Česko-slovenská Fa konference výměny kultivačních zkušeností 2019: Poohliadnutie sa na ceste kultivácie (3. část)

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktikujícího Falun Dafa ze Slovenska

1. část: http://cz.clearharmony.net/articles/a111190-Cesko-slovenska-Fa-konference-vymeny-kultivacnich-zkusenosti-2019-Poohliadnutie-sa-na-ceste-kultivacie-1-cast.html
2. část: http://cz.clearharmony.net/articles/a111193-Cesko-slovenska-Fa-konference-vymeny-kultivacnich-zkusenosti-2019-Poohliadnutie-sa-na-ceste-kultivacie-2-cast.html

Strach

Celková zodpovednosť pracovať pre NTD TV vo mne vyvolávala spočiatku strach z toho, že niečo pokazím. Pociťoval som pri tom veľký tlak. Pred odoslaním som každý e-mail radšej ešte raz prečítal a potom radšej ešte raz. Keď som dostal nový e-mail, srdce mi začalo biť, musel som ho hneď otvoriť a čo najskôr na neho odpovedať, čo ak sa majiteľ videa urazí, keď mu do piatich minút neodpoviem? Podľa nášho pracovného postupu by sme mali skúsiť majiteľa požiadať o povolenie na všetky videá, potom čo nám dá povolenie na prvé. Čo ale keď sa nahnevá? Nie je to ako žiadať o celú ruku, potom čo nám dal prst? Čo ak potom zruší povolenie aj na to prvé video? Na konci komunikácie posielame každému pravdu objasňujúci text s videom o prenasledovaní Falun Dafa v Číne. Mám to ale poslať aj Číňanovi, ktorý mi dal povolenie používať jeho videá? Nenahnevá sa, že útočíme na jeho krajinu? Nezruší to? Ak to zruší, budem mať menej povolení. Ako potom splním cieľ? Ak nesplním cieľ nevyhodia ma z práce? Ak ma vyhodia z práce, nie je to preto, že sa zle kultivujem? Ak sa zle kultivujem, nepôjdem do pekla? Trochu som to zámerne prehnal, ale toto sú zvyčajne myšlienky a z nich utkané scenáre, ktoré mi poletovali v mysli a obťažovali ma ako komáre. Vidím to aj na nových kolegoch, všetci sme si prešli cez to isté.

„Otázka: Môžeme pridať zámer mysle, keď robíme piate cvičenie?

Učiteľ: Vôbec nie. Ak je to kvôli tomu, že nemôžete dosiahnuť pokoj, máme metódu. Niekedy si poviete: ‚Naozaj s tým nemôžem nič robiť. Tak ma to obťažuje, že sa vôbec nemôžem upokojiť. Je to akoby mi v hlave cválalo desaťtisíc koní.‘ Prečo sa nedokážete upokojiť? Je to stav mysle zapríčinený vašimi názormi získanými po narodení, pochádzajúcimi zo spoločnosti bežných ľudí, a tiež vašou karmou. To nie sú vaše skutočné myšlienky. Teraz, keď sa kultivujete, musíte ich odstrániť. Preto vás nenechajú. Takže ony nechajú vašu myseľ uháňať ako desaťtisíc koní cválajúcich vo vašej hlave, zabraňujúc vám, aby ste sa upokojili, a nechajú vás upadnúť do divokých myšlienkových rozletov.

Viete, aby sa kultivoval, musí človek nájsť sám seba a kultivovať seba. Ak ste schopní to od seba odlíšiť a pomyslieť si: ‚Ony nie sú ja. Mysli, ak chceš, ale ja sa chcem upokojiť. Uvidíme, ako dlho takto budeš môcť cválať‘, potom ich považujte za myšlienky iných. Ak skutočne dokážete nájsť sami seba a odlíšiť sa od nich, potom táto metóda bude fungovať. To znamená, že ak beriete sami seba ako tretiu stranu: ‚Budem vás sledovať, ako tu všade dookola premýšľate, pozrime sa, ako dlho budete môcť takto uvažovať,‘ potom sa možno veci oveľa zlepšia. Ale toto je len metóda na to, aby ste to odlíšili od seba a posilnili svoje hlavné vedomie – neumožní vám to vstúpiť do stavu absolútneho pokoja. Prečo táto metóda funguje, pričom metóda spomínaná skôr nie? Je to preto, že tamtá metóda patrí k jednej z praxí malej cesty, ktoré vás nemôžu zaviesť domov. Všetky tie metódy sa umelo snažia pozdvihnúť ľudí, bez toho, aby si zlepšili charakter. To nie je dovolené a nebude to fungovať. Prečo vám o tejto metóde hovorím? Neprivedie vás do stavu absolútneho pokoja, má ale svoju dobrú stránku: menovite, môžete rozpoznať, ktoré myšlienky sú vaše a ktoré nie. Určite nebudete tieto zlé myšlienky uznávať [ako svoje vlastné], takže budú samozrejme rýchlo odstránené.“ (Vyučovanie Fa na konferencii v Európe, 30. a 31. 5. 1998, Frankfurt, Nemecko)

