7. Česko-slovenská Fa konference: Prekonanie manželskej krízy

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Od praktizujúcej Falun Dafa zo Slovenska

Kultivačnú prax Falun Dafa, ktorú som sa naučila od svojej dcéry, som začala praktizovať v roku 2009. V zložitých situáciách vo svojom živote s rôznymi chorobami a nedôstojným manželstvom som stále hľadala Cestu. Hneď ako som si kúpila knihu Zhuan Falun a začala ju pilne študovať a praktizovať takmer každý deň, vedela som, že som svoju Cestu našla. O mesiac neskôr začala praktizovať aj moja druhá dcéra.

Po pol roku praktizovania som odhodila všetky lieky a dokázala som sedieť v plnom lotosovom sede, čo sa mi zo začiatku zdalo neuskutočniteľné.

S mojim manželom som žila takmer 30 rokov. Prispôsobovala som sa mu vo všetkom, len aby bol spokojný a rodina ostala spolu. Asi 3 mesiace po začatí praktizovania ma manžel začal slovne napádať, aby som s tým prestala. Neskôr to bolo ešte horšie. Po určitom čase sa mi vyhrážal, že ak neprestanem, musím odísť z domu (nemala som kam odísť). V tom čase som mala v sebe ešte veľmi veľa strachu, obáv o môj terajší aj budúci život, o rodinu a deti.

Keďže som nepochopila Fa zvnútra, tak som manželovi povedala, že prestanem praktizovať. V tom momente som cítila, akoby mi vytrhli srdce z hrude. Avšak vzápätí som si uvedomila, že už nedokážem žiť bez Fa, a že v tom čase som už objasnila pravdu mnohým vnímajúcim bytostiam, a uvedomovala som si zodpovednosť za tieto vnímajúce bytosti, a to, že by som ich stiahla so sebou nadol. Nemohla som od Dafa skutočne odísť. Preto som začala praktizovať tajne, keď manžel pracoval v noci. Vstávala som ráno o 3.40, aby som do 6.00 stihla cvičenia. Vedela som, že to nie je správna cesta, lebo Dafa sa má robiť otvoreným a dôstojným spôsobom. Ale v tom čase som to inak nevedela, pretože moja úroveň pochopenia Fa bola len takáto.

Neskôr si manžel dosť vážne zlomil nohu. Starala som sa oňho ako som najlepšie vedela. Naivne som si myslela, že keďže sa manžel cítil zraniteľný, bude po tej nehode prívetivejší. Priznala som sa mu, že som nikdy neprestala praktizovať. Z jeho strany sa zopakovala tá istá alebo ešte horšia situácia ako po prvý krát. Keďže som bola pevne presvedčená, že z Falun Dafa už nikdy neodídem, a aby som dokázala zvládnuť túto ťažkú situáciu, posilnila som svoje spravodlivé myšlienky naučením sa odstavca z 9. lekcie Zhuan Falun naspamäť:

„Ako opravdivo odhodlaný praktizujúci bude človek schopný vydržať všetko a keď ide o jeho osobný zisk, bude schopný opustiť svoje pripútanosti a bude schopný brať tie veci zľahka. Pokiaľ to môžete spraviť, nie je to ťažké. Niektorí to považujú za ťažké práve preto, lebo sa nemôžu vzdať týchto vecí...“

V akejkoľvek ťažkej situácii som si v mysli opakovala tieto Majstrove slová a moje spravodlivé myšlienky sa stali čoraz viac silnejšími, až do bodu, že som prestala mať strach a obavy o seba a rodinu.

Keď manžel zistil, že sa ho už nebojím, a som pevne rozhodnutá praktizovať, a on s tým nič neurobí, našiel si priateľku, s ktorou sa predvádzal na verejnosti. Kolegovia a ďalší ľudia mi každý deň hovorili, že ho videli s ňou tam a tam. Vtedy som pochopila, že to je moja ďalšia skúška, ktorou som musela odstrániť svoju pripútanosť k povesti.

Zo začiatku som mala také pochopenie, že sa oňho mám starať ako správna manželka, a myslela som si, že je to vec dobrej znášanlivosti. Po niekoľkých zdieľaniach tejto situácie s praktizujúcimi z môjho okolia som došla k pochopeniu, že takéto správanie odzrkadľovalo ešte stále moju pripútanosť k strachu zo straty manžela. Pochopila som, že to nebolo dôstojné správanie hodné učeníčky Dafa, a hľadala som spôsob, ako žiť dôstojne. Robila som dobre tri veci a snažila som sa chápať Fa zvnútra. Vďaka Majstrovým slovám som pochopila, že celá táto situácia je moja skúška a proces premeny karmy, a to mi pomohlo udržať svoje srdce nepohnuté.

Majster povedal:

„Premýšľajte o tom: Čo získate? V tomto vesmíre je princíp, ktorý hovorí: „Žiadna strata, žiaden zisk“. Aby získal, musí človek stratiť. Tento človek vás dostal do strašnej situácie medzi svetskými ľuďmi a je tou stranou, ktorá získala na váš účet. Čím horšia situácia, do ktorej vás dostal a čím väčší dopad, tým viac znesiete a tým viac cnosti on stratí. Táto cnosť bude všetka daná vám. Zatiaľ čo vy toto všetko znášate, môžete sa o to menej starať a nebrať si to k srdcu.“ (Zhuan Falun, 4. lekcia)

Po zmierení sa so situáciou sme bývali v spoločnom dome, avšak asi pol roka si každý žil svoj život. Na letnom Hong Fa jeden praktizujúci láskavo poukázal na to, že ak takáto situácia trvá už dlho, môže to byť spôsobené zasahovaním starých síl do pripútanosti, ktorej som si nebola vedomá. Hľadaním vo vnútri a odmietaním usporiadaní starých síl sa situácia doma po mojom návrate z Hong Fa veľmi zmenila. Manžel ma čakal doma s tým, že si uvedomil, že urobil chybu, a sám nerozumel tomu, ako bol takého niečoho schopný. Akoby mal zahmlenú myseľ a nerozhodoval sa z vlastnej vôle.

Náš manželský život sa stal harmonickým, a vďaka tomu, že som cez túto skúšku našla svoju dôstojnosť a pevnosť v Dafa, žijeme lepšie ako kedykoľvek predtým. Aj keď ešte stále neprijal Dafa, už nezasahuje do môjho praktizovania a objasňovania pravdy.

Z hĺbky srdca ďakujem Ctenému Majstrovi za Jeho milosrdnú pomoc počas prechádzania týmito zložitými skúškami.

Čo som uviedla je len moje osobné porozumenie, ak ste si všimli nejaké nedostatky, upozornite ma na ne prosím.


* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.