9. Česko-slovenská Fa konference: O strate, zisku a zlepšovaní charakteru

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúceho Falun Dafa zo Slovenska

Vážený Učiteľ, drahí praktizujúci,

týmto príspevkom sa chcem s vami podeliť o niekoľko mojich skúseností, ktoré mi pomohli odhaliť a neskôr aj odstrániť mnohé pripútanosti.

V prvej skúsenosti som si uvedomil, že je dôležité byť nesebecký a uprednostňovať záujmy druhých pred svojimi.

Náš Učiteľ hovorí:

„Mali by ste byť vždy zhovievaví a láskaví k druhým a brať ohľad na druhých, nech robíte čokoľvek.“ (Čuan Falun, Štvrtá lekcia, Zlepšovanie charakteru)

Manželka už dlhšiu dobu hovorila, že potrebuje okuliare. Ja som to počul, ale nepovažoval som to za dôležité, čo sa mi neskôr nevyplatilo.

Jedného dna sa stratili aj moje titánové okuliare. Nevenoval som tomu pozornosť, veď pri práci ich ani veľmi nepotrebujem. Až keď som mal isť na Hong Fa do Prešova, uvedomil som si, že by bolo dobré pohľadať ich, aby som ich mal pri šoférovaní. Po dlhšom hľadaní som ich konečne našiel. Boli v dielni pod bandaskou benzínu a ešte aj polámané. Manželka, keďže dobre nevidela, ich neúmyselne pritlačila bandaskou.

Nevadí, pomyslel som si, do Prešova cestu poznám a to odšoférujem aj bez okuliarov. Lenže moju cestu do Prešova mi zablokovala ďalšia nepríjemná skúsenosť.

Manželka chcela prečistiť sifón a potrubie na vani, ktoré zle odtekalo a nasypala do neho oveľa viac čistiacich granuliek ako bolo treba, čo spôsobilo, že granulky luhu napučali a potrubie bolo zapchaté, akoby zabetónované. Do Prešova som už teda nešiel, pretože početná rodina, vrátané nášho vnúčika, by sa nemala kde kúpať. Vaňa ani nemala vaňové dvierka a tak som si cestu k potrubiu uvoľnil pomocou zbíjačky. Pri demontáži upchatého potrubia navyše pár kvapiek luhu zasiahlo moju ruku, takže to potom trochu štípalo. Ale vaňa už fungovala. Zaujímavé na tejto skúsenosti bolo to, že manželka, ktorá bola vtedy dosť chorá a už mala ísť k lekárovi, hneď na druhy deň úplné vyzdravela.

Takže sme niečo stratili ale aj získali. Neskôr sme boli opraviť moje okuliare a vybrať aj manželke.

V druhej skúsenosti som si uvedomil, že je dobre vydržať všetko čo príde so spravodlivým zmýšľaním.

Na našom dome robíme nadstavbu pre dcéru s jej manželom, aby mali svoje bývanie. Okrem toho podnikáme v chove akvarijných rybiek. V lete sa im narodil krásny synček, a tak som navrhol, že im budem pomáhať aj v ich chovni rybiek, keďže dcéra je na materskej.

Vedel som, že všetko musím robiť so spravodlivým zmýšľaním. Lenže prišla jeseň, zima, a pribudla práca s drevom, keďže dom aj farmu vykurujem drevom. Neskôr ochorenie mojej sestry, ktorú som vozil do nemocnice. A tak práce a zložitého prostredia stále pribúdalo a môjho spravodlivého zmýšľania vo vnútri akosi ubúdalo. Spočiatku som si to ani neuvedomoval, až kým sa to neprejavilo aj vonku.

Pri práci s drevom som premýšľal: „Je toľko prace a ešte treba aj drevo štiepať.“ Hneď na to som dostal drevom po prstoch a ani práca nešla dobre. A tak som si uvedomil, že kov aj drevo patria k piatim prvkom, ktoré nesú povahu byt pravdivý, súcitný a vydržať, a ja som nebol s týmto v súlade.

Pri rybkách som nesprávne premýšľal, že je veľa práce, že už to nezvládam a nech si prácu robia sami. Alebo nejakú časť prevádzky odstavíme.

Lenže s týmto zmýšľaním počas niekoľkých dní mi nebolo vôbec dobre. Bol to môj prejav sebeckosti, ale aj neschopnosti vydržať.

