Hľadanie pripútaností vo vnútri, keď stratíme pokoj

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúcej Falun Gongu v Číne

(Clearwisdom.net) Mala som dlhotrvajúci problém. Jedna praktizujúca sa ma opakovane pýtala: „Dokážeš vstúpiť do pokoja, keď praktizuješ meditáciu v sede?“ Táto otázka vznikla, pretože som bola často vyrušovaná myšlienkami, keď som praktizovala meditáciu v sede, alebo keď som vysielala spravodlivé myšlienky. Bojovala som, aby som tie myšlienky odohnala, ale problém pretrvával.

Tá istá praktizujúca tú otázku vzniesla neskôr. Pomocou učenia sa Fa naspamäť som si postupne uvedomila, že nebyť schopná vstúpiť do pokoja pri praktizovaní meditácie v sede nie je jednoduchým problémom. Robila som tri veci, ale kultivovala som sa dobre v procese robenia troch vecí? Porozumela som tomu, ako sa kultivovať? Rovnako ako neschopnosť vstúpiť do pokoja pri praktizovaní meditácie v sede, nebol to ďalší náznak úrovne môjho gongu a ríše? Musela som pripustiť, že zaostávam za ostatnými praktizujúcimi. Ako praktizujúca Falun Gongu v období nápravy Fa a ako dlhoročná kultivujúca, ktorá praktizuje viac ako 10 rokov, bola moja kultivačná úroveň stále pod normálom a nepodarilo sa mi dosiahnuť to, čo odo mňa vyžadoval Fa. Ako by som sa mohla dobre činiť v potvrdzovaní Fa? Ako som sa mohla dobre činiť pri záchrane vnímajúcich bytostí?

Po dlhý čas sa mi nedarilo vstúpiť do pokoja pri praktizovaní meditácie v sede, pri vysielaní spravodlivých myšlienok a dokonca aj pri študovaní Fa. Keď sa rušivé myšlienky miešali do mojej koncentrácie, vedela som, že nie sú mojou časťou, a pokúšala som sa ich odstrániť. Avšak fungovalo to len nakrátko. Stále som nedokázala zostať v pokoji. Vedela som veľmi dobre, že som nezvýšila svoju kultivačnú úroveň vo Fa. V poslednom čase som sa učila Fa naspamäť a čítala som články týždenníka Minghui, ktoré mi pomohli úroveň za úrovňou odstrániť pripútanosti a umožnili mi hlboko zažiť Učiteľov bezmedzný súcit a množstvo času a úsilia, ktoré Učiteľ venuje Svojim žiakom.

Jedného dňa mi jeden praktizujúci povedal o praktizujúcej Falun Gongu, ktorá je roľníčkou na vidieku. Táto roľníčka pracuje dlho, dlhé hodiny na poli každý deň. Keď sa vráti domov, treba spraviť množstvo domácich prác. Avšak pri robení troch vecí sa činila veľmi dobre. Keď vysiela o polnoci spravodlivé myšlienky, dokáže zostať v pokoji a cíti sa tak dobre, že takmer nechce prestať vysielať spravodlivé myšlienky. Bola som šokovaná príbehom praktizujúcej. Vedela som, že to je náznak od Učiteľa. Znova som pochopila, že zaostávam za ostatnými praktizujúcimi. V skutočnosti nám to Učiteľ povedal už dávno:

„Ak sa chcete zlepšiť, musíte hľadať vo vnútri a usilovne pracovať na svojej mysli“ („Pokojná myseľ“, Deviata lekcia, Čuan Falun)

Ak nepracujem na svojom srdci a vždy hľadám vonkajší zdroj, čo mi pomôže zlepšiť sa a ak sa vždy pokúšam nájsť povrchné výhovorky na ospravedlnenie svojich pripútaností, moja kultivácia sa nezlepší. Takéto pokusy iba posilnia moje pripútanosti. Keď som si vypočula príbeh o roľníčke, začala som si všímať každú rušivú myšlienku, hneď ako sa objavila. Nazdávam sa, že je kritické, aby som odmietla brať rušivé myšlienky ako svoju časť. Skúmam rušivé myšlienky a hľadám ich príčiny. Je to sláva, seba-záujem, alebo cit? Môže sa zdať, že sú to milióny rôznych myšlienok, ale sú len z troch kategórii: sláva, seba-záujem a cit. Keď sa pozerám na tie myšlienky, nazdávam sa, že cieľom ich existencie je zničiť moju kultivačnú prax. Som životom, ktorý vytvoril Fa. Nechcem žiadne z tých myšlienok. Odstránim tie zlé veci, ktoré sa pokúšajú zasahovať do mojej kultivácie. Keď je vyslaná mocná spravodlivá myšlienka, tieto myšlienky sa stratia.

Cítim, že moje spravodlivé myšlienky sú čoraz silnejšie a tieto rušivé myšlienky sú čoraz slabšie. V procese rozpoznávania a odstraňovania tých myšlienok som si uvedomila, že dokážem nájsť takmer všetky ich korene. Nazdávam sa, že je veľmi dôležité identifikovať ich korene, aby som ich mohla vytrhnúť aj s koreňmi. V minulosti som sa pokúšala odstrániť rušivé myšlienky, ale zamerala som sa len na tie myšlienky a prehliadala som ich pôvod alebo príčiny. Toto musí byť dôvodom, prečo som mala pocit, že nikdy neskončím odstraňovanie tých rušivých myšlienok, pretože ich korene siahali hlboko. Všetky tie myšlienky sú skutočne divoké, nesprávne myšlienky. Niektoré pochádzajú z mojich potrieb, chcenia, túžob po dobrom živote a z túžby po veciach, ktoré chcem ale nemôžem dostať.

