3. Česko-slovenská konference Zákona: Pevná viera v Učiteľa a v Dafa

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od slovenského praktizujúceho

Vážený Učiteľ, vážení praktizujúci!

Skúšky v priebehu kultivácie sú rôzne. Niekedy stačí na ich prekonanie trochu pevnej vôle, sebazaprenia a je to za nami. Niekedy skúšky zasahujú hlboké časti nášho vnútra, ktorých je len ťažké sa vzdať. Práve v takýchto skúškach je podľa mňa najdôležitejšia pevná viera v Učiteľa a v Dafa.

Spomínam si na niekoľko príkladov z vlastnej kultivácie. Keď koncom minulého roka prišiel za mnou jeden praktizujúci s nápadom, aby sme si spravili vlastné médium, noviny, nemohol som uveriť vlastným ušiam. „Noviny? Je v poriadku? Ledva stihneme robiť to, čo robíme, a ešte noviny? V živote som noviny nepísal!“ „Nech si ich založia tam, kde majú na to dosť praktizujúcich,“ myslel som si. Keď som však mal čas o tom rozmýšľať, spomenul som si na Učiteľove slová:

Takže čo sa týka učeníkov Dafa v hociktorej oblasti, v podstate ste nádejou pre bytosti v tej oblasti, aby mohli byť spasené – ich jedinou nádejou, skutočne. Bytosti tam musia počuť Dobré Správy a potrebujú vás počúvať, ako im objasňujete pravdu, aby mohli pochopiť, čo je Dafa. Preto sú zodpovednosti učeníkov Dafa významné. Môžete sa potom spýtať, ako to robiť lepšie? Myslím, že čo sa týka vás, učeníkov Dafa, ak každý z vás používa len svoje ústa, aby povedal ľuďom v každej oblasti fakty, potom sa ku všetkým nedostaneme. (Vyučovanie Zákona na medzinárodnej Fa konferencii v New Yorku, otázky a odpovede, Li Chung-č’, 21. November 2004)

Pochopil som, že moja prvá myšlienka bola ľudská a že praktizujúci v dokážu uskutočniť všetko, pokiaľ majú spravodlivú myšlienku. Aj vo mne tak začala klíčiť myšlienka vytvorenia vlastného média. Keďže s tlačenou verziou sme si netrúfali začať, rozhodli sme sa na začiatok pre internetovú verziu. Ale ani s internetovou verziou to nebolo celkom ľahké, čoskoro sme zistili, že hoci už viac krajín má internetový denník, každý funguje trochu inak a nepodarilo sa nám dostať k publikačnému systému, ktorý by nám umožnil denne na internete publikovať nové správy bez nadmernej námahy. Začal som pomaly tušiť, že toto je úloha, ktorú budeme musieť zvládnuť sami. Odložil som teda nabok iné veci, sadol som si a pokojne som študoval Fa. Vysielal som myšlienky a poprosil som nášho Učiteľa, aby sa nám podarilo založiť naše vlastné médium a mať tak možnosť zachrániť ešte viac vnímajúcich bytostí. Pevne som veril, že podľa usporiadaní nášho Učiteľa sa nám to podarí.

Potom som si sadol k počítaču a začal som hľadať vhodný publikačný systém. Bola to trochu ako hra, a jasne som pritom cítil vedenie nášho Učiteľa. Prvý systém, ktorý mi bol odporúčaný, sa ukázal ako veľmi zložitý a trochu zastaraný. Navyše sa mi ho ani po dlhšom čase nepodarilo na skúšobnom počítači oživiť. Povedal som si, že teda idem hľadať ďalej. Skúsil som ďalší, nefungoval. Ďalší... opäť nefungoval. Konečne sa jeden rozbehol, avšak po nejakej dobe skúšania mi bolo jasné, že to nie je celkom to, čo sme hľadáme. Bol to dobrý systém, ale mŕtvy, už na ňom takmer nikto nerobil. Skúšal som teda ďalej. Naveľa-naveľa, po toľkom skúšaní, konečne jeden systém fungoval a jeho inštalácia bolo mimoriadne jednoduchá, až som sa musel usmievať. Keď som sa naňho zadíval, mal som dojem, že toto je to, čo hľadáme.

Začalo mi tiež byť jasné, prečo som sa tak dlho učil pracovať so skriptovacími jazykmi pre internetové stránky. Bez ich znalosti by sme asi sotva mohli spustiť internetové noviny. Nemohol som sa ubrániť myšlienke na nesmiernu múdrosť nášho Učiteľa, ktorý to pre nás takto usporiadal. Nám stačilo len kráčať a udržiavať si spravodlivé myšlienky.