Hnev

V hoteli, keďže som bol praktizujúci a udržiaval som si lepšie charakter ako ostatní kolegovia, svetskí ľudia, si každý nový kolega, ktorý prišiel a potreboval sa zaučiť, vypýtal od vedenia, aby mohol mať prvé smeny so mnou a aby som ho trénoval. Trénovať prvého bolo príjemné oživenie mojej práce, avšak s druhým, tretím, štvrtým to bolo ťažšie a ťažšie. Pamätám si, že keď som do hotela nastupoval ja, kolega, ktorý ma zaúčal, mi hneď povedal, že najhoršie na celej robote je trénovať ostatných a on to proste neznáša. Unavuje ho to oveľa viac, noví kolegovia vždy niečo pokazia, on to musí po nich prácne opravovať a keď sa stane nejaká chyba, on je vždy zato zodpovedný. Samozrejme, že aj táto úloha bola mojou prípravou pre NTD TV.

Najprv som doma trénoval jedného praktizujúceho, potom dvoch a nakoniec ma poslali trénovať štyroch praktizujúcich do Indie, s čím mi manželka našťastie pomohla. Bola to veľká skúška mojej trpezlivosti, ktorou som často vo svojej mysli neprešiel a vytváral som si na praktizujúcich rozličné negatívne názory typu: toto mal už dávno vedieť, opakujem mu to dnes už tretí krát, zas to pokazil a ja budem na vine, ten je lenivý, tamten je spomalený, atď. Popri tom som si začal vytvárať negatívne názory aj na ostatných kolegov, ktorých som ani netrénoval: ten skomplikoval to, po inom musím opravovať tamto. Do toho sa mi začal kaziť počítač, nefungoval mi internet, majitelia videí mali neprimerané požiadavky a komplikovali veci. Bohužiaľ môj súcit bol hlboko zahrabaný a moja myseľ všetko komentovala. Dráždila ma každá nová chyba, napriek tomu, že ich praktizujúci robili neúmyselne. Ja som však negatívne myslenie u seba nepozoroval a vôbec som si ho neuvedomoval.

Raz v noci som mal sen. Majster stál za pultom akoby na konferencii a rečnil. Reč to však bola veľmi agresívna: útočil na jedného, vyčítal niečo druhému, vykrikoval a hneval sa na všetko okolo a nevedel prestať. Z konferencie som šiel domov a hneď som volal manželke, že by sme mali prestať praktizovať, lebo to je určite zlá cesta. Potom som nejakým spôsobom stretol Majstra osobne. Vyzeral ako desaťročný chlapec a ja som ho začal poučovať, že takto by sa nemal správať. Majster sa len na mňa pozrel a ja som si všetko v tom okamihu uvedomil a pochopil. Ten za pultom bol falošný majster a ja ho už nejakú dobu nasledujem. Všetko vyzerá presne ako Falun Dafa, ale je to zlá cesta.

„Tu, však srdce tu nemám –
od boja so svetom som opodiaľ.
Pozerám sa, avšak nevidím –
nestratím sa, netrpím zmätením.
Počúvam, však nepočujem nič –
tak srdce moje ťažko vyrušiť.
Jem, však nevychutnávam –
bez pripútanosti ústa mám.
Robím, však bez snaženia –
stále v Tao zostávam ja.
Ticho som, ani nemyslím –
mystické tajomstvá tak uvidím.“

(Hong Yin, V Tao, 4. 1. 1996)

Práca pre NTD TV mi pomohla naplno si uvedomiť naliehavosť obdobia nápravy Fa a poskytla mi príležitosti hlboko nahliadnuť do seba. Harmonické prostredie praktizujúcich mi umožnilo uvidieť moje zautomatizované názory vychádzajúce z komunistickej mentality. Pri spätnom pohľade si vážim cestu, po ktorej som prešiel, vážim si všetkých praktizujúcich, ktorí sa podieľajú na našej spoločnej misii, a vážim si aj svetských ľudí, ktorí nám umožňujú zlepšovať sa.

Práca pre NTD TV ma naučila, že nič nie je isté a je potrebné byť schopný prijímať veci, nech sú akokoľvek prekvapivé. Usporiadania Majstra môžu byť neočakávané, nemusíme s nimi v prvom momente súhlasiť, ale sú určite správne a nie je iná cesta, len sa s nimi zladiť. Či to bol pracovný pobyt v Indii, o ktorom som sa dozvedel pár dní pred odchodom, alebo moje nedávne povýšenie na vedúceho nášho tímu, preskúšali a stále preskúšavajú moju dôveru v Majstrove usporiadania v úplných základoch. Ale o tom možno niekedy nabudúce.

Ďakujem Majster, ďakujem praktizujúci.

Moje pochopenie je obmedzené, prosím, láskavo poukážte na čokoľvek nevhodné.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.