Maďarsko: Správa o vyberaní orgánov sa dostala k maďarským poslancom

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

V pondelok 2. apríla 2007 navštívil Budapešť kanadský prokurátor Matas, aby podal správu o existencii koncentračných táborov v Číne médiám, politikom, organizáciám a ďalším záujemcom.

Protest praktizujúcich pred budovou čínskej ambasády v Budapešti Cvičenie pred budovou maďarského parlamentu

V prvý deň návštevy bol pán Matas pozvaný miestnou AI (Amnesty International), aby na prednáške s názvom „Krvavá žatva“ porozprával o svojej správe. Na pozvanie AI prišlo mnoho záujemcov. Na následnej diskusii bolo položených mnoho otázok k téme vyberania orgánov v Číne. Na mnoho otázok, ako môže v 21. storočí existovať takýto barbarský zločin, si hostia čiastočne odpovedali sami.

Ďalší deň začal už skoro ráno stretnutím s poslancami maďarského parlamentu. Jeden z poslancov potvrdil, že sa ujme tejto záležitosti a predloží tieto neuveriteľné veci maďarskej vláde. Druhé dôležité stretnutie bola tlačová konferencia, ktorú zorganizovali dve organizácie na ochranu ľudských práv. Názov tlačovej konferencie bol „Tábory smrti: Ilegálne obchodovanie s orgánmi v 21. storočí“ a David Matas bol hlavným rečníkom. Popri zástupcoch médií boli ako poslucháči prítomní predstavitelia a vyslanci medzinárodných veľvyslanectiev v Maďarsku a ďalšie organizácie.

Hovorca Organizácie pre ochranu ľudských práv (IGFM) podujatie moderoval a predniesol krátky predhovor o prenasledovaní Falun Gongu. Potom vystúpil Matas so stanoviskom k vyšetrovacej správe a popísal pracovné metódy, pomocou ktorých bola správa vytvorená a vysvetlil argumenty, ktoré dokazujú správy o odoberaní orgánov praktizujúcim Falun Gongu. Matas, vyštudovaný právnik, hovoril o 33 indíciách, ktoré aj jednotlivo predstavil. Tieto dávajú základ pre vyšetrovaciu správu od Kilgoura a Matasa a vedú k záveru, že obvinenia o systematických odberoch orgánov čínskym praktizujúcim Falun Gongu sú pravdivé.

K indíciám medzi iným treba zarátať aj neznámy pôvod transplantátov, systematické krvné skúšky praktizujúcim Falun Gongu vo väzeniach a pracovných táboroch, chýbajúce orgány na mŕtvych telách praktizujúcich Falun Gongu, výpovede svedkov, krátke čakacie časy pre pacientov, ktorí potrebujú orgán, čínske zákony, atď. K najtvrdším dôkazom sa radia telefonáty do čínskych nemocníc, ktoré priamo transplantujú orgány. Medzi nimi sa nachádzajú telefóny do záchytného centra mesta Mi-šan, do transplantačnej kliniky v nemocnici Čung-šan, do nemocnice Min-cu v Nan-ningu, do lekárskej univerzity v Čeng-čou, atď. Pri mnohých týchto telefonátoch oznámili Matasovi a Kilgourovi, že majú k dispozícii orgány od praktizujúcich Falun Gongu, alebo sú ich schopní zabezpečiť.

Na záver svojej prednášky dal Matas odporúčanie krajinám ako zastaviť tieto odbery orgánov v Číne. Medzi inými okamžité vyšetrenie v OSN, nevydávanie víz čínskym lekárom, ktorí cestujú do zahraničia za účelom ďalšieho vylepšenia transplantačných zručností, celosvetové sprísnenie zákonov proti obchodu s orgánmi až po okamžité zastavenie utláčania a obmedzovania slobody praktizujúcich Falun Gongu..

Posledná rečníčka opísala prípad čínskej praktizujúcej, ktorej čínska ambasáda v Maďarsku odmietla vydať pas. Jej popis ukázal poslucháčom, ako čínsky režim exportuje prenasledovanie aj do západných štátov. Nasledujúce otázky publika smerovali na Davida Matasa, ohľadom meditačnej praxe Falun Gong a vyberania orgánov. Zdesenie publika bolo jasne citeľné, rovnako ako vďačnosť tomuto angažovanému právnikovi v oblasti ľudských práv, ktorý vytvoril túto správu a predstavuje ju verejnosti. Otázka od jedného zástupcu tlačovej agentúry smerovala k tomu, či vidí nejakú paralelu medzi Holokaustom a systematickým prenasledovaním Falun Gongu v Číne. Matas prisvedčil. Po závere tlačovej konferencie viedlo niekoľko novinárov s Davidom osobný rozhovor, aby sa dozvedeli detaily o jeho správe.

Popoludní pokračovali rozhovory s maďarskými politikmi. Napriek nabitému programu prebehli všetky rozhovory právnika Matasa veľmi uspokojivo a právnika vo všetkých ohľadoch uistili o podpore ukončenia tejto tragédie v Číne.

Počas tlačovej konferencie pána Matasa prebiehal pred budovou čínskej ambasády v Budapešti, ktorá bola zhodou okolností neďaleko od miesta tlačovej besedy, protest nasledovníkov Falun Gongu. Rovnako, kým bol pán Matas v parlamente, v parku pred parlamentom boli praktizujúci Falun Gongu, ktorí cvičili, vysielali spravodlivé myšlienky a informovali okoloidúcich o situácii v Číne.

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.