: "To nie je moje zlato."

Jeho spolubývajúceho sa tak dotkla láskavosť Čang Č'-čchanga, že v noci zabalil zlato do látky a vrátil mu ho. Čang Č'-čchang vedel, že jeho spolubývajúci je veľmi chudobný, takže mu dal polovicu zlata.

Všetci chválili Čang Č'-čchanga za to, že dal zlato svojmu spolubývajúcemu, čin, ktorý ľahko môže spraviť každý bežný človek. Avšak nežiadať o svoje ukradnuté zlato nie je niečo, čo by mohol spraviť hocikto. Toto ukázalo, že Čang Č'-čchang vždy myslel najprv na druhých, čo je niečo, čo mnoho ľudí nedokáže.

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2006/2/2/69551.html

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.