8. Česko-slovenská Fa konference: Koordinácia projektov Falun Dafa (2. část)

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúceho Falun Dafa zo Slovenska

1. část: http://cz.clearharmony.net/articles/a110520-8-Cesko-slovenska-Fa-konference-Koordinacia-projektov-Falun-Dafa-1-cast.html

Festival Pohoda

Ďalším projektom, ktorý som mal možnosť koordinovať bola naša účasť na festivale Pohoda na letisku v Trenčíne. Tu treba povedať, že sme pravidelným a nepretržitým účastníkom už vyše 7 rokov. Keďže som bol na všetkých festivaloch, mám k nemu veľmi silný a osobný vzťah. Pohoda pre mňa predstavuje jedinečnú príležitosť objasniť pravdu veľkému množstvu ľudí na jednom mieste.

Ale nech sa to zdá akokoľvek efektívne objasňovať pravdu na mieste kde sa okolo vás uvoľnene prechádza 30 000 ľudí, cesta na festival nebola až taká jednoduchá. Problémom sa ukázal vzťah k organizátorovi a špeciálne jeho požiadavke na nepúšťanie akejkoľvek teda aj cvičebnej hudby z reproduktorov počas festivalu. Niektorí praktizujúci to považovali za požiadavku, ktorú treba jasne odmietnuť a trvať na tom, že ak usporiadateľ od požiadavky neustúpi, nebudeme tam ochotní za týchto okolností prísť. Myšlienka za tým bola, že je to nedôstojné za týchto podmienok prezentovať Falun Dafa, keďže bez hudby sú cvičenia ťažko naučiteľné.

Bolo nás skutočne iba zopár (3 praktizujúci možno oproti 10 na spoločnom štúdiu), ktorí to videli iným spôsobom. Pamätám si, že s púšťaním hudby boli v minulosti v niektorých stánkoch problémy, takže som rozumel situácii usporiadateľa, ktorý nastavil rovnaké podmienky všetkým stánkom, vrátane nášho. Nedokázal som sa s týmto pochopením vzoprieť organizátorovi a vnímať jeho podmienky za nedôstojné.

Bol som rád, že si nás vybral spomedzi všetkých organizácií a dal nám dôveru aj ďalší rok, keďže sa počet stánkov znižoval o polovicu a stánky prechádzali prísnejším výberom ako v minulosti. Bol som rád, že aj napriek veľmi ťažkému predchádzajúcemu ročníku, si nás priamo vybrali ako organizáciu, ktorú si cenia kvôli programu a aktivitám, ktoré vykonáva.

Po samotnom štúdiu sa tak skupina dostala do rozkolu, ktorý vyvrcholil tým, že pôvodne prihlásení praktizujúci sa zrazu odhlásili a neboli vôbec ochotní prísť. Navyše sa začala presadzovať myšlienka, že by sme mali urobiť Hong Fa v neďalekom Trenčíne v rovnakom čase ako bude festival v Trenčíne, čím sa rozpor ešte viac zväčšil.

Nakoniec však neprišiel žiaden zákaz neísť na festival, iba prišiel extrémne náročný termín neskoro večer do 2 hodín nájsť 4 praktizujúcich, ktorí by tam chceli ísť, ináč by hlavný koordinátor zrušil našu účasť na festivale. A tak napriek prvotnému dostatku nahlásených slovenských praktizujúcich, sme ich zrazu mali nedostatok a museli sme hľadať praktizujúcich z Čiech.

To sa nám však vďaka okamžitému rozhodnutiu jednej praktizujúcej podarilo a mohli sme tak načas potvrdiť našu účasť na festivale. Po niekoľkých dňoch sa situácia upokojila aj v skupine. Zrušil sa nápad usporiadať v jednom čase dve Hong Fa a praktizujúci, ktorí sa odhlásili sa znova prihlásili. A tak sa vytvorila skupina ôsmych praktizujúcich, ktorí sa počas trvania festivalu venovali objasňovaniu pravdy a učeniu cvičení.

Samotný priebeh festivalu bol určitou odmenou pre nás, ktorí sme vytrvali v presvedčení, že je to jedinečná príležitosť objasňovania pravdy na jednom mieste. Ukázalo nám to, že môžeme mať odlišné názory, ale nemusí nás to rozdeliť. Potvrdilo sa nám, že aj bez bojov a hádok môže prísť k pokojnému rozriešeniu problémov. Navyše celý náš tím perfektne spolupracoval až do konca festivalu.

Keď premýšľam nad tým, prečo sme boli tak zohratí, tak mi napadlo, že to bolo kvôli 2 pravidlám, s ktorými prišiel jeden praktizujúci. Prvé pravidlo bolo: kto v ten deň neštudoval Zákon, nemôže ísť na stánok. Druhé bolo: keď chceme zachrániť vnímajúce bytosti, musíme vytvoriť silné pole spravodlivých myšlienok.

