Túžba po pohodlí: Tabu pre dávnych čínskych ľudí

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Chung I

[PureInsight.org] Nadmerná túžba po pohodlí a zrovnávanie pohodlia so šťastím je pre človeka škodlivé ako jedovaté víno. Preto túžbu po pohodlí dávni čínski ľudia považovali za veľké tabu. V Číne existuje príslovie: „s obavami ľudia prežijú, ale v pohodlí umierajú.“ Hoci pohodlie nevedie vždy k smrti, zosilňuje lenivosť a môže spôsobiť, že ľudia si budú hovieť a stratia svoju silu vôle.

V Lun-jü je zaznamenaný Konfuciov výrok: „Keď niet čo robiť po zjedení celého jedla, nie je to dobré. Nemôže si človek aspoň zahrať šach? Aj hranie šachu je lepšie ako leňošenie.“

Aj Meng C' povedal: “Keď ľudia majú dobré jedlo, teplé šaty a žijú pohodlne, avšak nie sú vzdelaní, podobajú sa zvieratám. Mudrc sa toho obáva, takže poslal učiteľa, aby naučil ľudí etikete a morálke.” Dávni Číňania verili, že pohodlie môže byť škodlivé. Ak má človek pohodlný život bez poriadneho vzdelania, môže ho to zviesť na zlú cestu a doviesť k páchaniu činov, ktoré sa nelíšia od tých, čo robia zvieratá.

Počas obdobia Troch kráľovstiev si raz Liou Pej, kráľ jedného z Troch kráľovstiev, so slzami povzdychol: „V minulosti som bol stále na chrbte koňa a nemal som tučné nohy. Teraz už nejazdím a tuk sa vrátil. Čas plynie ako voda. Starnem, ale nič som nedosiahol. Nemôžem si pomôcť a som smutný!“

Tchao Kchang, úradník počas dynastie Ťin, vynášal 100 keramických nádob von každé ráno a prinášal ich späť do domu každý večer. Ľudia boli zvedaví a pýtali sa ho prečo. Povedal: „Snažím sa čo najviac pracovať pre krajinu. Ak sa budem cítiť príliš pohodlne, obávam sa, že nedokážem dobre naplniť svoju zodpovednosť. Preto často cvičím.“ Neskôr sa stal guvernérom ôsmich štátov a stal sa veľmi slávnym.

Dávni Číňania hovorili, že tečúca voda nezhnije a pánty na dverách sa nepokazia kvôli pohybu. Máme len niekoľko desiatok rokov, aby sme žili naše životy. Ak sa budeme oddávať pohodlnému životu, určite budeme leniví, bez cieľa a staneme sa pasívnymi. Potom sa budeme obávať ťažkostí a naša sila vôle ešte viac zoslabne. Keď budeme čeliť neúspechu, možno sa vzdáme a nedosiahneme nič. Navyše, keď človek príliš dbá o pohodlie, môže na seba priniesť nešťastia. Ľudia, ktorí toho veľa dosiahli, sú určite silní a usilovní.

Translated from: http://www.zhengjian.org/zj/articles/2006/9/24/40098.html
Zdroj: http://www.pureinsight.org/pi/index.php?news=4243

* * *

Facebook Logo LinkedIn Logo Twitter Logo Email Logo Pinterest Logo

Můžete tisknout a rozšiřovat všechny články publikované na Clearharmony a jejich obsah, ale uvádějte prosím zdroj.