Učiteľ povedal,

„Povedal som, že keď sa človek zaoberá vedou o ľudskom tele, musí urobiť zásadný prevrat vo svojom myslení. Nemôže použiť odvodzovacie metódy svetských ľudí a ich spôsoby chápania, aby pochopil tieto nadprirodzené veci.“ („Myšlienky“, Deviata lekcia, Čuan Falun)

Z tohto odseku Fa som si uvedomila, že tieto divoké myšlienky vyklíčili z bežného uvažovania a že som sa prispôsobila bežnej spoločnosti. Na každú vec som mala tendenciu nahliadať z rôznych bežných pohľadov. Ak viac uvažujem z pohľadu Fa, všetko sa stane jasným. Nevyžaduje to toľko rôznych bežných pohľadov, aby som tú vec pochopila.

Preto teraz dokážem rýchlo rozpoznať a uvedomiť si divokú alebo nesprávnu myšlienku. Meriam tie myšlienky podľa Fa a ničím ich hneď od koreňa. Kým takto napravujem svoju myseľ, vytrhávam tieto divoké myšlienky aj s koreňmi. Niekedy divoké myšlienky prichádzajú zo strachu alebo z obavy. Niekedy pochádzajú z nenásytnosti. Keď pracujem na jednom projekte Dafa, nenásytne uvažujem o ďalšom, uvažujúc, či prinesie viac úžitku ako súčasný projekt. Niekedy je mi tiež jasné, že tie divoké myšlienky vznikajú, pretože nemáme pevnú vieru v Učiteľa a vo Fa. Niektoré divoké myšlienky vznikajú, pretože stále mám pripútanosti k mnohým veciam v živote. Ľudská spoločnosť je pre mňa stále veľmi reálna a hmatateľná. V takom čase si hovorím riadok z Čuan Faluna, kde Učiteľ hovorí:

„každý fenomén v ľudskej spoločnosti je iluzórny a neskutočný“ („Otázka Tretieho Oka“, Druhá lekcia, Čuan Falun)

Ak nepracujem usilovne na svojej mysli alebo neštudujem usilovne Fa, je veľmi ťažké uvedomiť si, že také myšlienky sú nesprávne a divoké. Iba ak dokážem rozpoznať tie divoké myšlienky a rozpoznať ich príčiny, dokážem ich vytrhnúť aj s koreňmi. Teraz keď mám prevahu nad tými divokými myšlienkami, pozerám sa späť a čudujem sa, že tieto na pohľad tvrdohlavé a meniace sa myšlienky dokážem poraziť! Teraz mám hlbšie pochopenie jedného odseku Fa. Učiteľ povedal:

„Pokiaľ si zlepšujete svoj charakter, môžete ich prekonať – ibaže by ste to vy sami nechceli uskutočniť. Ak chcete, môžete ich prekonať.“ („Premena karmy“, Štvrtá lekcia, Čuan Falun)

Keď som rozhodnutá odstrániť tie divoké myšlienky, Učiteľ ich odstráni, lebo pre mňa sú také tvrdé ako kamene.

Počas tohto procesu odstraňovania divokých myšlienok som zistila, že učenie sa Fa naspamäť je veľmi užitočné. Skutočne mám pocit, že moje myšlienky sa stávajú čírejšími a čistejšími. Nakoniec dokážem vstúpiť do pokoja a zostať v ňom, keď praktizujem meditáciu v sede. Keď mám pocit, že sa prispôsobujem Fa a zvyšujem svoju kultivačnú úroveň, cítim sa v srdci veľmi pevná. Teraz lepšie chápem ako by si kultivujúci mal vážiť túto príležitosť na kultiváciu, ktorá príde raz za celú večnosť.

Podľa môjho pochopenia má dosť veľký počet praktizujúcich problém, že nedokážu vstúpiť do pokoja počas praktizovania meditácie v sede. Naučila som sa zo svojich skúseností z minulosti, že toto nie je len povrchovým problémom. Pravými príčinami sú rôzne pripútanosti a ľudské myšlienky. Toto nie je problém, ktorý si môžeme dovoliť prehliadať, pretože bude vážne znižovať kvalitu robenia troch vecí, ktoré musíme robiť. Navyše, ak sa nám nepodarí vstúpiť do pokoja, bude to zasahovať do mnohých rôznych projektov Dafa. Niekoľkokrát, keď sme spolu s praktizujúcimi rozdávali materiály objasňujúce pravdu, stretla som sa kvôli divokým, nesprávnym myšlienkam s problémami. Pretože moje energetické pole nebolo čisté, takmer som ohrozila bezpečnosť iných praktizujúcich.

V poslednom čase som sa pripojila k ranným cvičeniam, ktoré začalo rádio Minghui. Keď robím meditáciu v sede a počujem, ako nám Učiteľ hovorí „Šen Tu Žu Ting“ („Vstúpte do stavu pokoja“), som často prekvapená. Cítim nový význam tohto príkazu. V súčasnom období nápravy Fa sa od nás žiada, aby sme sa činili dobre pri zachraňovaní vnímajúcich bytostí. Aby sme boli zodpovední k sebe a naplnili naše historické misie, musíme venovať viac pozornosti našej vlastnej kultivačnej praxi. Musíme viac študovať Fa a správať sa podľa Fa, aby sme sa postupne zvyšovali vo Fa.

Toto je moje osobné pochopenie, ak vidíte niečo nesprávne, poukážte na to prosím.

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2007/6/11/86645.html


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.