Čoskoro sa však objavil prvý problém: Odkiaľ vziať správy? Do úvahy prichádzali vlastne len dve možnosti – buď si ich všetky budeme písať sami, alebo časť z nich nakúpime od agentúr. Nasledovali teda rokovania s agentúrami. Prvé rokovanie skončilo dosť biedne, cena za správy bola príliš vysoká, čo sme si zo začiatku nemohli dovoliť. Predtým, ako som sa stretol s pánom z druhej tlačovej agentúry, som dlhší čas vysielal myšlienky a požiadal som Učiteľa o pomoc. Uvedomil som si, že tlačová agentúra je tiež bytosť a povedal som jej, že vznikla kvôli tomu, aby pomohla učeníkom Dafa, a aby si spomenula na svoju historickú úlohu. Tiež som v myšlienkach odstraňoval všetko prípadné rušivé zasahovanie. Výsledok stretnutia so zástupcom tlačovej agentúry bol veľmi dobrý: za pomerne nízku cenu sme dostali pre nás dostatočný počet správ a k tomu aj fotoarchív, takže sme už nemuseli mať strach z toho, či budeme každý deň schopní niečo uverejniť. Bolo to naozaj tak, ako keby tam tá cestička pre nás vždy existovala, bola úzka, ale dalo sa po nej prejsť. Iba s pevnou vierou v Učiteľa a Dafa sa po nej dalo prejsť.

Spomínam si na ešte jeden nedávny zážitok, keď ma zamestnávateľ poslal na školenie kreativity. „Taký nezmysel,“ myslel som si a snažil som sa udržať si myšlienku, že ak tam nemám ísť, nech mi v tom niečo zabráni. Nezabránilo. V určený týždeň sme teda skupina asi 20 ľudí z práce vyrazili do hotelíka v horách, neďaleko od Piešťan, kde sa školenie konalo. Hneď na začiatku si jeden z našich školiteľov všimol môj odznak s odkazom „Zastavme prenasledovanie Falun Gongu v Číne“. Spýtal sa ma naň a ja som tak mal možnosť vysvetliť mu okolnosti prenasledovania a tiež niečo z toho, čo je Falun Gong. Tento školiteľ mal zhodou okolností viesť aj naše ranné cvičenia. Povedal, že sú nepovinné, a že nemusíme ráno prísť, hoci by bol rád, aby sme sa tam ukázali. Pomyslel som si: „Ha, cvičenia, hádam si nemyslí, že tam budem cvičiť tie jeho smiešne jógové pohyby?“ Keď som nad tým však uvažoval z pohľadu Fa, uvedomil som si, že táto myšlienka nie je spravodlivá. On sa nás vlastne snaží naučiť to, čo naozaj pokladá za dobré, pomôcť nám, takže by bolo neúctivé nejsť tam. Cvičil som teda s ostatnými a v mysli som mal želanie, keby sme tak mohli radšej cvičiť Falun Gong. Pevne som sa rozhodol, že nebudem v mysli nasledovať toto usporiadanie starých síl a celou mojou bytosťou zažiaril súcit voči bytostiam a túžba povedať im o Falun Gongu. Veril som, že Učiteľ už pre nás všetko usporiadal, a že ak budú naše myšlienky spravodlivé, všetko sa môže zmeniť. Ako sme išli z rozcvičky, školiteľ, čo viedol cvičenie, sa ma spýtal, či by som ich nechcel naučiť cvičiť Falun Gong. S radosťou som prisvedčil a tak sa počas dvoch ďalších dní mali moji kolegovia možnosť naučiť cvičiť niekoľko cvičení Falun Gongu a pýtať sa ma na veci, ktoré ich zaujali. Bol som tomu veľmi rád a mal som pocit, že práve kvôli tomu sa stali mojimi kolegami a možno na túto chvíľu dlho čakali. V mysli som ďakoval Učiteľovi za takéto dobrotivé usporiadanie.

Myslím, že takýchto príbehov má každý praktizujúci veľa. Kultivácia je jednoduchá, len opúšťanie našich pripútaností ťažké. Keď však máme v srdci pevnú vieru v Učiteľa a v Dafa, všetky problémy môžu byť dobrotivo rozriešené.

Toto je len moje osobné porozumenie, poukážte prosím na prípadné nedostatky.

Ďakujem, Vážený Učiteľ, ďakujem, milí praktizujúci.

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.