A dá sa povedať, že keď sme sa sústredili na tieto 2 veci, všetko išlo hladko. Minimálne naša vzájomná spolupráca bola skutočne veľmi plynulá a hladká. Ale bolo to aj tým, že nás tam bolo nakoniec až 8 praktizujúcich, a tak si každý mohol nájsť dostatok času na odpočinok.

Ďalšou vecou, ktorá napomáhala bolo pravidlo, že 4 praktizujúci, ktorí dostali lístky od organizátorov zadarmo sú zodpovední za pravidlá, ktoré organizátor určil. Sú to najmä tie, že sa nesmie púšťať hudba na stánku a program musí byť poskytovaný od 9 rána do 9 večera. Minulý rok sme mali problém zabezpečiť nepretržitú účasť aspoň 2 ľudí na stánku, ale tento rok tento problém nehrozil.

Všetci sme teda jasne vedeli aké sú pravidlá a s úctou voči organizátorovi sme ich riadne dodržiavali. Navyše sme dostali možnosť bývať priamo pri stánku a nemuseli tak dochádzať do stanového mestečka stovky metrov ďaleko. A tak sa aj týmto spôsobom mohlo znásobiť naše mocné pole spravodlivých myšlienok.

Pohľad späť

Čo je teda základom dobrých projektov? Čo sa dá urobiť lepšie? Aké sú výzvy k ďalším aktivitám? Predovšetkým sa snažím učiť z každej novej skúsenosti a učím sa to veľmi vedome. Pred každou novou skúsenosťou si jasne určím, čo okrem toho, čo mi prinesie konkrétna životná situácia náhodne, čo chcem vlastne zistiť a preskúmať. Mám takú detskú zvedavosť a často sa pýtam ako veci v tejto špecifickej dimenzii vlastne fungujú. V princípe to netuším a som úprimne zvedavý ako to je a aké poznatky mi tie skúsenosti prinesú.

Dá sa ale všetko merať? Prieskumníci hovoria, že to čo sa nedá merať neexistuje. Sú naše srdcia schopné reflexie a po každej situácii povedať, či boli veci urobené dobre alebo zle? Nie je lepšie nasledovať nečinnosť?

Majster povedal:

„V náboženskej kultivačnej praxi minulosti budhovská škola vyžadovala prázdnotu – na nič nemyslieť a vstúpiť do dverí prázdnoty. Škola Tao vyučovala ničotu: Nič nemať, nič nechcieť, nič nehľadať. Praktizujúci hovorievali o ‚zameraní mysle na praktizovanie kungu, ale nepoužívaní mysle na získavanie kungu‘. Pri kultivácii a cvičení by mal byť človek v stave ne činnosti. Pokiaľ sa sústreďujete na kultivovanie svojho charakteru, budete robiť prielomy vo svojej úrovni a určite dostanete veci, ktoré by ste mali mať.“ (Čuan Falun, 2. lekcia, Otázka úsilia)

V akom stave by mali byť teda naše srdcia, aby sme vedeli úspešne kráčať kultivačnou praxou? Čo má viesť naše srdcia, aby sme v nej uspeli? Aké myšlienky sú dosť spravodlivé na to, aby sa nám podarilo zachrániť všetky vnímajúce bytosti za ktoré nesieme osobnú zodpovednosť? Ako si vytvoriť a udržiavať mocné spravodlivé myšlienky a pole, v ktorom sa rozpustí všetko zlo?

Sú to teraz pre mňa veľmi zložité otázky. Najmä kvôli tomu, že nerobím dobre 3 veci. Študujem však pravidelne Zákon a verím, že sa mi raz podarí činiť sa lepšie. Vnímam, že cestou súcitu k sebe a k druhým to raz dosiahnem.

Svoju skúsenosť by som chcel ukončiť touto citáciou:

„Učeník: Ako sa môžu učeníci Dafa v Číne v tomto bode nápravy Fa lepšie činiť? Požiadali ma, aby som v ich mene pozdravil Majstra.

Majster: Zachraňujte vnímajúce bytosti, objasňujte pravdu, robte to, čo majú robiť učeníci Dafa a dobre sa kultivujte. Nehľadajte nejaký nový prístup. Nerobte tie veci malých ciest. Jednoducho robte tri veci s dôverou a dôstojnosťou. Ďakujem vám za pozdravy.“

(Vyučovanie Fa na Fa konferencii v New Yorku, Manhattan, 5. 9. 2010)

Čo som uviedol je len moje osobné porozumenie. Upozornite ma, prosím, na prípadné nedostatky.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.