Úroveň môjho charakteru mala vplyv aj na rybky. Je to preto, že pri dobrotivých a láskavých myšlienkach voda vytvára užitočné filtračne baktérie, ktoré ju čistia. V opačnom prípade voda tieto nevytvára, voda sa kazí a rybky postupne hynú. Najviac sa to prejavuje pri plôdiku rýb.

Bolo načase zmeniť moje zmýšľanie, a tak mi opäť pomohol náš Dafa.

„Takže ak chceme praktizovať kultiváciu v takomto zložitom prostredí, musíme byť schopní vydržať najťažšie zo všetkých utrpení a musíme mať aj srdce veľkej znášanlivosti.“ (Čuan Falun, Deviata lekcia, Ľudia s výbornými vrodenými vlastnosťami)

A tak som sa rozhodol, že sa to pokúsim vydržať, nech to bude akokoľvek ťažké.

Ako sa píše v knihe:

„Keď je to ťažké vydržať, pokúste sa to vydržať. Keď to vyzerá byť nemožné alebo ťažko realizovateľné, pokúste sa o to a uvidíte, či je to možné.“ (Čuan Falun, Deviata lekcia)

V ten deň sa toho veľa zmenilo. Požiadal som manželku, aby mi trochu pomohla. S veľkou presnosťou aj rýchlosťou som spravil všetko, čo bolo treba pri rybkách. Stihol som odcvičiť, spraviť predaj rybiek, potom meditáciu a do večera ešte množstvo práce. A aj môj nedobrý stav sa veľmi rýchlo zlepšil.

Po tejto skúsenosti som si uvedomil, že pri práci, nech jej je akokoľvek veľa, musím byť v súlade s povahou Pravdivosti, Súcitu a Znášanlivosti.

Potom práca, ktorú robím, bude rýchlo ubúdať a nie pribúdať, pretože všetka hmota a päť prvkov, s ktorými pracujem, tiež nesú tuto povahu. A taktiež bude ešte viac času na objasňovanie pravdy.

Na záver môjho príspevku sa chcem s vami podeliť o niekoľko zaujímavých skúseností z objasňovania pravdy.

Jedného dňa doviezol šofér s autom materiál na našu stavbu. Materiál sme so šoférom vykladali a rozprávali sa o bežných veciach. Tento človek sa mi zdal byť dobrý, podľa toho čo rozprával. Lenže nemal som pri sebe letáky a navyše chlap sa veľmi ponáhľal. Bol som z toho znepokojený, ako mu len objasniť pravdu. Zrazu ten človek hovorí, že si potrebuje ešte odskočiť a to už som mal aj dosť času odskočiť si pre naše letáky. Objasnil som mu pravdu, chlap poďakoval a chcel hneď dva aj pre jeho známu, ktorá robí čínsku medicínu. Hneď na to sa z obecného rozhlasu ozval text piesne „Veď ty vieš na čo nemáš zabudnúť“.

Inokedy sme boli s manželkou nakupovať v jednom väčšom obchode. Pri vchode bola veľká nástenka kde boli rôzne cvičenia. Pomyslel som si, že tu nesmú chýbať naše letáky. A tak sme šli nakúpiť. Pri pokladni bola iba jedna predavačka a mnoho ľudí. Tak som premýšľal, aby sa veci usporiadali, aby to vyšlo. Hneď na to prišla k vedľajšej pokladni usmiata vedúca. Hneď som sa preradil k vedúcej naradostený, ako len dobre to funguje. Lenže nestihol som ani zaplatiť a vedúca išla preč a dala pokyn ďalšej predavačke. Tej som povedal čo chcem a ona na to, že to musím isť za vedúcou. Márne som hľadal vedúcu po predajni, nikde jej nebolo. „Nemal som sa tak radovať a bolo by to vyšlo,“ pomyslel som si a odchádzal som preč. Hneď na to zakričala na mňa usmiata vedúca: „Hľadali ste ma?“ Tak som jej objasnil pravdu, chcela dva letáky hneď pre seba a podala mi aj špendlíky, aby som ich dal na nástenku.

Posledná skúsenosť je z našej stavby. Chlapi zvárali plynové potrubie. Premýšľam ako im len objasniť pravdu, všade lietajú iskry a oheň. Po chvíľke si chlapi dali prestávku a jeden hovorí druhému: „Vieš koľko má on rybičiek? By si neveril! Poď, ideme sa tam pozrieť.“ A tak išli. Pri rybkách mám samozrejme naše materiály. Takže je ľahké objasňovať pravdu.

Z týchto všetkých skúseností som si vzal hlboké ponaučenie a budem rád, ak pomôžu aj niekomu ďalšiemu.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.